Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Uganda’da çocuk olmak: Salgın nedeniyle okullarına devam edemeyen çocuklar, aileleriyle çalışmak zorunda kalıyor

Batı Afrika ülkesi Uganda’da maddi imkanların yetersizliğinden ve gelirlerin çok sınırlı olmasından dolayı birçok aile için çocukların çalışması bir zorunluluk. Koronavirüs öncesinde de çocuk işçilerin çalışma oranının hayli yüksek olduğu ülkede, salgınla ile birlikte okullar kapanınca çocuklar daha fazla çalışmak zorunda kaldı. Sivil toplum kuruluşları bu durumun son 20 yılda çocuk işçiliğini azaltmak için verilen çabaları heba edeceğini söylüyor.

Dünyanın en genç nüfuslarından birine sahip olan Uganda, yüksek çocuk işçiliği oranları ile uzun zamandır mücadele ediyordu. Sivil toplum kuruluşları, dünyanın çoğu ülkesinin ekonomik zorluklar ile karşı karşıya kaldığı bu son bir yılda, koronavirüsün çocuk işçiliğini azaltmak için son 20 yılda kaydedilen her türlü ilerlemeyi durdurduğunu söylüyor.

Kuzeydoğu Uganda’nın Karamoja bölgesinde yaşayan dokuz yaşındaki Teddy, salgın nedeniyle okullar kapanınca, annesiyle birlikte altın madenciliğinde çalışmaya başladı. Teddy, “Eğer altın toplayamazsak eve hiçbir şey götüremeyiz. Okullar açıldığında yeniden okula gitmek istiyorum, böylece bir şeyler öğrenebilirim” dedi.

Uganda’da salgın öncesinde çocukların yüzde 15’i çalışıyordu. Yeni araştırmalar, okulların kapanması ve ailelerin gelirlerinin azalması nedeniyle daha fazla çocuğun çalıştığını gösteriyor.

Altın madenlerinde çalışan çocukların oldukça uzun mesafeler arasında ağır yükler taşıdıkları ve zorlandıkları görülüyor.

Uganda’da birçok aile için çocukların çalışması bir zorunluluk.

Teddy’nin annesi Natalina, “Bazı günler altın buluyoruz ancak bazen de bütün gün çalışmamıza rağmen hiçbir şey bulamıyoruz” dedi. “İşte böyle günlerde bir yemek alabilecek kadar paramız olmuyor, Teddy ile birlikte boş midelerle uyuyoruz” diyen Natalina, çocuğunu okula göndermek istediğini ancak maddi koşulların buna imkan vermediğini belirtti.

Uganda, kaynak bakımından zengin bir ülke ancak madencilikle uğraşanlar fakirlikle boğuşuyor. Ugandalı maden işçileri bütün gün çalışmalarına rağmen günde bir dolardan daha az para kazanıyor. Sosyal ve Ekonomik Haklar Girişimi Organizasyonu’ndan Angella Nabwowe Kasule, bu konuya ilişkin, “Hükümetin acilen yapması gereken şey bu çocukları ağır ve riskli çalışma şartlarından kurtarmak. Bu çocukların ailelerine hükümet tarafından yardım sağlanmalı. Bu yardım yemek, gıda, eğitim ve sağlık gibi hizmetleri de kapsamalı” dedi.

Kaynak: BBC

Derleyen: Gökalp Badak

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.