Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan: “Hükümetin küçük ortağı, katil ile dil birliği yapmıştır, yeni cinayetlere kapı aralayacak söylemlere karşı savcıları göreve davet ediyoruz”

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, partisinin Türkiye Büyük Millet Meclisi’ndeki (TBMM) grup toplantısında konuştu. HDP İzmir İl Başkanlığı’na düzenlenen saldırıda öldürülen Deniz Poyraz’ı anarak konuşmasına başlayan Buldan, “Adımız Deniz Poyraz’dır. Barış ve demokrasi umudunu hiçbir zaman söndüremeyecekler dedi.

Deniz Poyraz‘ı anarak konuşmasına başlayan HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan şunları söyledi: “Ne bize ne halklarımıza diz çöktüremediler, çöktüremeyecekler. Adımız Deniz Poyraz’dır. Barış ve demokrasi umudunu hiçbir zaman söndüremeyecekler. Sözümüzdür sevgili Deniz. Bu ülkede on yıllardır katiller yaratan karanlığın varlığını bizler çok iyi biliyor ve tanıklık ediyoruz. İzmir katliamını gerçekleştiren tetikçi tek başına değildir. Onu yönlendiren, tetiği çektiren güçlerin varlığını hiç kimse inkâr edemez.”

“Bu ülkede işlenen her bir cinayetin altından aynı ortak profil çıkıyor” diyen Buldan şöyle devam etti:

“Katilin profili bize ortak bir yüzü göstermektedir. Halkların kimliğine, diline, inancına karşı olan nefrettir, Kürt, kadın düşmanlığıdır. HDP’ye karşı ‘Haşere temizliği yapılsın’ diyen soykırım dilidir. ‘Daha neler göreceksiniz’ diyen tehdit dilidir. Medya tetikçiliğidir. Mafya ve çetedir. Kobani davasında kumpastır, HDP kapatma darbesidir. Deniz Poyraz’ı katleden de bu örgütlü, planlı birlikteliktir. İzmir katliamında bu ortak yüzün sahiplerinin tamamının parmak izi, nefret izi vardır. İzmir katliamında tıpkı öncekilerde olduğu gibi suçüstü yakalanmışlardır. İktidarın siyaset adına bu kürsülerden ürettiği HDP düşmanlığıyla, nefret diliyle tetikçi arasındaki ilişki açık olarak ortadadır.”

“Savcıları göreve davet ediyoruz”

Pervin Buldan, Deniz Poyraz için “PKK’nın kırsal katılım sorumlusu, halkanın içinde yer alan milis işbirlikçidir. Milis işbirlikçi, yalnız görünen kişileri terör örgütüne devşirmek için çalışan terörist demektir” diyen Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Genel Başkanı Devlet Bahçeli‘ye de yanıt verdi.

Buldan, “Katil hangi saiklerle cinayeti işlediğini açıklamışsa hükümetin küçük ortağı da bugün bu kürsüden Deniz Poyraz’ı hedef göstermiştir. Katille dil birliği yapmıştır. Deniz’in babasını, ailesini hedef göstermiştir. Bu ülkede HDP’ye oy veren milyonları hedef göstermiştir. Yeni cinayetlere kapı aralayacak bu söylemlere karşı savcıları göreve davet ediyoruz. Bu küçük ortağa haddini bildirecek yürekli bir savcı var mı?” dedi.

“Katiller, nefret söyleminin örgütlediği birer tetikçileridir”

Cumhurbaşkanı ve Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, Deniz Poyraz’ın öldürülmesi hakkında, “İzmir’deki provokatif saldırıyı en şiddetli şekilde kınadık, kınıyoruz, benzerlerini de kınayacağız” demişti.

“Kendisinden olmayan herkesi Türkiye düşmanı olarak gösteren, tehdit eden, hedef haline getiren AKP Genel Başkanı’nın düşmanlaştırıcı diliyle İzmir katliamcısının kurduğu ilişkiyi asla ve asla saklayamazsınız” diyen Buldan şöyle konuştu:

Yıllardır bu cinayet iklimini inşa edenler bu nefret dilini elbirliğiyle yayan iktidar zihniyetidir. Oradaki katiller bu nefret söyleminin örgütlediği birer tetikçileridir. Daha katliamın üzerinden iki gün geçmişken AKP Genel Başkanı, ‘Askerimize kurşun sıkanlarla ittifak halindeler’ diyerek demokratik siyaseti bir kez daha hedef göstermiştir. Kınadık, benzerlerini de kınayacağız demiştir. Ne demek benzerleri? Yeni katliamlar mı yaşanacak bu ülkede?”

“Kurduğunuz bu hat, Türkiye’ye bir tehdittir”

Deniz Poyraz’ın katilinin aslında büyük bir katliam planladığını belirten Buldan, “Eğitip donattıklarınız her gün, her yerde iş başındadır. Bir kez daha kendisini İzmir’de göstermiştir. Kurduğunuz bu hat, tüm Türkiye’ye bir tehdittir. İzmir katliamcısı da Antep ve Mınbiç’ten, yetiştirildiği yerden İzmir’e gelmiştir” diye konuştu.

Buldan gözaltı sırasında bir polisin, Deniz Poyraz’ın katili Onur Gencer’e, “İsmin ne abicim” diye seslendiğini de hatırlattı:

“Sürekli GBT uygulaması yapan polisler, keşif halindeki bir keşifçiyi fark etmemiş olabilir mi? Mümkün değildir. Parti binamıza çay içmeye gelen vatandaşa dahi üyelik cezası verenler tetikçiye ise katliam için yol vermiştir. Bu çok açık ve nettir. Hiç kimse bunun aksini iddia edemez. Katilin katliam yapması için ortam uygun haline getirilmiştir. ‘Şüphe var’ diyenlere, ‘İsmin ne abicim’ sözünü hatırlatmak isterim.”

“HDP demokratik siyasetten asla vazgeçmeyecektir”

Buldan, Anayasa Mahkemesi‘nin HDP’nin kapatılmasına ilişkin iddianameyi kabul etmesi hakkında ise, “AYM’nin bu tavrı hukukla izah edilemez, ortada hukuki bir dava yoktur. Türkiye’yi kapatma davasıdır. Ne yaparlarsa yapsınlar cesaretimizi kıramayacaklar. HDP, Türkiye’dir. HDP demokratik siyasetten asla vazgeçmeyecektir” dedi.

“Hep birlikte ortak mücadeleyi geliştirmek zorundayız”

Buldan, muhalefete ise şöyle seslendi: “İzmir katliamı karşısında gösterdikleri tutum önemli ve anlamlıdır. Ancak sadece bu tutumla sınırlı kalınmamalıdır. Bu tutumun demokrasi için birliğe dönüştürülmesi tarihi bir görev olarak önümüzde durmaktadır. Hep birlikte ortak mücadeleyi geliştirmek zorundayız.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.