Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Almanya hükümeti, İsrail’i protesto etmek için düzenlenen gösterilerde yaşanan antisemitik olayların ardından Hamas bayrağını yasakladı

İsrail’in, Gazze Şeridi’nde Hamas’a karşı yürüttüğü 11 günlük savaşı protesto etmek için mayıs ayında Almanya’da düzenlenen gösterilerde sinagoglara saldırılmış ve İsrail bayrakları yakılarak antisemitik söylemlerde bulunulmuştu. Bunun üzerine Almanya hükümeti, koalisyonun bütün üyelerinin ortak kararı ile Hamas bayrağını yasakladı.

Almanya hükümeti, İsrail’i protesto etmek için geçen maayıs aayında düzenlenen gösterilerde yaşanan antisemitik olayların ardından Yahudi vatandaşlarının yanında olduğuna ilişkin bir mesaj vermek için Hamas bayrağını yasaklama kararı aldı.

Welt am Sonntag Gazetesi pazar günü (20 Haziran), Almanya’nın koalisyon hükümetindeki tüm partilerin, Hamas’ın bayrağını yasaklamayı kabul ettiğini duyurdu.

Hamas bayrağını yasaklama önerisi ilk olarak Başbakan Angela Merkel‘in Hıristiyan Demokrat Birliği Partisi (CDU) tarafından gündeme getirildi. CDU ve Bavyera’daki kardeş partisi Hıristiyan Sosyal Birlik‘in (CSU) parlamento sözcü yardımcısı Thorsten Frei, “Terör örgütlerinin bayraklarının Alman topraklarında dalgalanmasını istemiyoruz” dedi.

CDU’nun koalisyon ortağı olan merkez sol Sosyal Demokrat Parti (SPD) ise öneri ile ilgili anayasal kaygılarını dile getirmekle birlikte teklifi destekledi.

SPD’nin de CDU’nun teklifini kabul etmesinin ardından Frei, “SPD’nin önerimize katılmasından çok memnunum. Bunu yaparak Yahudi vatandaşlarımıza açık bir mesaj gönderebiliriz” diye konuştu.

CDU’nun Merkel’den sonraki dönem için başbakan adayı olan Armin Laschet, Almanya’daki antisemitik faaliyetlere tepki olarak geçen ay Hamas bayrağının yasaklanması için çağrıda bulunmuştu.

Almanya İçişleri Bakanlığı, Hizbullah’ı da yasaklamıştı

Almanya hükümeti, İsrail karşıtı diğer Ortadoğu gruplarına yönelik de benzer kararlar almıştı. İçişleri Bakanlığı Nisan 2020’de, Lübnanlı Şii grup Hizbullah’ı yasaklayacağını ve onu terör örgütü ilan edeceğini duyurmuştu. Bunun ardından Hizbullah bayrağını sallamak da dahil olmak üzere Hizbullah’a herhangi bir biçimde destek verilmesi yasadışı hale getirilmişti.

Hamas, Avrupa Birliği’nin terör örgütleri listesinde

İslami Direniş Hareketi‘nin Arapça kısaltması olan Hamas, 1987’de Birinci İntifada’nın başlangıcında Mısır’daki Müslüman Kardeşler örgütünün Filistin kanadı olarak kuruldu. Hamas, 2007’de Gazze Şeridi’ni fiilen yöneten otorite haline geldi ve İsrail’le değişik dönemlerde çatışmaya girdi.

Hamas; Avrupa Birliği, İsrail, Japonya, Kanada ve Amerika Birleşik Devletleri’nde terör örgütleri listesinde yer alıyor. Örgütün askeri kanadı olan İzzeddin el Kassam Tugayları da Mısır, Avustralya ve Birleşik Krallık’ta terör örgütleri listesinde.

Derleyen: Gökalp Badak

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.