Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Eski ABD Başkanı Donald Trump, meydanlara döndü: “ABD’yi geri alacağız”

Eski Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Başkanı Donald Trump, başkanlık görevini bıraktıktan sonra ilk kez meydanlara indi. Geçen cumartesi günü (26 Haziran) Ohio’da düzenlenen mitingde Cumhuriyetçiler’e seslenen Trump’ın gündeminde Joe Biden yönetiminin göçmen politikaları, Kasım 2020’deki başkanlık seçimlerinde hile yapıldığı iddiaları ve 2022 ara seçimlerine yönelik hedefleri vardı.

20 Ocak’ta başkanlık görevini Joe Biden’a bırakmasının ardından ilk kez meydanlara inen Donald Trump’ın ilk durağı Ohio eyaleti oldu. Trump’ın düzenlediği mitingin gündeminde, Biden yönetiminin göçmen politikaları, Kasım 2020’de yapılan başkanlık seçimlerinde hile yapıldığı iddiaları ve 2022’de yapılacak ara seçimde Cumhuriyetçiler’in hem ABD Senatosu’nda hem de Temsilciler Meclisi’nde yeniden çoğunluğu ele geçirme hedefleri vardı.

Trump, mitingde yaptığı konuşmada “Seçimi iki kez kazandık ve üçüncü kez kazanmamız mümkün” dedi.

6 Ocak’taki Kongre baskınıyla ilgili olarak görevden azledilme tehlikesinden kurtulan Trump, 2024’teki başkanlık seçimlerinde aday olup olmayacağına dair ise net bir açıklama yapmadı.

Ohio mitinginde, ABD’nin güney sınırından geçen göçmen sayısının arttığına değinen Trump, Biden yönetimini eleştirdi ve “Ülkemize gelen milyonlarca insan var. Kim olduklarına dair hiçbir fikrimiz yok. Joe Biden bizim yaptığımızın tam tersini yapıyor” diye konuştu.  

Trump gelecek planları hakkında net bir açıklamada bulunmadı ancak partisinin Temsilciler Meclisi’deki ve Senato’daki kontrolü geri almak istediğini belirterek, “Meclis’i geri alacağız, Senato’yu geri alacağız, Amerika’yı geri alacağız ve bunu yakında yapacağız” dedi.

The Trump Organization hakkındaki yasal süreç ve Trump’ın siyasi geleceği

Pazar günü (27 Haziran) ortaya çıkan bir rapora göre New York savcıları, Donald Trump’ın avukatlarına, Trump’ın aile şirketi The Trump Organization aleyhinde suç duyurusunda bulunulmaması gerektiğine dair savunma yapmaları için 24 saat süre verdi. Hukuk uzmanları, The Trump Organization’a yönelik hazırlanacak iddianamenin, şirketi bankalar ve diğer iş ortaklarıyla ilişkilerini baltalayarak iflas ettirebileceği görüşünde.

Manhattan Bölge Savcısı Cyrus Vance Jr.’ın ofisinden yapılan açıklamada, The Trump Organization’a yönelik vergi, sigorta dolandırıcılığı ve iş kayıtlarının tahrif edilmesi de dahil olmak üzere “kapsamlı ve uzun süreli cezai davranışların” soruşturulduğu belirtildi.

Diğer taraftan, New York Başsavcısı Letitia James’in ofisi de The Trump Organization’un kredi teminatında daha iyi şartlar elde etmek için bazı mülklerin değerlerini artırıp artırmadığını ve vergi muafiyetinden faydalanmak için değerlerini düşürüp düşürmediğini araştırıyor.

Derleyen: Gökalp Badak

Kaynak: ReutersThe Guardian

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.