Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Yazar ve akademisyen Yıldız Ecevit yaşamını yitirdi

Edebiyat üzerine yaptığı araştırmalarla tanınan yazar ve akademisyen Prof. Dr. Yıldız Ecevit, yaşamını yitirdi. Ecevit, bir süredir Muğla’nın Bodrum ilçesinde tedavi görüyordu.

Bir süredir Bodrum’da tedavi gören yazar ve akademisyen Prof. Dr. Yıldız Ecevit, 75 yaşında vefat etti. Alman edebiyatı, avangard edebiyat ve 20. yüzyıl dünya romanı alanlarında dersler veren Ecevit’in özellikle Oğuz Atay üzerine yaptığı çalışmalar önem taşıyordu.

İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ali Şükrü Çoruk, sosyal medya hesabı Twitter’dan yaptığı paylaşımda, “Yıldız Ecevit’in vefatını üzüntüyle öğrendim. Edebiyat araştırmaları için ufuk açıcı çalışmalar ortaya koydu. Kendisine Allah’tan rahmet, yakınlarına başsağlığı dilerim” dedi.

Yıldız Ecevit kimdir?

Çanakkale’de 1946 yılında doğan Yıldız Ecevit, Çamlıca Kız Lisesi ve İstanbul Üniversitesi Alman Dili ve Edebiyatı Bölümü’nü bitirdi. Yüksek lisans ve doktorasını Hacettepe ve Ankara üniversitelerinde tamamlayan Ecevit, Türk-Alman edebiyatı karşılaştırmaları üzerine çalıştı.

Ankara Üniversitesi’nde 1986-2000 yılları arasında öğretim görevlisi olan Ecevit, 1996’da profesör olurken, Ankara ve Bilkent üniversitelerinde Alman edebiyatı, avangard edebiyat ve 20. yüzyıl dünya romanı alanlarında dersler verdi.

Türk edebiyatının unutulmaz ismi Oğuz Atay hakkında yaptığı çalışmalarla tanınan Ecevit, birçok eser yayımladı.

Yıldız Ecevit’in eserleri şöyle:

* Kozmik Komedya (2021)
* Ben Buradayım… (2005)
* Türk Romanında Postmodernist Açılımlar (2001)
* Orhan Pamuk’u Okumak (1996, Gerçek Yayınları, 2004 İletişim Yayınları)
* Bozkır Kurdu’nun Düş Yolculukları/Hermann Hesse (Derleme) (1994, Remzi Kitabevi) (2001, Kültür Bakanlığı Yayınları)
* Kurmaca Bir Dünyadan (edebiyat incelemeleri) (1992)
* Intellektuellenproblematik bei Max Frisch und Oğuz Atay (1990),*İsviçre-Alman Edebiyatı (1990)
* Flissengen Haritada Yok/Maja Beutler (Çeviri) (1990, Ara Yayıncılık)
* Oğuz Atay’da Aydın Olgusu (1989)

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.