Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Ermenistan’da erken seçimleri Paşinyan kazandı, Koçaryan sonucu tanımadığını duyurdu – Paşinyan: “Ermenistan halkı üç yılda ikinci devrimini yaptı, bu sefer ‘kadife’ yerine ‘çelik’ devrim”

Ermenistan’da dün (20 Haziran) yapılan erken parlamento seçimini resmi olmayan sonuçlara göre oyların yüzde 53,92’sini alan Başbakan Nikol Paşinyan liderliğindeki Sivil Sözleşme Partisi kazandı. Eski Cumhurbaşkanı Robert Koçaryan’ın liderliğindeki Ermenistan İttifakı’nın oyları ise yüzde 21’de kaldı. Ermenistan İttifakı, Paşinyan’ın zaferini tanımayacağını söyledi.

Nikol Paşinyan

Seçimlerde, Rusya’nın desteklediği ve Paşinyan’ın en büyük rakibi olarak görülen eski Cumhurbaşkanı Robert Koçaryan’ın liderliğindeki Ermenistan İttifakı, oyların yüzde 21’ini aldı. Eski Ulusal Güvenlik Teşkilatı Başkanı Artur Vanetsyan liderliğindeki Onur Duyuyorum İttifakı ise oyların yalnızca yüzde 5,23’ünü alabildi. 

Robert Koçaryan

Ermenistan’daki seçim barajı yüzde 7 olduğu için seçim sonuçlarına göre sadece iki parti parlamentoya girebildi. Müreffeh Ermenistan İttifakı, Cumhuriyetçi Parti ve Ermeni Ulusal Kongre Partisi baraj altında kaldı. 

2 milyon 600 bin kayıtlı seçmenin bulunduğu Ermenistan’da seçimlere katılım oranının yüzde 49 olduğunu belirtildi.

Paşinyan, seçim sonuçlarının ilan edilmesinin ardından yaptığı açıklamada “Ermenistan halkı, partimize ülkeyi yönetme, bana da ülkeyi başbakan olarak yönetme yetkisi verdi” dedi.

Ermenistan’da son üç yılda ikinci devrimin yaşandığını ve verdiği tüm sözleri tutacağını belirten Paşinyan, “Bugün Ermenistan’da seçimlere hile karışma dönemi tamamen sona ermiştir. Artık sadece şeffaf seçim olacak” diye konuştu.

Zaferini ilan eden Paşinyan, bütün destekçilerini başkent Erivan’ın en büyük meydanı olan Cumhuriyet Meydanı’nda kutlamalara çağırdı.

Koçaryan liderliğindeki Ermenistan İttifakı ise Paşinyan’ın zaferini ve seçim sonuçlarını tanımayacaklarını açıkladı. Oy kullanma merkezlerinden düzenli ve planlı sahtekârlıklar yapıldığına yönelik yüzlerce ihbar geldiğini belirten Koçaryan, seçim sonuçlarını “ihlaller incelenene dek” tanımayacaklarını söyledi.

Rusya’nın RIA haber ajansı da seçimlerde 300’den fazla usülsüzlük tespit edildiğini duyurdu. 

Derleyen: Senem Görür

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.