Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

AB Liderler Zirvesi bildirisinin Türkiye bölümü açıklandı: “AB Komisyonu, Türkiye’deki Suriyeliler için sağlanacak finansmanla ilgili resmi teklifi gecikmeksizin sunmalı”

Avrupa Birliği’nin (AB) devlet ve hükümet başkanları, Rusya, koronavirüs salgını, ekonomik toparlanma, göç ve Türkiye ile ilişkilerin de aralarında olduğu birçok konuyu tartışmak üzere Belçika’nın başkenti Brüksel’de bir araya geldi. Dün (24 Haziran) akşam saatlerinde Türkiye ile ilgili görüşmelerin sona ermesinin ardından zirve bildirisinin Türkiye hakkındaki bölümü kamuoyu ile paylaşıldı. Liderler AB Komisyonu’nu, Türkiye, Ürdün ve Lübnan’daki Suriyeli mülteciler için finansmanın sürdürülmesine ilişkin resmi teklifleri gecikmeksizin sunmaya davet etti. 

Avrupa Birliği (AB) devlet ve hükümet başkanları, Rusya, koronavirüs salgını, ekonomik toplarlanma, göç ve Türkiye ile ilişkilerin de aralarında olduğu birçok konuyu tartışmak üzere Brüksel’de bir araya geldi. 

İki gün sürecek zirvede, Türkiye ile ilişkiler dün (24 Haziran) akşam saatlerinde görüşüldü ve görüşmenin tamamlanmasının ardından zirve bildirisinin Türkiye hakkındaki bölümü kamuoyu ile paylaşıldı. 

Avrupa Konseyi’nin, Doğu Akdeniz’deki durumu ve AB-Türkiye ilişkilerini yeniden görüştüğü belirtilen bildiride, Doğu Akdeniz’de istikrarlı ve güvenli bir ortamın, Türkiye ile işbirliğine ve karşılıklı bir yarara dayalı bir ilişkinin, AB’nin stratejik çıkarlarına yönelik olduğu anımsatıldı. 

Avrupa Konseyi üyelerinin 25 Mart 2021 tarihli açıklaması doğrultusunda, Türkiye’nin Doğu Akdeniz’de gerilimi azaltması memnuniyetle karşılandı ve bu durumun sürdürülmesi gerektiği belirtildi.  

Bildiride, Avrupa Konseyi’nin, mart ayında ve daha önceki Avrupa Konseyi kararlarında belirtilen koşullara tabi olarak, ortak çıkarların olduğu alanlarda işbirliğini geliştirmek için AB’nin Ankara ile aşamalı, orantılı ve tersine çevirebilir bir şekilde ilişki kurmaya hazır olduğu yinelendi. Bu çerçeve doğrultusunda, Gümrük Birliği’nin modernizasyonu adına teknik çalışmaların başlayacağı ifade edildi. 

Göç, halk sağlığı, iklim, terörle mücadele ve bölgesel meseleler gibi karşılıklı çıkara dayalı konularda Türkiye ile üst düzey diyalog için yapılan hazırlıklar da zikredildi ve Türkiye’de yaşayan Suriyeli mülteciler için AB Komisyonu tarafından resmi teklifin sunulması istendi:

“AB Konseyi, AB Komisyonu’na Türkiye, Ürdün, Lübnan ve bölgenin diğer bölümlerindeki Suriyeli mülteciler ve ev sahibi topluluklara sağlanan finansmanın devamı adına resmi teklif, AB üyelerinin beyanı doğrultusunda, gecikmeksizin sunulmalıdır.”

Almanya Başbakanı Angela Merkel de zirvenin ilk gün görüşmelerinin ardından açıklamada bulundu. Liderlerin Türkiye ile ilişkileri ayrıntılı olarak görüştüğünü belirten Merkel, AB liderlerinin Türkiye’deki Suriyeli göçmenler için yaklaşık 3 milyar euro mali destek sağlamayı kabul ettiğini söyledi. 

Kıbrıs sorununun siyasi eşitliğe dayalı, iki toplumlu ve iki bölgeli bir federasyon temelinde kapsamlı bir şekilde çözülmesi konusunun vurgulandığı bildiride, Maraş’ın statüsüne de değinildi ve Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) kararlarının uygulanması için çağrıda bulunuldu. İsviçre’nin Cenevre kentinde düzenlenen Kıbrıs konulu 5+1 görüşmelerinin sonuçsuz kalmasından dolayı üzüntü duyulduğu belirtilen bildiride, AB’nin süreçte aktif rol oynayacağı kaydedildi. 

Bildiride, Türkiye’de hukukun üstünlüğü ve temel hakların önemli bir endişe kaynağı olmaya devam ettiği belirtildi. Siyasi partilerin, insan hakları savunucularının ve medyanın hedef alınmasının, demokrasi, insan hakları, hukukun üstünlüğü ve kadın hakları gibi konularda gerilemeye neden olduğu vurgulandı. 

Bu tür konularda diyaloğun, AB-Türkiye ilişkisinin ayrılmaz bir parçası olmaya devam ettiği belirtildi ve “AB Konseyi, bölgesel barış ve istikrara yönelik Türkiye ve AB’nin ortak çıkarları doğrultusunda, Türkiye ve tüm aktörlerin bölgesel krizlerin çözümüne olumlu katkı yapmasını beklemektedir” denildi. 

Derleyen: Senem Görür

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.