Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Türkiye, İstanbul Sözleşmesi’nden çekildi: “Sözleşmeden vazgeçmiyoruz” diyen kadınlar ve LGBTİ+’lar, İstanbul, Ankara, İzmir ve Antalya’da meydanlardaydı – Fotoğrafçı Ela Yokeş’in gözünden İstanbul eylemi

Türkiye, ilk imzacısı olduğu, erkek şiddetine karşı kapsayıcı uluslararası sözleşmeden, sözleşmenin haklarını korumayı taahhüt ettiği başta kadınlar ve LGBTİ+’lar olmak üzere birçok kesimin tepkisine rağmen 1 Temmuz’da çekildi. Sözleşmeden çekilme kararı 20 Mart’ta Resmî Gazete’de yayımlandı. Sivil toplum kuruluşları, siyasi partiler ve örgütler Danıştay’a başvurdu ancak Danıştay 10. Dairesi, İstanbul Sözleşmesi’nden çekilme kararının yürütmesinin durdurulması talebini reddetti. Türkiye sözleşmeden resmî olarak dün (1 Temmuz) çekildi.

Bunun üzerine kadın örgütleri ve aktivistler, “Haklarımızdan, hayatlarımızdan, İstanbul Sözleşmesi’nden vazgeçmiyoruz” diyerek, dün Türkiye’nin dört bir yanında sokakta olmak için eylem çağrıları yaptı. Kadınlar ve LGBTİ+’lar, İstanbul Sözleşmesi’ni Uygula Kampanya Grubu’nun çağrısıyla dün (1 Temmuz) saat 19.00’da İstanbul – Taksim Tünel’de toplandı. Bir süre “Susmuyoruz korkmuyoruz itaat etmiyoruz”, “İstanbul Sözleşmesi bizim, vazgeçmiyoruz” ve “Susma haykır eşcinseller vardır” sloganları atan kadınlar, pankartlarla, düdüklerle sloganlar eşliğinde Taksim Meydanı’na doğru yürümek istedi ancak polis izin vermedi. Aktivistler barikatların önünde uzun bir süre bekledi. Ardından polis barikatlarının önünde arbede yaşandı, kadınlar ve LGBTİ+’lar bariyerleri yıkarak yürümeye çalıştı, o esnada polis kalabalığa biber gazıyla müdahale etti. Müdahalenin ardından açıklamayı okuyan kadınlar ve LGBTİ+’lar, Karaköy’e yürüdü ve buradan dağıldı.

Fotoğrafçı Ela Yokeş o anları bu karelerle ölümsüzleştirdi:

Derleyen: Zeynep Timurlenk Pozut

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.