Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

New York Times: “Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı’yı öldüren ekipten dört kişi, ABD Dışişleri Bakanlığı tarafından onaylanan bir sözleşme kapsamında ABD’de paramiliter eğitim aldı”

New York Times (NYT) gazetesi, Suudi gazeteci ve Washington Post yazarı Cemal Kaşıkçı’yı 2018 yılında İstanbul’da öldüren ekipten dört kişinin, bir önceki yıl Amerika Birleşik Devletleri’nde (ABD), Dışişleri Bakanlığı tarafından onaylanan bir sözleşme kapsamında paramiliter eğitim aldıklarını iddia etti. ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ned Price ise NYT’nin iddiasına yönelik herhangi bir yorum yapmadı. 

Cemal Kaşıkçı

ABD merkezli New York Times (NYT) gazetesi, Washington Post yazarı ve Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı’yı öldüren ekipten dört kişinin, 2017 yılında ABD Dışişleri Bakanlığı tarafından onaylanan bir sözleşme kapsamında paramiliter eğitim aldığına dair bir haber yayımladı.

Haberde eğitimin, özel sermaye şirketi Cerberus Capital Management’a ait olan Arkansas eyaleti merkezli güvenlik şirketi Tier 1 Group tarafından verildiği belirtildi.

Tier 1 Grup’un açıklamasında ise verdikleri eğitimlerinin, “güvenli nişancılık” ve “saldırıya karşı koyma” dahil olmak üzere savunma amaçlı olduğu ve Suudi liderlerini daha iyi korumak için tasarlandığı belirtildi. NYT’ye konuşan ve bu tür eğitimler hakkında bilgi sahibi bir kişi ise eğitimin gözetim ve yakın muharebe çalışmalarını da içerdiğini söyledi.

Cerberus’un üst düzey yöneticilerinden Louis Bremer, NYT’ye sağladığı belgeler ile ekibin dört üyesinin 2017 yılında birinci kademeden grup eğitimi aldığını ve bunlardan ikisinin 2014 ve 2015 yıllarında da eğitime katıldıklarını doğruladı. Bremer, 2017 yılından sonra Suudiler’e başka bir eğitimin verilmediğini fakat ABD Dışişleri Bakanlığı’nın diğer ABD kurumları ile kendi topraklarında eğitilmiş yabancı kuvvetlerden sorumlu olduğunu da vurguladı. 

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ned Price ise NYT’nin haberine cevap olarak, “yasa gereği, medyada iddia edilen bu tarz haberlere yorum yapmayacağını” söyledi. Price, ABD’nin Suudi Arabistan’a yönelik politikasının “hukukun üstünlüğüne ve insan haklarına öncelik vermek” olduğunu da sözlerine ekledi. 

Şubat ayındaki bir ABD istihbarat raporunda Veliaht Prens Prens Muhammed bin Salman‘ın, Kaşıkçı’yı yakalamak ve öldürmek için operasyona onay verdiği yazılmıştı. Raporda, Kaşıkçı’yı öldüren ekibin yedi üyesinin Prens Salman’ı korumak ile görevli bir birimde çalıştıkları belirtilmişti. 

İstihbarat raporunda, Kaşıkçı’yı öldüren ekip üyelerinin 2017 yılından itibaren en az bir düzine operasyona katıldığı da vurgulanmıştı. 

Veliaht Prens Prens Muhammed bin Salman

2019 yılında Washington Post gazetesi yorumcusu David Ignatius da Kaşıkçı’yı öldüren ekibin üyelerinin ABD’de eğitim aldığını belirtmiş ve bu eğitiminin Tier 1 Group tarafından Dışişleri Bakanlığı lisansı altında verilmiş olabileceği konusunda diğer devlet kurumlarını uyarmıştı.

Şirketin yöneticilerinden Louis Bremer da önceki yıl, eski ABD Başkanı Donald Trump yönetiminde Pentagon’da üst düzey bir makama aday gösterilmiş ve bu süreçte Kongre’nin baskıları ile karşı karşıya kalmıştı. ABD Kongresi’nin sorularına yazılı bir şekilde cevap veren ve Kaşıkçı’yı öldüren ekipteki dört kişinin ABD’de eğitim aldıklarını doğrulayan Bremer’ın cevapları Trump yönetimi tarafından Kongre’ye hiçbir zaman gönderilmemişti.

Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Salman’ı eleştiren yazıları ile bilinen Washington Post yazarı Cemal Kaşıkçı, 2018’in Ekim ayında Suudi Arabistan’ın İstanbul Başkonsolosluğu’nda, Prens Salman ile bağlantılı bir operasyon ekibi tarafından öldürülmüştü. 

Derleyen: Senem Görür

Kaynak: NY Times

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.