Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

ABD’de Kongre baskınına katılan Anna Morgan-Lloyd, mahkûm edilen ilk kişi oldu

Amerika Birleşik Devletleri’nde (ABD), eski ABD Başkanı Donald Trump destekçileri tarafından seçim sonuçlarını protesto etmek ve Joe Biden’ın göreve başlamasını engellemek için 6 Ocak 2021 tarihinde düzenlenen Kongre baskınında yer alanlardan biri mahkûm edildi. Kongre baskını davasında mahkûmiyet alan ilk kişi Indianalı Anna Morgan-Lloyd (49) oldu. “Sadece Trump’a destek vermek istediğini” ve şiddet eylemlerine katılmadığını söyleyen Morgan-Lloyd hapis yatmayacak.

Amerika Birleşik Devletleri’nde (ABD) Trump destekçileri, başkanlık seçiminin sonuçlarını protesto etmek ve Joe Biden’ın görevine başlamasını engellemek için 6 Ocak 2021’de Kongre’ye baskın düzenlemişti. Baskından dolayı bugüne kadar yaklaşık 500 kişi suçlanmış olsa da kimse mahkûm edilmemişti.

Indianalı Anna Morgan-Lloyd, 6 Ocak’ta yaşananların ardından mahkum edilen ilk kişi oldu. Anna Morgan-Lloyd, Kongre baskınında hiçbir şiddet eylemine katılmadığını ve orada bulunmasının büyük bir hata olduğunu söyledi. Morgan-Lloyd, hükümet ile anlaşmaya vardığı için hapis yatmayacak.

“Böyle olacağını bilseydim asla orada olmazdım”

Anna Morgan-Lloyd, eski Başkan Trump’ın konuşmasını dinlemek için Vaşington’a gittiğini ve bunun vahşi bir şiddet gösterisi haline gelmesinden utandığını dile getirdi. Morgan-Lloyd sözlerini, “Böyle olacağını bilseydim asla orada olmazdım” diyerek tamamladı.

Morgan-Lloyd’a verilen üç yıllık denetimli serbestlik cezası, saldırıda suçlanan yaklaşık 500 kişiden herhangi birine verilen ilk ceza. Karar, 6 Ocak’ta Kongre baskınında bulunan ancak hiçbir şiddet suçu işlemeyen ve küçük suçlarla ilişkilendirilen çok sayıda kişi için emsal oluşturacak.

Morgan-Lloyd hükümet ile yaptığı anlaşmada, saldırı sırasında verilen tahmini 1,5 milyon dolarlık hasarı karşılamada kendisine düşen 500 dolarlık tazminatı ödemeyi de kabul etti.

“‘Trump için savaşın’ sloganını attıktan sonra Kongre’ye yasadışı girdim”

Davada yargılanan diğer iki Kongre baskını sanığı da suçlarını kabul etti. Robert Reeder, “Trump için savaşın” sloganını attıktan sonra Kongre’ye yasadışı bir şekilde girerek kabahatli bir davranışta bulunduğunu söyledi. Reeder, savunmasının gidişatına göre altı aya kadar hapis cezasıyla karşı karşıya.

Diğer sanık Graydon Young ise “Oath Keepers” milis üyelerinden bir grubun parçası olarak Kongre binasına hasar vermek ve Seçim Kurulu’nun oyları onaylanmasını engellemek için komplo kurduğunu itiraf etti. Hükümet ile yaptığı anlaşmanın bir parçası olarak Young, müfettişlere yardım etmek için savcılarla işbirliğini kabul etti. Young, tahminen 63 ila 78 ay hapis cezasıyla karşı karşıya.

“İnsanları şiddete başvurmaları için teşvik etmek gibi bir niyetim asla yoktu”

Morgan-Lloyd’un hafif bir ceza alarak mahkûm edilmesi ile ilgili olarak savcılar, hafif ceza verilmesini sağlayan sebepleri sıraladı. Savcılar, Morgan-Lloyd’un Kongre baskınında şiddet kullanmadığını, saldırıyı önceden planlamadığını, sadece kısa bir süre içeride kaldığını ve müfettişlerin, isyandaki rolü hakkında kapsamlı bir şekilde kendisini sorgulamasına ve cep telefonunu aramasına izin verdiğini kaydetti.

İlk başta aklıma gelmedi ama sonra fark ettim ki benim gibi şiddete başvurmayan herkes o kalabalıktan çıkarılırsa, şiddet uygulayanlar cesaretini kaybedebilirdi” diyen Morgan-Lloyd sözlerini, “Bunun için üzgünüm ve sorumluluk alıyorum. İnsanları şiddete başvurmaları için teşvik etmek gibi bir niyetim asla yoktu” diyerek bitirdi.

Yapılan açıklamaya göre, avukatı H. Heather Shaner‘ın tavsiyesi üzerine Morgan-Lloyd bir tür duyarlılık eğitimi aldı “Bury My Heart at Wounded Knee”, “Just Mercy” ve “Schindler’in Listesi” gibi kitapları okudu. Morgan-Lloyd, yerli Amerikalılar’a, Afrikalı Amerikalılar’a ve Avrupalı Yahudiler’e yönelik hükümet politikası hakkında bilgi edindi ve 1921 Tulsa katliamıyla ilgili belgesel “Tulsa Burning”i izledi. Morgan-Lloyd, “Harika bir ülkede yaşıyor olsak da bazı şeylerin hâlâ iyileştirilmesi gerektiğini öğrendim. Her renkten insan sokakta yürürken kendini benim kadar güvende hissetmeli” dedi.

Morgan-Lloyd 6 Ocak’ta ne yapmıştı?

Morgan-Lloyd, arkadaşı Dona Sue Bissey ile birlikte Trump’ın konuşmasını dinlemek için 6 Ocak’ta Vaşington’a gitti. İki arkadaş, Kongre baskınında içeriye giren ilk kişilerdendi.

Saldırıdan bir gün sonra Bissey, Facebook’ta Morgan-Lloyd’u ve başka bir kişiyi etiketleyerek, “Sonsuza kadar hatırlayacağım bir gündü” yazan bir fotoğraf paylaştı. Morgan-Lloyd da bu fotoğrafa, “Bu hayatımın en heyecan verici günüydü” diye yanıt verdi.

Bissey de 6 Ocak’ta yaşananlardan dolayı tutuklandı. Bissey, benzer suçlamalarla karşı karşıya olmasına rağmen henüz suçunu kabul etmedi.

Derleyen: Gökalp Badak

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.