Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Basın meslek örgütlerinden kamuoyuna çağrı: “Basın tarihimizin hiçbir döneminde bu düzeyde çürümüşlük ve pespayelik görülmemiştir, medya patronları bu suça ortak olmaktan vazgeçmek zorundadır”

Çağdaş Gazeteciler Derneği, Türkiye Gazeteciler Sendikası, Türkiye Gazeteciler Cemiyeti ve Basın Konseyi’nin de dahil olduğu basın meslek örgütleri, suç örgütü lideri Sedat Peker’in açıklamaları ve iddialarının ardından birçok kişi ve kuruluşun adının geçtiği, iş dünyası, bürokrasi, medya ve suç örgütleri arasındaki bağlantıların araştırılması için yargıya ve Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne (TBMM) çağrıda bulundu. Açıklamada kamuoyuna, “Kamu yararı için gazetecilik mücadelesini hep birlikte verelim. Mesleğimizi kirli çıkarları için kullananların hesap vermesini sağlayalım. Basın tarihimizin hiçbir döneminde bu düzeyde çürümüşlük ve pespayelik görülmemiştir. Medya patronları artık bu suça ortak olmaktan vazgeçmek zorundadır” diye seslenildi.

“Basın tarihimizin hiçbir döneminde bu düzeyde çürümüşlük ve pespayelik görülmemiştir”

Medya Dayanışma Grubu adlı oluşumun yaptığı yazılı açıklamada şu ifadelere yer verildi:

Gazetecilik için tarihi önemde ve çok karanlık bir dönemden geçmekteyiz. Mafya, siyaset ve iş insanı kirlenmesine gazeteci kisvesindeki kişilerin de katıldığı ortaya döküldü. Siyasetle, iş insanlarıyla ve kanun dışı kişilerle içli dışlı ilişkiler, pahalı hediyeler-tatiller, gazeteci maaşıyla edinilemeyecek yaşam tarzları, mal varlıkları ortaya çıktı. Bunlardan daha da kötü olarak, gazetecilik mesleğini maske olarak kullananların rüşvete aracılığa karıştığı, nüfuz ticareti yaptığı, yargıyı etkilemeye çalıştığı, yasadışı ilişkileri iş edindiği ortaya saçıldı. Basın tarihimizin hiçbir döneminde bu düzeyde çürümüşlük ve pespayelik görülmemiştir.

“Kamu yararını çıkardığımızda geriye kalan sadece bir maskedir”

Son günlerde adı sıkça skandal açıklamalarla ve savunmalarla gündeme gelen bazı gazeteciler mesleğimizin onurunu ayaklar altına almıştır. Onlar mesleğimizi bir paravan olarak kullananlardır. Oysa gazetecilik kamu yararına ve halk adına yapılan bir iştir. Kamu yararını çıkardığımızda geriye kalan sadece bir maskedir. Basın meslek örgütleri olarak bu maskelerin indirilmesini sağlamak da kurumlara vazifelerini hatırlatmak da görevimizdir. Cumhuriyet savcılarını ve parlamentoyu göreve çağırıyoruz. Yargı artık üstü örtülemeyecek hale gelen vahim iddiaları etkili bir soruşturma yoluyla netleştirmek zorundadır. Türkiye Büyük Millet Meclisi demokratik toplum için vazgeçilmez önemdeki basın özgürlüğünü etkileyen boyutlarını da içine alacak şekilde tüm bu iddiaları araştıracak bir komisyon kurmalıdır.

“Medya patronları bu suça ortak olmaktan vazgeçmek zorundadır”

Bazı medya patronlarının hükümetle ilişki kurmak, bakanlarla ve bürokratlarla yakın olmak için işe aldıkları, yöneticilik verip işlerini takip ettirdikleri sözde gazeteciler mesleğimize kara çalmaktadır. Medya patronları artık bu suça ortak olmaktan vazgeçmek zorundadır. Birtakım gazeteciler ya da siyasetçiler ortaya çıkanlar hakkında konuşurken ‘Fazlasını biliyorum ama söylemem’ türü sözlerle başkaca iddiaları ima etmektedir. Bunlar açık açık konuşulmadıkça ya çamur atma ya da kirli ilişkilerin gizlenmesi anlamına gelir. Basın meslek örgütleri olarak herkesi bildiklerini açıklamaya çağırıyoruz.”

Yazılı açıklamaya Basın Konseyi, Çağdaş Gazeteciler Derneği, Diplomasi Muhabirleri Derneği, Ekonomi Muhabirleri Derneği, Türkiye Gazeteciler Cemiyeti, Haber-Sen, İzmir Gazeteciler Cemiyeti, Parlamento Muhabirleri Derneği, Türkiye Foto Muhabirleri Derneği, Türkiye Gazeteciler Sendikası ve Türkiye Haber Kameramanları Derneği gibi meslek örgütleri imza ile destek verdi.

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti ücretsiz gazetecilik eğitimleri verecek

Medya ve suç örgütleri arasındaki ilişkiler kamuoyunda tartışılırken Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC), farklı projeler çerçevesinde yürütülen eğitimleri, “GC Akademi” portalı altında topladı. Eğitimler basın ve ifade özgürlüğü ihlallerinin izlenmesi, gazetecilik etiği ve dijital gazetecilik gibi konuları kapsarken ücretsiz ve herkesin katılımına açık şekilde çevrimiçi verilecek.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.