Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Sakarya Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde Hekimlik Andı’nın değiştirilmesine TTB’den tepki: “‘Uluslararası belgeler ve kurallar dışında davranışta bulunmak’ fiilinin geçici olarak meslekten alıkoyma cezası gerektirdiğini hatırlatıyoruz”

Prof. Dr. Esin Davutoğlu Şenol, Sakarya Üniversitesi Tıp Fakültesi’nin Hekimlik Andı’nda değişiklik yaptığını duyurmuştu. Türk Tabipleri Birliği (TTB) konuya ilişkin açıklama yaparak andın, Dünya Tabipler Birliği Cenevre Bildirgesi’ne uygun olarak okunması için çağrıda bulundu.

Prof. Dr. Esin Davutoğlu Şenol 15 Haziran’da Twitter hesabından, Sakarya Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde Hekimlik Andı’nda değişiklik yapıldığını duyurmuştu. Paylaşıma yorum yapan öğrenciler ve bazı öğretim üyeleri ise bu iddiayı reddetmişti.

https://twitter.com/esenol/status/1404860696882388997

Dünya Tabipler Birliği Cenevre Bildirgesi Hekimlik Andı’nda, “Görevimle hastam arasına yaş, hastalık ya da engellilik, inanç, etnik köken, cinsiyet, milliyet, politik düşünce, ırk, cinsel yönelim, toplumsal konum ya da başka herhangi bir özelliğin girmesine izin vermeyeceğime” ifadeleri yer alırken “Kararlılıkla, özgürce ve onurum üzerine ant içerim” deniliyor.

Sakarya Üniversitesi Tıp Fakültesi’nin internet sitesinde yer alan metinde ise “Din, milliyet, ırk, siyasi eğilim ya da toplumsal sınıf ayrımlarının görevimle hastam arasına girmesine izin vermeyeceğime” denilirken “Açıkça, özgürce ve namusum üzerine and içerim” ifadeleri yer alıyor.

Eski Rektör Haluk Özen, iddiaları kabul etmedi

Sakarya merkezli haber sitesi T54, 19 Haziran’daki haberinde, Sakarya Üniversitesi Tıp Fakültesi mezunlarının bu yıl, Hacettepe Üniversitesi‘nin kısa ve öz şekilde hazırladığı “Hekim Andı”nı okuyacağını iddia etti.

Esin Davutoğlu Şenol konuyu Twitter’dan, eski Hacettepe Üniversitesi Rektörü Haluk Özen‘e sordu. Özen, iddiaları kabul etmedi.

Sakarya Üniversitesi Tıp Fakültesi’nin 24 Haziran’daki Twitter paylaşımında, “Fakültemiz 2020-21 eğitim öğretim yılı mezun olan öğrencilerimiz 23 Haziran 2021 Çarşamba günü Morfoloji binamızda Hekimlik Andı’nı ettiler. Mutluyuz” denildi. Mezuniyet törenine ait fotoğraflar da paylaşıldı.

Cumhuriyet’ten Seyhan Avşar’ın haberine göre, öğrencilerin tepkisi üzerine mezuniyet töreni programından çıkarılan yemin, bir gün önce öğrencilere okutuldu. Üniversitenin dayattığı metne tepki gösteren bazı öğrenciler ise Hipokrat Yemini’ni okudu.

“Hekimlik Andı’nın Cenevre Bildirgesi’ne uygun olarak okunması gerekiyor”

Türk Tabipleri Birliği Merkez Konseyi’nin konuya ilişkin bugün (25 Haziran) yayımladığı açıklama şöyle:

“Sakarya Üniversitesi Tıp Fakültesi mezuniyet töreninde Hekimlik Andı’nın ‘ayrım yapmama’ kısmının çıkarılıp okutulmaya çalışıldığı, yeni mezun olacak hekim meslektaşlarımızın duruma tepki göstermesi üzerine bu kez de Hekimlik Andı’nın okutulmadığı bilgisi gerek hekimler gerekse basın tarafından Türk Tabipleri Birliği’ne (TTB) iletilmiştir.

Hekimlik Andı içeriğinin değiştirilmesi, ‘ayrım yapmama’ ilkesinin okunmaması gibi etik dışı örneklerin görülüyor olması standart, güncel ve evrensel değerlerimizi içeren bir metnin kullanılmasının ne kadar gerekli olduğunu ortaya koymaktadır. Bu bağlamda TTB’nin, Dünya Tabipler Birliği Cenevre Bildirgesi’nde somutlaşan hekimlik etik değerlerine sahip çıktığını bir kez daha vurguluyoruz. TTB’nin 28 Haziran 2014 tarihinde yapılan 64. Büyük Kongresi’nde bu konu ele alınmış, Dünya Tabipler Birliği Cenevre Bildirgesi’nin tüm ülke çapında ‘Hekimlik Andı’ olarak kullanımının sağlanmasına karar verilmiştir. Resmi Gazete’de 28.4.2004 tarih ve 25446 sayı ile yayımlanmış olan Türk Tabipleri Birliği Disiplin Yönetmeliği madde 5-t’de ‘Belirlenmiş tıbbi etik değerler ile Türk Tabipleri Birliği ve/veya Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından benimsenen uluslararası belgeler ve kurallar dışında davranışta bulunmak’ fiilinin geçici olarak meslekten alıkoyma cezası gerektirdiğini, değerlerimizi korumanın temel görevimiz olduğunu bir kez daha hatırlatıyoruz.

Yukarıda ortaya konulan değerlendirme ve gereklilikler ışığında önümüzdeki günlerde yapılacak olan mezuniyet törenlerinde Hekimlik Andı’nın Cenevre Bildirgesi’ne uygun olarak okunması gerektiğini hatırlatıyor, tüm akademisyen ve üniversitelerimizin hekimlik değerlerimize sahip çıkacağına inanıyoruz.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.