Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

TTB: “Sağlık Bakanı, vatandaşların tedavilerini aksatmamaları konusunda ciddi açıklama yapmayarak ve önlem almayarak ölümlerin artmasına seyirci kalmıştır”

Türk Tabipleri Birliği (TTB), Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın koronavirüse bağlı dolaylı ölümlerin doğrudan ölümlerden fazla olduğu yönündeki açıklamasına ilişkin bugün (25 Haziran) çevrimiçi bir toplantı düzenledi. TTB Merkez Konseyi ve TTB Pandemi Çalışma Grubu’nun açıklamasında, bu durumdan sorumlu kişilere istifa çağrısında bulunuldu.

Vaka sayılarının manipüle edilmesinden bölge, yaş, cinsiyet dağılımlarının gizlenmesine kadar salgın yönetiminin her anlamda kötü bir sınav verdiğini söyleyen TTB Pandemi Çalışma Grubu Üyesi Dr. Tomris Cesuroğlu, “Hâlâ epidemiyolojik raporlamalar yerine muğlak ifadeler paylaşılıyor. Türkiye’nin sicili o kadar kötü ki veriler, uluslararası karşılaştırmalara alınmayacak kadar güvensiz olarak değerlendiriliyor” dedi.

TTB Pandemi Çalışma Grubu Üyesi Güçlü Yaman, 16-22 Haziran haftasında ölümlerde genel olarak bir düşüş yaşandığını fakat bazı illerde artışların hâlâ dikkat çektiğini belirterek Çorum’u örnek gösterdi: “Çorum merkezi, mart ayının sonundan beri çok yüksek ölüm oranlarıyla dikkat çekiyor. Fakat biz ne bir bilgi edinebiliyoruz ne de kente özgü bir önlem alındığını görebiliyoruz.”

Yaman, tespit ettikleri koronavirüse bağlı ölüm sayısının 150 bini işaret ettiğini de sözlerine ekledi.

“Bakanın açıklaması bizi haklı çıkarır nitelikte”

TTB Merkez Konseyi Üyesi Dr. Alican Bahadır ise TTB olarak resmi vaka ve ölüm sayılarının gerçeği yansıtmadığını ilk günden bu yana söylediklerini hatırlattı. Bahadır, “TÜİK’in düştüğü ikilem ve bakanın açıklaması bizi haklı çıkarır nitelikte. Bundan sonra ölüm sayılarının ve nedenlerinin şeffaf bir biçimde açıklanması gereklidir” diye konuştu.

“Sağlık Bakanı, ölümlerin artmasına seyirci kalmıştır”

TTB İkinci Başkanı Doç. Dr. Ali İhsan Ökten tarafından okunan açıklamadan öne çıkanlar şöyle:

“Açıklamaya göre fazladan ölüm sayılarında dünyada ilk sıralardayız. Hâlâ gerçek ölüm sayıları tam olarak netleşmiş değil. Sağlık Bakanı, net sayılar vermek yerine gerçekçi olmayan ifadeler kullanıyor. Sağlık Bakanı’nın 23.06.2021 tarihinde yapmış olduğu açıklamadaki, ‘Salgın süresince salgından yaklaşık 50 bin insanımızı kaybettik. Salgın sebebiyle ertelenen sağlık hizmetleri sebebiyle yaşadığımız kayıp ise bundan çok daha büyük’ sözleri, paylaşılmayan ölüm sayılarını bu sınıflandırma ile perdeleme girişimidir.

Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) ölüm verilerini açıklamayı ertelemesinin ardından bakanın açıklaması, ölüm sayılarının gizlenmesinin sorumluluğunun alınması yerine ‘vaka-hasta sayısı’ benzeri müdahalelere girişildiğinin kanıtı niteliğinde. TTB’nin ısrarlı soruları karşısında kamuoyunu tatmin etmeyen Sağlık Bakanı, 02.09.2020 tarihinde 2020 yılının ilk sekiz ayına ait ölüm sayılarını, 30.09.2020 tarihinde 2020 yılının ilk dokuz ayına ait ölüm sayılarını açıklamıştı. Bunun üzerine birçok kez TTB’nin, belediyelerin ve milletvekillerinin kayıtlara göre ölüm sayılarının açıklanandan daha yüksek olduğuna dair paylaşımlarına sessiz kalınmıştır. Her yıl haziran ayında açıklanan ayrıntılı ‘TÜİK ölüm ve ölüm nedeni istatistikleri’ açıklanmamış, ertelenmiştir.

Sayıların netleşmesi için ‘TÜİK ölüm ve ölüm nedeni istatistikleri’ derhal açıklanmalıdır. Ölümleri gizlemekten vazgeçilmeli. Bundan sonra tüm ölüm sayıları nedenleriyle birlikte iller düzeyinde haftalık olarak açıklanmalıdır. Salgınla ilgili tüm veri ve bilgiler uluslararası bilimsel standartlara göre kamuoyu ile paylaşılmalıdır. Sağlık Bakanı, ‘ertelenen sağlık hizmetlerinden dolayı’ yaşanan ölümlerin şimdiye kadar açıklanan resmi ölüm sayılarından ‘çok daha büyük’ olduğunu söylüyor. Oysa her akşam kamuoyuna paylaşım yapan Sağlık Bakanı, vatandaşların tedavilerini aksatmamaları konusunda bugüne kadar hiçbir ciddi açıklama yapmayarak ve önlem almayarak, bu ölümlerin artmasına seyirci kalmıştır. Ertelenmiş sağlık hizmetlerinin sorumluluğu vatandaşlara yüklenmemelidir. Sağlık Bakanlığı’nın ertelenmiş sağlık hizmetlerini engellemeye yönelik neden kayda değer bir önlem almadığı sorgulanmalıdır.

Her ne sebeple olursa olsun, pandemi süreci gerçekleşen tüm ölümler ister sağlık hizmetlerine erişim isterse COVID-19 nedenli olsun bakanın sorumluluk alanında olan sağlık hizmetleri kaynaklıdır. Bakanın yaptığı ‘sağlığa erişim sorunları kaynaklı ölümlerin fazlalığı’ açıklaması kendi başarısızlığının itirafıdır.

Tüm uyarılarımıza rağmen algı yönetimi ve bilim dışı politikalarda ısrar ederek salgını tarihsel bir felakete dönüştüren Sağlık Bakanı istifa etmelidir”.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.