Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İspanya hükümeti, 2017’de Katalonya’da düzenlenen bağımsızlık referandumu sebebiyle tutuklu bulunan dokuz Katalan siyasetçi için “kısmi af” çıkardı

İspanya’da hükümet, Katalonya’daki bağımsızlık yanlısı girişimler kapsamında 1 Ekim 2017’de yapılan yasadışı “bağımsızlık referandumu” sebebiyle yaklaşık 3,5 yıldır tutuklu bulunan dokuz Katalan siyasetçi için af çıkarılması kararı aldı. Bakanlar kurulunda bugün (22 Haziran) kabul edilen kararın ardından açıklama yapan İspanya Başbakanı Pedro Sanchez, “yeni bir diyalog ve anlayış dönemi” çağrısında bulundu.

İspanya’ya bağlı yarı özerk bölge Katalonya’da yaklaşık dört yıl önce hızlanan bağımsızlık yanlısı girişimler, ülkeyi son 40 yılın en büyük siyasi krizine sürüklemişti. Katalonya’da 1 Ekim 2017’de yapılan yasadışı “bağımsızlık referandumunu” organize ettikleri öne sürülen 12 Katalan siyasetçi gözaltına alınmış ve dokuzu tutuklanarak cezaevine gönderilmişti. Gözaltına alınan diğer üç siyasetçi ise “itaatsizlikten” suçlu bulunmuş ancak serbest bırakılmıştı. İspanya’da yaklaşık 3,5 yıldır tutuklu bulunan dokuz Katalan siyasetçi için af çıkarılması kararlaştırıldı. 

İspanya Başbakanı Sanchez, söz konusu af kararının “kısmi” olduğunu, hapis cezaları kaldırılsa bile kamu görevlerinden men cezalarının yürürlükte kalacağını söyledi. Sanchez, aftan yararlanan kişilerin üç ila altı yıl içinde yeniden ağır bir suç işlemeleri halinde affın iptal edileceğini vurguladı.

Kararın ulusal birlik ve sosyal uyum çıkarları doğrultusunda alındığını belirten Sanchez, bölünmeyi ve karşıtlığı bir tarafa bırakıp yeni bir sayfa açılmasını gerekliliğinin altını çizdi. Sanchez, “İspanya demokrasisi bugün büyüklüğünü gösteriyor. Katalonya ve İspanya için en iyisi olduğu için, İspanya Anayasası’nın uzlaşı ve birlikte yaşama ruhuna uyduğu için bu karar alındı. Bu karar, bir arada yaşamayı yeniden kurma ihtiyacından kaynaklanıyor. Diyalog için yeni bir dönem açmak istiyoruz. Birlikte yaşıyoruz ve sorunlarımızı birlikte çözmeliyiz. Sorunlarımızı çözmek çok zor ama gelecek nesiller için bunu denemek zorundayız. Hükümet olarak geleceğe iyimser bakıyoruz. Şimdi, siyasette yeni bir sayfa açma ve asla terk edilmemesi gereken yola girme zamanıdır. Şimdi, tüm gücümüzü halkımızın yaşamlarını iyileştirmeye yoğunlaştırmanın zamanı. Sıfırdan başlayamayız ama yeniden başlayabiliriz” dedi.

Tutuklu dokuz Katalan siyasetçinin, İspanya Anayasa Mahkemesi’nin imzası ve kararın Resmi Gazete’de yayımlanmasıyla cezaevinden çıkmaları bekleniyor.

Af kararı, İspanyol mahkemelerinden kaçarak yurtdışına giden, eski Katalonya Özerk Hükümeti Başkanı Carles Puigdemont ve diğer altı eski Katalan hükümeti üyesini kapsamıyor.

Hükümetin haklarında “kısmi af” kararı çıkardığı Katalan siyasetçiler 3,5 yıldır cezaevindeydi.

İspanyol El Mundo gazetesinin yakın zamanda düzenlediği bir ankette ise İspanyollar’ın yaklaşık yüzde 61’inin ayrılıkçı liderlerin affına karşı olduğu ortaya çıkmıştı. Geçen haftalarda da ülke genelinde “af karşıtı” protestolar düzenlenmiş ve çok sayıda İspanyol, Katalan siyasetçilerin affedilmesinin ulusal birlik için bir tehdit oluşturacağı gerekçesiyle sokaklara çıkmıştı.

İspanya’da Yargıtay da “adalet, eşitlik ve kamu yararına aykırı” olduğu gerekçesiyle tutuklu Katalan siyasetçilerin olası affına karşı çıktığını açıklarken ana muhalefetteki sağ görüşlü Halk Partisi (PP) ile aşırı sağcı Vox ve Liberal Vatandaşlar partileri de daha önce, olası bir af kararına karşı üst mahkemeye itirazda bulunacaklarını duyurmuştu.

Katalonya ve İspanya arasındaki bağımsızlık gerilimi 

Katalonya’da bağımsızlık yanlısı siyasi girişimler 2012’de başlamış ve dönemin Katalonya Özerk Hükümeti Başkanı Artur Mas‘ın öncülüğünde 9 Kasım 2014’te yasadışı ilk bağımsızlık yanlısı halkoylaması yapılmıştı. Halkoylamasının ardından 2016 ile 2017 yılları arasında Katalonya Özerk Hükümeti Başkanı olarak görev yapan ve aynı zamanda İspanya’da hakkında yakalama ve tutuklama emri bulunan Carles Puigdemont‘un liderliğinde 1 Ekim 2017’de, İspanya Anayasa Mahkemesi’nin iptal kararına rağmen yasadışı bağımsızlık referandumu düzenlenmişti.

Referandum sonrası Yüksek Mahkemede tutuklu yargılanan dokuz siyasetçi devlete karşı ayaklanma, kamu parasını kötüye kullanma ve devletin kurumlarına itaatsizlik suçlarından Ekim 2019’da dokuz ila 13 yıl hapis cezasına çarptırılmıştı.

Ülkede Ocak 2020’den bu yana iktidarda olan sol koalisyon hükümeti, Katalonya sorununa çözüm için “af adımını” atarak taraflar arasında diyalog kurulmasını hedeflese de Katalonya’daki özerk hükümetin bağımsızlık için yasal bir referandum düzenlemesine sıcak bakmıyor.

Derleyen: Meryem Zelal Direkçi

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.