Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Kanada’daki aşırı sıcaklar iklim krizini yeniden gündeme getirdi – “Hiçbir yer güvende değil, bütün hükümetler daha geç olmadan tedbir almalı”

Kanada’nın batısı ve Amerika Birleşik Devletleri’nin (ABD) kuzeybatısını etkisi altına alan yüksek sıcaklık, bu bölgelerde yangınların çıkmasına ve sıcaklığa bağlı ölümlerin görülmesine neden oluyor. Uzmanlar, “Hükümetler daha geç olmadan tedbirler almalı” diyor.

Üç gün süren sıcaklardan sonra, Kanada’nın British Columbia eyaletinin Lytton köyündeki insanlar bir süre için nefes alacak fırsat buldu. 49,6 santigrat dereceye kadar ulaşan sıcaklar, Kanada’da tüm zamanların sıcaklık rekorlarını alt üst etmiş durumda. Sıcaklıklar, çarşamba (30 Haziran) gününden itibaren nisbeten düşmeye başladı.

Her ne kadar sıcaklıkta bir miktar düşüş gözlense de çarşamba günü Kanada’nın batı eyaletlerinde etkisini gösteren aşırı sıcak hava dalgası nedeniyle birçok noktada orman yangını çıktı ve bu noktalardaki yerleşim alanları acilen tahliye edildi.

Daha önce eşi benzeri görülmemiş yüksek sıcaklıklar ile birlikte, başka sorunlar da görülmeye başlandı. Bölgede sıcağa bağlı ölümlerde artış yaşanırken, ormanlarda yangınlarının çıkması da kolaylaştı.

British Columbia’yı kapsayan sıcak hava dalgası şimdilerde ülkenin doğusuna doğru hareket ediyor. Sıcak hava dalgasıyla beraber ülkenin farklı yerlerinde 26 farklı orman yangını görüldü.

Öte yandan, Kanada’nın büyük şehirlerinde de sıcaklığa bağlı ölümlerde büyük bir artış yaşanıyor. Ülkenin en batısındaki Vancouver kentinde adli başhekimin açıklamalarına göre önceki beş gün içerisinde şehirde “ani ve beklenmedik” ölümlerde yüzde 200’lük bir artış yaşandı.

Vancouver Adli Başhekimi Lisa Lapointe, “Ölümlerin ne kadarının yüksek sıcaklardan olduğunu söylemek için henüz erken. Fakat rapor edilen ölümlerdeki önemli artışın aşırı hava koşullarına bağlanabileceğine inanılıyor” diye konuştu.

İklim uzmanları uyarıyor: “Hiçbir yer güvende değil”

Uzmanlar yaşananları iklim değişikliğine bağlarken, benzeri aşırı hava olaylarının yakın gelecekte daha sık görülme olasılığının da altını çiziyor ve iklim değişikliğine bağlı olarak Kuzey Sibirya’dan Avrupa’ya, Asya’dan Amerika’ya tüm dünyanın hava olaylarına karşı teyakkuzda olması gerektiğini belirtiyor.

Eski İngiltere Hükümeti Baş Bilim Danışmanı David King, “Hiçbir yer güvende değil. Kim derdi ki British Columbia eyaleti 49-50 santigrat dereceyi görecek” dedi.

Bilim insanları, ABD ve Kanada’daki sıcak hava dalgasının dünyadaki bütün politikacılar ve topluluklar için bir “uyandırma çağrısı” olması gerektiğini vurguluyor.

Londra Üniversitesi’nden Profesör Simon Lewis“Herkes bu yeni hava koşullarıyla nasıl mücadeleye edebileceğini iyi düşünmeli. Bizim iklim değişikliğiyle mücadelede yeni bir plana ihtiyacımız var” dedi. Lewis ayrıca, hükümetlerin ve politika yapıcıların fosil yakıtların tüketimini azalması, mümkünse sıfıra indirmesi gerektiğini de belirtti.

Kanada Başbakanı Justin Trudeau da küresel iklim krizi meselesinin bir an önce ele alınması gerektiğini belirtti ve “Düşüncelerimiz sevdiklerini kaybeden insanlarla” diye konuştu.

Derleyen: Zeynel Yıldırım

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.