Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Yunanistan, mültecileri geldikleri yerlere göndermeye devam ediyor

Türkiye’ye gönderilmekten kaçmak için Yunanistan’ın Sisam Adası’nda saklanan Filistinli mültecilerin basına yansıyan görüntüleri, Atina’nın mültecileri geldikleri yerlere göndermeye devam ettiğini gösteriyor. The Guardian gazetesinde yer alan habere göre Yunanistan yerel basını, Filistinli mülteci gruplarının Sisam Adası’na geldiğini ve yetkililer tarafından Türkiye’ye gönderildiklerini aktardı.

Haberlere göre, Türkiye’ye gönderilmemek için adaya sığınan mültecilere yardım etmeye çalışan ada sakinleri, Yunan yetkililer tarafından, “adada mülteci gruplarının var olmadığını söylemeleri için” baskı görüyor.

Sisam Adası’nda mülteci hakları alanında çalışan ve gazeteye konuşan Dimitri Choulis, 32 mülteciden oluşan bir mülteci grubunun, 21 Nisan’da Sisam’a gelişlerini belgeleyen ve Norveçli sivil toplum kuruluşu Ege Denizi Botları (ABR) tarafından paylaşılan fotoğrafların, geri göndermelerin devam ettiğini kanıtlar nitelikte olduğunu söyledi. 

Yunanistan sahil güvenliği yetkilileri ise 21 Nisan’da herhangi bir mülteci grubunun sınırdan giriş yapmadığını öne sürerek geri gönderme iddialarını reddetti. Yunanistan Sahil Güvenliği (HCG) “Her operasyon, uluslararası hukuka ve uluslararası sözleşmelere tam saygıyla yürütülüyor” açıklamasını yaptı. Açıklamanın devamında, “HCG, ülkenin egemenlik haklarını kullanırken, sosyal medyada ve bazı STK’larda sıklıkla ve sistematik bir şekilde hedef gösteriliyor. Geri göndermeleri kanıtladığı iddia edilen sosyal medya paylaşımlarının ve STK’lar tarafından yayınlanan bilgilerin çoğunluğu, doğrulanmamış raporlara ve kaynaklara dayanmaktadır” denildi.

Öte yandan habere göre, mültecilerin geri gönderildiğine yönelik 21 Nisan tarihinin öncesine dayanan kanıtlar da var. Bazı insan hakları örgütleri ve savunucuları, bir yıldan uzun süredir, mültecilerin Yunan adalarından yasadışı bir şekilde, toplu halde sınır dışı edilmeleri hakkında raporlar hazırladı. Örneğin, Sınır Şiddetini İzleme Ağı’ndan (Border Violence Monitoring Network – BVMN) elde edilen verilere göre, Yunanistan, 2020 yılının Ocak ayından bu yana yaklaşık 6 bin 230 mülteciyi geri gönderdi. 

Geri göndermeler konusunda rol oynayan bir diğer aktör olan Avrupa Konseyi ise geçen mayıs ayında, Yunanistan’ı geri göndermelere son vermesi konusunda uyarmıştı. Konsey ayrıca, şimdiye dek bildirilen geri gönderilmeler hakkında bağımsız ve etkili soruşturma yürütülmesi çağrısında bulunmuştu.  

Suriyeli insan hakları savunucusu ve gazeteci Asaad Hanna da dün Twitter hesabı üzerinden paylaştığı bir fotoğrafla Yunan yetkililerin mültecileri geri gönderdiğini öne sürdü. Hanna paylaşımında, “Türkiye’den Yunanistan’a geçmeye çalışan bir grup mülteci, Yunan polisi tarafından dövülerek tutuklandı, eşyaları alındı ve çıplak olarak Türkiye’ye geri gönderildi” diye yazdı.

Kaynak: The Guardian

Derleyen: İlayda Öykü Biberoğlu

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.