Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

ABD’li Orgeneral Scott Miller’den Afganistan’da iç savaş uyarısı: “Ülkenin güvenlik durumu iyi değil, böyle giderse ülke kaotik bir iç savaşa sürüklenebilir”

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) kuvvetlerinin Afganistan’dan çekilme süreci devam ediyor. Afganistan’daki ABD askerlerinin komutanı Orgeneral Scott Miller, Amerikan askerlerinin ülkeden çekilmesi sonrası Afganistan’ın kaotik bir savaşa sürüklenebileceği uyarısında bulundu. Miller, “Afganistan’ın sivil liderleri birleşemezse ülke çok zor zamanlar ile karşı karşıya kalabilir” dedi

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) kuvvetlerinin Afganistan’dan çekilme süreci devam ediyor. ABD birliklerinin çekilmeye başlamasından bu yana hükümet ve Taliban arasındaki çatışmalar hızlandı ve Taliban ülkede hakimiyet alanını genişletti. Yetkililer ve Afgan medyası, Taliban’ın ülkede birçok vilayeti ele geçirdiğini ve başkent Kabil’in batı sınırını saran bir bölgede güvenlik noktalarına saldırdığını duyurdu. 

2018 yılından bu yanan Afganistan’daki ABD birliklerine komuta eden Orgeneral Scott Miller, birliklerinin geri çekilme sürecini denetledi. Gazeteciler ile bir araya gelen Miller, askerlerin çekilmesi esnasında Taliban’ın kontrolüne geçen toprakların sayısının arttığını vurguladı. 

ABD askerlerinin ülkeden çekilmesi sonrasında Afganistan’ın gelecek senaryolarına ilişkin kötümser değerlendirmelerde bulunan Miller, “Şu anda yaşananlar gösteriyor ki, ülkedeki güvenlik durumu iyi değil. Bu haliyle devam ederse, ülke bir iç savaşa sürüklenebilir. Bu durum, bütün dünyayı kaygılandırmalı” diye konuştu.  

Orgeneral Scott Miller

Birleşmiş Milletler (BM) ise yaptığı açıklamada, Taliban’ın ülkedeki 370 bölgenin 50’den fazlasını ele geçirdiğini ve başkent Kabil’e yaklaştığını duyurmuştu. Bazı uzmanların tahminlerine göre, Taliban güçleri ülkenin 370 bölgesinin 140 kadarını kontrol ederken, diğer 170’inde ise aktif ya da etkili konumda.

ABD’nin ülkedeki askerleri geri çekmesi sonrasında Batılı ülkeler, Kabil’de bulunan Uluslararası Hamid Karzai Havalimanı’nın güvenliğinin sağlanması konusunda bir dizi arayış içinde. Türkiye ise bu havalimanının güvenliğinin sağlanması için ABD ile görüşmeler yürütüyor. 

ABD Başkanı Joe Biden’ın Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan gazetecilere verdiği demeçte, her iki tarafın da havalimanının güvenliği konusunda “açık bir taahhütte bulunduğunu” söyledi. Ancak Türkiye ve NATO ortakları, havalimanında kurulacak yeni düzen için pazarlık yapmaya devam ediyor. 

Geçen hafta ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) ekibi havalimanının güvenliğinin sağlanması ve siyasi, mali ve lojistik ayrıntıları ele almak için Ankara’da Türk yetkililer ile bir araya geldi. Pentagon yetkilileri, Türkiye’den ülkedeki NATO gücünün bir parçası olarak iki büyük talepte bulunduklarını söyledi. 

Yetkililer, Türkiye’den havalimanının güvenliğini sağlamak için altı yüz ile bin asker sağlamasını beklendiğini fakat diğer ülkelerin de bin askere kadar katkı sağlamalarını istediklerini söyledi. Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar ise Türkiye’nin Afganistan’daki gücünü artırmak için ek asker göndermeyeceğini söylemişti. 

Almanya, ülkedeki son birliklerini çekti

Öte yandan Almanya Savunma Bakanı Annegret Kramp-Karrenbauer, Afganistan’daki son Alman askerlerinin de geri çekildiğini duyurdu. Kramp-Karrenbauer sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, “20 yılın ardından en yoğun yurtdışı görevlendirmemiz sona erdi. 2001 yılından itibaren Afganistan’da görev yapan üniformalı 150 binden fazla askere teşekkür ediyorum” dedi.  

Almanya, Uluslararası Güvenlik Destek Gücü (ISAF) başta olmak üzere sonradan hayata geçirilen Kararlı Destek Misyonu ile 2001 yılından bu yana Afganistan’da bulunmaktaydı. Bu süreçte 59 Alman askeri, hayatını kaybetmişti. 

Derleyen: Senem Görür

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.