Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İnşaat Mühendisleri Odası: “Kanal İstanbul, bir ulaşım ve kentleşme projesi değildir, bu projeden sadece gayrimenkul spekülatörleri ve rant çevreleri kazançlı çıkacak”

İlk kez 2011’deki genel seçimlerden önce gündeme gelen Kanal İstanbul projesi, Karadeniz ve Marmara Denizi’ni birbirine bağlayacak. Kanal İstanbul projesinin ilk köprüsünün temeli bugün (26 Haziran) atıldı. AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Sazlıdere Barajı üzerine kurulan köprünün açılış töreninde konuştu. Kanal İstanbul üzerinden toplam altı köprü geçeceğini belirten Erdoğan, projenin yaklaşık 15 milyar dolarlık bir maliyet ile altı yıl içinde tamamlanacağını söyledi. Erdoğan, “Kanal İstanbul’a, İstanbul’un geleceğini kurtarma projesi olarak bakıyoruz” dedi.

İnşaat Mühendisleri Odası (İMO), projeye ilişkin bir açıklama yayımladı. Açıklamada, “Kanal İstanbul çevre, kentleşme, su kaynakları, ulaşım, tarihi alanlar, sit alanları, ekonomi, uluslararası hukuk, dış politika, güvenlik gibi konular bağlamında bütüncül değerlendirmelerin dahilinde, bilgi ve akıl süzgecinden geçirilerek yapılmış bir proje değildir” denildi.

“Kanal İstanbul yokluğuyla değil varlığıyla bir beka sorunu yaratacaktır”

Projenin hiçbir aşamasında katılımcılığın gözetilmemesinin tüm Türkiye’nin sırtında taşıması gereken bir yüke dönüşeceğini belirten İMO, Kanal İstanbul projesini şöyle özetledi:

-Kanal İstanbul, bir ulaşım ve kentleşme projesi değildir. Kanal İstanbul’un ülke ekonomisine hiçbir katkısı olmayacağı gibi çok büyük yükler getireceği açıktır. Bu projeden sadece gayrimenkul spekülatörleri ve rant çevreleri kazançlı çıkacaktır.

-Kanal İstanbul inşa süreci dışında istihdam yaratmayacaktır.

-Kanal İstanbul, afet öncesi ve sonrası açısından zaten hazırlıksız olan kenti tümüyle kaos içine sokacaktır.

-Marmara ve Karadeniz’in sorunlarını artırıp doğaya geri dönülmez zararlar verecektir.

-Kanal İstanbul yokluğuyla değil varlığıyla bir beka sorunu yaratacaktır.

Afet hasarlarını önleyecek tedbirlerin alınması gerektiği belirtilen açıklamada son olarak, “Siyasal iktidar çılgın bir proje gerçekleştirmek istiyorsa en çılgın projesi, beklenen İstanbul depremini sıfır can kaybıyla atlatılmasını sağlayacak projeleri gerçekleştirmek olmalıdır” denildi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.