Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

ABD Senatosu Dış İlişkiler Komitesi, Yunanistan ordusuna askeri destek verilmesini öngören tasarıyı kabul etti: “Doğu Akdeniz’de güvenlik, işbirliği ve kalıcı istikrarı teşvik etmeye devam etmeliyiz”

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Senatosu Dış İlişkiler Komitesi Başkanı Demokrat Senatör Bob Menendez ve Cumhuriyetçi Senatör Marco Rubio, Yunanistan ile ABD’nin savunma ortaklığını güçlendirmek için Yunanistan’a askeri malzeme ve eğitim yardımı yapılmasını öngören yasa tasarısını oybirliği ile onayladıklarını duyurdu. 

ABD Senatosu Dış İlişkiler Komitesi, “ABD-Yunanistan Savunma ve Parlamentolararası Ortaklık Kanunu” yasa tasarısını oyladı. Senatörler Bob Menendez ve Marco Rubio tarafından 9 Haziran’da sunulan yasa tasarısı dün (22 Haziran), Dış İlişkiler Komitesi’nde oybirliği ile kabul edildi. 

ABD Senatosu Dış İlişkiler Komitesi Başkanı olan Demokrat Senatör Bob Menendez oylamanın ardından yaptığı açıklamada, “Senato Dış İlişkiler Komitesi’nin yalnızca Yunanistan’ın silahlı kuvvetlerini modernize etmek çabalarını desteklemekle kalmayıp, aynı zamanda ikili savunma ilişkimizi ve Yunan ortaklarımızla bağlarımızı güçlendiren bu sağduyu yasasını desteklemek için bir araya geldiğini görmekten gurur duyuyorum” dedi.  

Menendez, “Gelecek yıllarda Doğu Akdeniz’de güvenlik, işbirliği ve kalıcı istikrarı teşvik etmeye devam edebilmemiz için ABD – Yunanistan Savunma ve Parlamentolararası Ortaklık Yasası’nın Senato’dan geçişini güvence altına almak için meslektaşlarımla çalışmaya devam etmeyi dört gözle bekliyorum” diye ekledi.  

Cumhuriyetçi Senatör Marco Rubio ise komitedeki meslektaşlarına yasa tasarısını oybirliği ile kabul ettikleri için teşekkür etti ve “Ülkemizin Doğu Akdeniz’deki ortaklarından birini ve değerli bir NATO müttefikini desteklemek için bu tasarıyı Senato’ya göndermek için verdikleri destekten ötürü teşekkür ediyorum” diye konuştu.  

Tasarı, Yunanistan ordusunun modernleşmesine destek vermeyi, ordunun Rus yapımı askeri teçhizattan uzaklaşmasını desteklemek için bir dizi teşvik programına katılmasını ve 2022 ile 2026 yılları arasında Yunanistan’a askeri eğitim ve öğretim yardımı kapsamında 1,8 milyon dolar yardım verilmesini öngörüyor. 

Tasarı ile Yunanistan tarafından gelecekte sipariş edilen herhangi bir F-35 uçağının hızlandırılmış bir şekilde teslimatının da önü açılıyor. 

Son olarak tasarıda, 2019’un Mart ayında hükümetler arasında başlatılan 3+1 sürecinin bileşenleri olarak hizmet etmek üzere Güney Kıbrıs Rum Yönetimi, Yunanistan, İsrail ve ABD arasında parlamentolararası bir grubun kurulacağı da belirtiliyor. 

Tasarı, oylanması için Senato Genel Kurulu’na gönderildi. Senato’dan da onay almasının ardından tasarı önce Temsilciler Meclisi’ne, sonrasında ise Başkan Joe Biden’ın onayına sunulacak.

Derleyen: Senem Görür

Kaynak: ABD Senatosu Dış İlişkiler Komitesi

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.