Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Güney Afrika’da “elmas” sanılan taşların “kuvars” olduğu ortaya çıktı

Güney Afrika Cumhuriyeti’nin KwaZulu-Natal eyaletine bağlı KwaHlathi Köyü’nde keşfedilen taşların, değeri elmasa göre düşük olan kuvars kristalleri olduğu ortaya çıktı. Taşları elmas sanarak salgına rağmen kazma ve küreklerle köye akın edenler hükümetin açıklamasıyla büyük hayal kırıklığına uğradı.

KwaHlathi Köyü’nde bir sığır çobanı tarafından bulunan taşların elmas olduğu söylentisi, yoksulluk içinde yaşayan bölge halkının büyük umutlarla köye akın etmesine neden olmuştu. Ancak “elmasa hücum” diye adlandırılan bu hareketlilik, yetkililerden gelen “Elmas değil kuvars” açıklamasıyla hayal kırıklığıyla sonuçlandı.

Tetkiklerin ardından konuşan yetkililer, taşların elmasa oranla çok daha az değerli olan kuvars kristalleri olduğunu açıkladı. Yerel hükümetin açıklamasında, “Yapılan testler, bölgede keşfedilen taşların elmas olmadığını kesin olarak ortaya koydu” denildi. Yasadışı madencilik uygulamalarının çevreye zarar verdiğini belirten hükümet, kazıların durdurulmasını istedi.

“Elmasa hücum” hüsranı

Elmas sanılan taşların kuvars çıkması, yoksulluktan kurtulmanın çaresini bölgeye akın etmekte gören çok sayıda insanı hayal kırıklığına uğrattı. Ülkenin yerbilimleri konseyi ise bölgede yaşayan on binlerce insanın hayatını iyileştirebilecek ve iş imkanı yaratabilecek başka minerallerin olup olmadığını öğrenmek için daha fazla çalışmak gerektiğini açıkladı.

Halihazırda ekonomik eşitsizlikle boğuşan ülkede, salgın sürecinde işsizlik daha da arttı. Yetkililer daha önce “elmasa hücumun”, yeni tip koronavirüsün yayılmasına yol açabileceğine dair endişelerini dile getirmişti. Johns Hopkins Üniversitesi verilerine göre Güney Afrika, salgın sürecinde kıtadaki diğer tüm ülkelerden daha fazla vaka kaydetti. Güney Afrika’da şimdiye dek 1,8 milyon hasta ve yaklaşık 60 bin ölüm bildirildi.

Kaynak: BBC

Derleyen: Gökalp Badak

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.