Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Anti-virüs programı yazılımcısı John McAfee, vergi kaçakçılığı suçlaması nedeniyle tutuklu bulunduğu Barselona’daki cezaevi hücresinde ölü bulundu

Anti-virüs programı yazılımcısı ve girişimci John McAfee, İspanya’nın Barselona kentindeki tutulduğu cezaevi hücresinde ölü bulundu. McAfee, İspanya mahkemesi tarafından vergi kaçakçılığı ile suçlanmış ve ölümünden saatler önce Amerika Birleşik Devletleri’ne (ABD) iadesi onaylanmıştı. 

İngiltere doğumlu anti-virüs programı yazılımcısı ve girişimci John McAfee (75), dün (23 Haziran) geç saatlerde Barselona yakınlarındaki Brians 2 cezaevinde ölü bulundu

Katalonya Bölgesi Adalet Bakanlığı’nın açıklamasına göre cezaevi ve sağlık görevlileri, McAfee’i kurtarmaya çalıştı ancak başarılı olunamadı. Bakanlık, ölüm nedeninin araştırılmasına devam edildiğini vurguladığı açıklamasında, “Bulgular intihara işaret ediyor” dedi. 

Reuters haber ajansına konuşan McAfee’in avukatı Javier Villalba, McAfee’nin cezaevi hücresinde kendini astığını söyledi. Villalba, mahkemenin kararı temyiz etmek için zamanı olduğunu fakat McAfee’in buna dayanamayıp intihar etmiş olabileceğini düşündüğünü de sözlerine ekledi.

Geçen ayki duruşma sonrası McAfee, yaşı göz önüne alındığında, ABD’de mahkûm edilirse hayatının geri kalanını hapiste geçireceğini söylemiş ve “İspanyol mahkemesinin bu adaletsizliği göreceğini umuyorum. ABD beni örnek olarak kullanmak istiyor” demişti. 

Anti-virüs yazılımınının yaratıcısı McAfee, geçen yıl ekim ayında İstanbul’a gelmek için uçağa binmek üzereyken Barselona’da tutuklanmıştı. McAfee danışmanlık işinden, kripto para birimlerinden ve konuşma anlaşmalarından milyonlarca dolar kazanmasına rağmen, bunları bildirmediği için vergi kaçırmakla suçlanıyordu. 

İspanya Yüksek Mahkemesi dün McAfee’in ABD’ye iadesini onaylamıştı. 16 sayfalık kararda, “Mahkeme 2016 ile 2018 yılları arasında vergi suçu iddianamelerinde atıfta bulunulan suçlar nedeniyle ABD yargı makamlarının talep ettiği biçimde John David McAfee’in iadesini kabul ediyor” denilmişti.  

McAfee, 1987 yılında dünyanın ilk ticari anti-virüs yazılımını piyasaya sürmeden önce NASA, Xerox ve Lockheed Martin için çalışmıştı. Adını taşıyan McAfee anti-virüs programının dünya çapında 500 milyon kullanıcısı bulunuyor. 

Derleyen: Senem Görür

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.