Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

The Guardian: “AB, Suriyeli mültecilere ev sahipliğine devam etmesi halinde Türkiye’ye 3 milyar euro aktaracak”

Avrupa Birliği (AB) ülkelerinin liderleri, Rusya, koronavirüs salgını, ekonomik toparlanma, göç ve Türkiye ile ilişkilerin de aralarında olduğu birçok konuyu tartışmak üzere bugün (24 Haziran) toplanıyor. Zirvede Türkiye’yi ilgilendiren konular arasında Doğu Akdeniz’de yaşanan gelişmeler ile Kıbrıs sorunu, Gümrük Birliği’nin güncellenmesi ve Türkiye’de yaşayan Suriyeliler’e yapılacak yardımlar yer alıyor. Zirveden önce uluslararası basında çıkan haberlere göre, Suriyeli mültecilere ev sahipliğine devam etmesi halinde ve bir kısmı sınır kontrollerinde kullanılmak üzere, AB’nin Ankara’ya 3 milyar euro aktaracağı belirtiliyor.

Avrupa Birliği (AB) liderleri, Türkiye’yi de ilgilendiren birçok konuyu tartışmak üzere bugün (24 Haziran) Brüksel’de toplanıyor. İki gün sürecek liderler zirvesinde ağırlıklı olarak Rusya ve Türkiye ile ilişkiler üzerinde durulacağı öngörülüyor. Zirvede, Türkiye’yi doğrudan ilgilendiren konular arasında Doğu Akdeniz ile Kıbrıs, Gümrük Birliği’nin güncellenmesi ve Türkiye’de yaşayan Suriyeliler’e yapılacak yardımlar yer alıyor.

The Guardian gazetesinin haberine göre Avrupa Komisyonu, mültecileri ve göçmenleri Avrupa’ya gelmekten caydırma çabalarının bir parçası olarak Türkiye’nin doğu sınırındaki “sınır kontrolünü” finanse etmek istiyor.

Bu plan doğrultusunda, zirvede tartışılacak bir taslakta sınır kontrolüne ayrılan paranın bir kısmından Türkiye’deki mülteci yardımı ve göç politikasını finanse etmek için AB bütçesinden, 3 milyar euro ayrılması öngörülüyor.

Avrupa Komisyonu, Türkiye dışında Ürdün, Lübnan ve Suriye’deki mülteciler için de  2,2 milyar euro harcamayı planlıyor.

AB, 2016 yılında Türkiye’deki Suriyeli mültecilere yönelik 6 milyar euro harcama planlayan tartışmalı Ankara mülteci mutabakatı anlaşmasını güncellemeye çalışıyor. AB’nin planına göre 5,77 milyar euro, hükümetlere değil insani projelere verilecek.

“Anlaşmayla Türkiye’nin sınırını kapatması için teşvikleri artırıyorsunuz”

Türkiye’de resmi verilere göre Mayıs 2021 itibarıyla 3 milyon 672 bin 646 Suriyeli yaşıyor. Çalışma izni olmayan 1 milyondan fazla Suriyeli, işverenlerin sömürüsüne karşı savunmasız. Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu’na (UNICEF) göre ise Türkiye’de, yaklaşık 400 bin mülteci çocuk okula gitmiyor. Bu durum ruh sağlığı sorunlarına, çocuk işçiliğine, çocuk yaşta evliliklere ve diğer sömürü biçimlerine karşı çocukları çaresiz bırakıyor.

Bu kapsamda AB’nin, Türkiye’deki Suriyeli mülteciler için önerdiği 3 milyar euronun bir kısmı “mültecilerin ve ev sahibi toplulukların” acil ihtiyaçlarını finanse etmek için kullanılacak.

Taslakta sağlık hizmetleri, eğitim, sosyal koruma, beceri geliştirme ve iş yaratmaya da atıfta bulunuluyor ancak fonların bu sosyoekonomik projeler ile sınır kontrolü arasındaki dağılımı belirtilmiş değil.

Göç konusuna odaklanan Hollandalı Milletvekili Tineke Strik, “Bu gerçekten sorunlu ve böyle bir anlaşmayla Türkiye’nin sınırını kapatması için teşvikleri artırıyorsunuz. Bu aslında Türkiye’ye girişlerin engellenmesi ve tepkilere fon sağlayacağımız anlamına geliyor” dedi.

Brüksel’deki Avrupa Mülteciler ve Sürgünler Konseyi Direktörü Catherine Woollard, sınır kontrolü için herhangi bir fonun insanların güvenliğe ulaşmasını ve Suriye’den ayrılmasını engelleyeceğinden endişe duyduğunu vurgulayarak, “Sınır yönetimi ve kontrolü için paranın bir kısmı ayrılırsa, bu durum geri gönderme veya diğer ihlallere yol açabilir” uyarısında bulundu.

Türkiye’nin, dünyadaki herhangi bir ülkeden daha fazla mülteciye ev sahipliği yaptığını, bu yüzden destek ve finansman sağlanmasının doğru olduğunu belirten Wolland, AB’nin sağladığı fonların, Türk iltica sistemi ile mültecilerin uzun vadeli ekonomik ve sosyal haklarını iyileştirmeye odaklanması gerektiğini söyledi.

Fransa ve Almanya’nın rehberliğinde komisyon tarafından kaleme alınan öneriler, 24-25 Haziran’da Brüksel’deki zirvede AB liderlerine sunulacak. Önerilerin hayata geçmesi için üye ülkeler ve Avrupa Parlamentosu tarafından onaylanması gerekiyor.

Derleyen: Gökalp Badak

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.