Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Eski Hollanda Başbakanı Dries van Agt, “Filistin karşıtı politikaları” nedeniyle partisinden istifa ettiğini açıkladı

Eski Hollanda Başbakanı Dries van Agt, uzun süre genel başkanlığını da yaptığı Hıristiyan Demokratik Partisi’nden (CDA), Filistin karşıtı politikaları nedeniyle istifa ettiğini açıkladı. Agt, partisini Filistin halkının yaşadığı büyük acılara sırt çevirmek ile suçladı.  

Eski Hollanda Başbakanı Dries van Agt, Hollanda’nın en köklü partilerinden olan ve uzun yıllar ülke yönetiminde yer alan Hıristiyan Demokratik Partisi’ni (CDA) Filistin halkının yaşadığı acılara sessiz kalmakla suçladı. Agt, “Filistin karşıtı politikaları” nedeniyle partiden istifa ettiğini duyurdu. Uzun bir süre partisinin bu konuda adil bir tavır sergilemesi için uğraştığını söyleyen Agt, bunda başarısız olduğunu söyledi.

Agt geçen mayıs ayında başlayan, İsrail’in Filistin’e yönelik saldırıları sırasında Filistin halkına yardım konusunda verilen önergelere partisi CDA’nın ret oyu kullanmasının istifa kararında belirleyici olduğunu vurguladı. Agt, “CDA’nın önergeye ret oyu beni çok sarstı” diye konuştu.

Dries van Agt, kurucusu olduğu “The Rights Forum” adlı internet sitesinde paylaştığı açıklamasında, “Ne yazık ki, CDA’yı adil bir anlayışa getiremedim. CDA’nın tutumu Filistin ve oradaki mazlum halklar için adil ve kalıcı bir çözümü hedefleyen Hollanda politikasının ve ayrıca uluslararası hukuka uygun politikaların önünde bir engeldir ve ne yazık ki engel olmaya devam etmektedir” dedi.

Eski başbakan bir süredir CDA’nın Filistin meselesine karşı tutumunu eleştiriyor. CDA’nın uluslararası hukuk düzenine saygı duymayı zorunlu kılan Hollanda Anayasası’nı umursamadığını belirten Agt, partisine tepkisini şöyle dile getirdi: “CDA’nın, Filistin halkına karşı acımasızlığına artık dayanamıyorum. CDA’nın hukuktan, adaletten ve baskı altındaki insanlarla dayanışmadan yana olacağına ilişkin umudumu kaybettim, artık partiyi kendi evimmiş gibi hissetmiyorum.” 

Siyasetten emekli olduktan sonra kendisini Filistin davasına adayan Dries van Agt, Hollandalı politikacıların eleştirilerine maruz kalmıştı. 2017 yılında yapılan genel seçimlerde, İsrail-Filistin ihtilafı konusundaki tutumu nedeniyle partisine oy vermeyeceğini açıklayan Agt, “Ben antisemitist değilim. İsrail’in var olma hakkını inkâr etmiyorum. Ancak bu ülke ciddi ve sıklıkla uluslararası hukuku ihlal ediyor. Uluslararası Çocuk Hakları Sözleşmesi ile İşkence Sözleşmesi’ni ihlal ediyor” demişti.

Van Agt, altı yıllık Adalet Bakanlığı görevinin ardından 1976 yılında CDA liderliğine seçildi. 1977 ile 1982 yılları arasında ise başbakanlık görevini üstlendi. 50 yılı aşkın bir süre CDA’da yer alan Agt, 64 yaşında siyasetten emekli oldu.

Derleyen: Zelal Direkçi

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.