Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Yeni Zelanda, tek kullanımlık plastikleri 2025 yılına dek yasaklayacak

Yeni Zelanda’da hükümet, çoğu tek kullanımlık olan plastikleri 2025 yılına kadar yasaklamayı planlıyor. Yasaklar gelecek yıldan itibaren çeşitli ambalajlar, plastik çatal bıçaklar, pipetler ve sebze ve meyvelerin üzerindeki etiketlerden başlanarak uygulanacak.

Yeni Zelanda, gayrisafi yurt içi hasılası (GSYH) en yüksek olan 10 ülke arasında, en fazla katı atık üreten ülkelerden biri. Çevre Bakanı David Parker, “Her gün Yeni Zelandalılar kişi başına ortalama 159 gram plastiği çöpe atıyorlar, bu da bizi dünyanın en yüksek atık üreticilerinden biri haline getiriyor” dedi.

2022 ve 2025 yılları arasında aşamalı olarak uygulanacak olan plan hakkında da konuşan Parker, “’Temiz ve yeşil’ itibarımıza uygun şekilde yaşayacağız” dedi. Uzmanlara göre, plan yürürlüğe koyulursa yıllık 2 milyar ton tek kullanımlık plastik, ülkenin çevresinden ve çöplüklerinden uzak tutulacak. Hükümet yasağın yanı sıra, tek kullanımlık plastiklere alternatif olabilecek araştırmaların destekleneceğini de duyurdu. 

Yeni Zelanda, 2019 yılında da tek kullanımlık poşetlerin kullanımını yasaklamıştı. Fakat yeni yasaklar, daha geniş kapsamlı değişiklikleri beraberinde getirecek.

Son yıllarda tek kullanımlık poşetlerin kullanımın yasaklanması pek çok ülkede görülen bir uygulama. Örneğin, önceki yıl İngiltere’de plastik pipetler, karıştırıcılar ve kulak temizleme çubuğu yasaklandı. Avrupa Birliği (AB) de benzeri bir yasağın uygulamaya alınması için oy kullandı. 

Öte yandan, başta Amerika Birleşik Devletleri (ABD) olmak üzere bazı ülkelerde koronavirüs salgınının etkisiyle benzeri kararları almak güçleşti. Koronavirüsle mücadelede yaygın olarak kullanılan araç ve gereçler plastik kullanımını oldukça artırdı. Çevreci gruplar, “koronavirüs atığı” adı verilen çok yüksek miktarda plastik eldiven, cerrahi maske ve dezenfektan şişesinin okyanuslara atıldığını rapor ediyor.

Unitec Çevresel Çözümler Araştırma Merkezi Direktörü Doç. Dr. Terri-Ann Berry, “Her ne kadar atılan bu adımlar doğru olsa da bu politikalar en büyük plastik atık üreten işkollarını ıskalıyor. Unutmak pek kolay ama ülkemizdeki pek çok ticari sektör aynı zamanda en büyük atık plastik üreticisi konumunda” dedi.

Derleyen: Zeynel Yıldırım

Kaynak: The Guardian

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.