Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Trump’ın avukatı Rudy Giuliani’nin avukatlık lisansı askıya alındı

Amerika Birleşik Devletleri ‘nde (ABD) 3 Kasım 2020’de düzenlenen başkanlık seçimlerinin üzerinden sekiz aya yakın bir süre geçse de seçimlerin yankıları devam ediyor. Eski ABD Başkanı Donald Trump’ın kişisel avukatı Rudy Giuliani’nin avukatlık lisansı, “gerçeğe aykırı beyanları” nedeniyle New York’ta askıya alındı. 

Eski Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Başkanı Donald Trump’ın kişisel avukatı Rudy Giuliani, 3 Kasım seçimlerinin ardından mahkemelere ve kamuoyuna gerçeğe aykırı beyanlarda bulunduğu için hakkında başlatılan disiplin soruşturmasının ardından New York eyaletinde avukatlık yapmaktan uzaklaştırıldı.

New York Eyalet Yüksek Mahkemesi tarafından dün (24 Haziran) yapılan açıklamada, “Rudy Giuliani, müvekkili eski ABD Başkanı Donald Trump’ın tezlerini desteklemek için mahkemelere, yasa yapıcılara ve kamuoyuna açıkça yanlış ve yanıltıcı ifadelerde bulundu. 2020 seçimlerinde yaşanan yaygın seçim hileleri nedeniyle, seçiminin müvekkilinden çalındığını iddia etmişti” denildi.

Giuliani’nin avukatları ise karar sonrası yaptıkları açıklamada şunları kaydetti: “Temyiz mahkemesi birinci dairesinin iddia edilen meseleler hakkında bir duruşma yapmadan almış olduğu bu karar, bizde hayal kırıklığına neden olmuştur. Müvekkilimiz kamuoyunun çıkarlarına herhangi bir tehditte bulunmamıştır. İddialar ciddi şekilde araştırıldığında gerçekliğin ortaya çıkacağını ve Giuliani’nin uzun yıllardır icra ettiği değerli mesleğine geri döneceğine inanıyoruz.”

77 yaşındaki Giuliani, 2020 başkanlık seçimlerinin ardından Trump’ın seçimleri kaybetmesiyle başlattığı yasal mücadelede yer almıştı. Giuliani, delil göstermeksizin Georgia eyaletinde seçim usulsüzlükleri yapıldığıı ve aynı eyalette elektronik oy verme sistemine hile karıştırıldığı iddiasında bulunmuştu. Giuliani, Georgia eyaletinin Cumhuriyetçi valisi Brian Kemp’in ve eyalet sekreteri Brad Raffensperger’in, “Seçimlerde usulsüzlük yapıldığına dair delil yok” açıklamasına rağmen iddialarını sürdürmüştü.

Beş yargıçtan oluşan New York Temyiz Mahkemesi, Giuliani’nin sözlerinin kamunun çıkarlarına tehdit olduğunu ve bu sebeple de avukatlık yapmasının geçici olarak askıya alınması gerektiğine hükmetti.

Rudy Giuliani, 1969 yılında New York Barosu’na girmiş ve Ronald Reagan’ın başkanlığı döneminde uzun yıllar adalet bakanlığı için çalışmıştı. Giuliani ayrıca, 1994 yılından 2001 yılına kadar New York Belediye Başkanlığı görevinde bulunmuştu. 

Derleyen: Zeynel Yıldırım

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.