Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Danışmanı ile öpüşürken çekilen fotoğrafları ortaya çıkan İngiltere Sağlık Bakanı Matt Hancock istifa etti: İngiliz hükümeti görüntülerin basına nasıl sızdırıldığını araştırıyor

Danışmanı Gina Coladangelo ile öpüşürken çekilen fotoğrafları basına sızdırılan İngiltere Sağlık Bakanı Matt Hancock, halktan özür dileyerek istifa etti. İngiltere hükümeti, görüntülerin basına nasıl sızdırıldığının araştırıldığını açıkladı.

İngiltere Sağlık Bakanı Matt Hancock’un bakanlıktaki üst düzey danışmanlık pozisyonuna atadığı Gina Coladangelo ile sarıldığı ve öpüştüğü fotoğrafları ortaya çıkmış, İngiltere Başbakanı Boris Johnson, Hancock’un görevden alınmasına yönelik çağrıları ilk etapta olumsuz karşılamıştı. Ancak Johnson, cumartesi günü (26 Haziran) bakanın istifasını kabul etti.

İstifa, hükümetin koronavirüs salgını ile mücadeleyi ele alış biçimini yeniden gündeme getirdi. Hancock’un bakanlığında, salgının ilk günlerinde ülkede test ve koruyucu ekipman konusunda sıkıntı yaşanmıştı.

Kuzey İrlanda’dan Sorumlu Bakan Brandon Lewis’e göre, görüntülerin nasıl sızdığı konusunda hükümet iki konuya odaklanmalı. Kameraların Hancock’un ofisine “uygun sepeblerle konulup konulmadığı” ve eğer kameralar güvenlik için ofise yerleştirildiyse, “görüntülerin kamuya nasıl ulaştığı.”

Cuma günü (25 Haziran) ortaya çıkan fotoğrafların, İngiltere’de koronavirüs önlemleri kapsamında halkın hane üyesi olmayan kişilerle sosyal mesafeyi koruma zorunluluğun bulunduğu mayıs ayında çekildiği söyleniyor.

Görüntüler yayınlandıktan sonra çok sayıda Muhafazakar Partili milletvekili, bakanı istifaya davet ederek Hancock’un kendi belirlediği koronavirüs kısıtlamalarını ihlal etmesini eleştirdi.

Daha önce çeşitli skandallarla ilgili çok sayıda eleştiri alan Başbakan Johnson, Hancock’un istifasını kabul etmesine karşın 42 yaşındaki eski bakanın daha önemli bir görevle birlikte hükümete geri dönebileceğini söyledi.

Muhalefetteki İşçi Partisi lideri Keir Starmer ise gazetecilere şöyle konuştu: “Matt Hancock’un istifasının meselenin sonu olduğunu düşünüyorlarsa yanılıyorlar. Başbakan onu hemen görevden almalıydı. Boris Johnson yine çok yavaştı, çok zayıftı ve gereken liderliği gösteremedi. Bu, salgın sırasında büyük fedakârlıklar yapan birçok insanın gözünde şu demek: Onlar için farklı, hükümete yakın olanlar için farklı kurallar var.

Ne olmuştu?

İngiltere Sağlık Bakanı Matt Hancock’un, daha önce kendisi tarafından atanan danışman Gina Coladangelo ile öpüşürken çekilen fotoğrafları 25 Haziran Cuma günü İngiltere basınında yer aldı. Hancock, tepkilerin ardından sosyal mesafe kurallarını ihlal ettiği için özür dileyerek cumartesi günü (26 Haziran) sağlık bakanlığından istifa etti.

Görüntülerin çekildiği iddia edilen mayıs ayında İngiltere’de aynı evde yaşamayan kişilerin sosyal mesafe kurallarına uyma zorunluluğu bulunuyordu. Hancock, bakanlığı sırasında defalarca bu kuralın altını çizerek halkı duyarlı davranmaya çağırmıştı.

Hancock’un istifası üzerine eski İngiltere Maliye Bakanı Sajid Javid, Sağlık Bakanlığı görevine atandı. Gina Coladangelo’nun da Sağlık Bakanlığı’ndaki görevinden ayrılacağı belirtildi.

Eski Sağlık Bakanı Matt Hancock’un Oxford Üniversitesi’nden arkadaşı olduğu bilinen Gina Coladangelo, geçen eylül ayında Sağlık Bakanlığı’na bağımsız yönetim kurulu üyesi olarak atanmıştı. İngiliz basınına göre Coledangelo yeni görevinde yaklaşık 15 bin pound maaş alırken yılda yalnızca 15 ila 20 gün çalışıyordu.

Derleyen: Ayşen Yaman

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.