Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

UNICEF: “Lübnan’da aileler, çocuklarının temel ihtiyaçlarını karşılayamıyor, çocukların yüzde 30’undan fazlası geçen ay aç yattı”

Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF) tarafından hazırlanan bir rapora göre Lübnan’daki çocuklar, son zamanlarda dünyanın en kötü ekonomik çöküşlerinden birini yaşıyor. UNICEF Temsilcisi Yukie Mokuo, “Giderek daha fazla aile öğün atlamak, çocuklarını genellikle tehlikeli koşullarda çalışmaya göndermek veya genç kızlarını evlendirmek gibi olumsuz başa çıkma önlemlerine başvurmaya zorlanıyor” dedi.

 Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF) tarafından nisan ayında Lübnan‘da, bin 244 hane arasında yapılan anketin detayları bugün kamuoyu ile paylaşıldı. Sonuçlara göre Lübnan’daki birbirini besleyen bir dizi kriz, çocukların hayatlarını olumsuz etkiledi.

UNICEF Lübnan Temsilcisi Yukie Mokuo“Görünürde hiçbir olumlu gelişme olmadan, Lübnan’da her zamankinden daha fazla çocuk aç yatıyor. Fiyatların ve işsizliğin hızla artmasıyla çocukların sağlığı, eğitimi ve gelecekleri etkileniyor. Gittikçe daha fazla aile çocuklarını genellikle riskli ve tehlikeli koşullarda çalışmaya göndermek, küçük kızlarını evlendirmek veya eşyalarını satmak da dahil olmak üzere olumsuz başa çıkma önlemlerine başvurmak zorunda kalıyor” dedi.

UNICEF tarafından yürütülen araştırmanın sonuçları şöyle:

“-Çocukların yüzde 30’undan fazlası geçen ay aç yattı ve öğün atladı.

-Hanelerin yüzde 77’sinin yeterli yiyeceği veya yiyecek alacak parası yok. Suriyeli mülteci hanelerinde ise bu oran yüzde 99’a ulaşıyor.

-Hanelerin yüzde 60’ı krediyle veya borç parayla yiyecek almak zorunda.

-Çocukların yüzde 30’u ihtiyaç duydukları temel sağlık hizmetini alamıyor, hanelerin yüzde 76’sı ilaç fiyatlarındaki büyük artıştan etkilendiğini söyledi.

-Her 10 çocuktan biri işe gönderildi.

-Çocukların yüzde 40’ı işi olmayan ailelerden, yüzde 77’si ise sosyal yardım almayan ailelerden geliyor.

-Ailelerin yüzde 15’i çocuklarının eğitimini durdurdu.

-Bakıcıların yüzde sekseni, çocuklarının evdeki çalışmalarına konsantre olmakta zorlandıklarını söyledi. Bu durum da açlığın veya zihinsel sıkıntının göstergesi olabilir.”

“UNICEF araştırmasının gösterdiği, tırmanan bu felaketin yükünü çocukların çektiğidir”

Koronavirüs salgını ve Ağustos 2020’de Beyrut Limanı‘ndaki büyük patlamanın olumsuz etkisinin yanı sıra kalıcı siyasi istikrarsızlıktan dolayı da sarsılan Lübnan’da, uzun süredir krizler yaşanıyor. Krizlerden en çok 1,5 milyon Suriyeli mülteci etkilenirken desteğe ihtiyacı olan Lübnanlıların sayısı da hızla artıyor.

 Mokuo, Lübnan’da son yüzyılın en büyük krizlerinden birinin yaşandığını belirterek, “Dünya Bankası, Lübnan’da olanları 19. yüzyılın ortalarından bu yana görülen en büyük üç ekonomik çöküşten biri olarak tanımladı. UNICEF araştırmasının gösterdiği şey tırmanan bu felaketin yükünü çocukların çektiğidir” diye konuştu.

“Çocukların esenliği ve korunması, haklarının her koşulda karşılanmasını sağlamak için birinci öncelik olmalıdır”

UNICEF, ulusal makamlara her çocuğun kaliteli eğitime erişimini sağlamak ve hem temel sağlık hem de çocuk koruma hizmetlerini güçlendirmek adına sosyal koruma önlemlerinin büyük ölçüde genişletilmesi için çağrıda bulunuyor.

“‘Kararlı uyumlu eylem’ özellikle yoksulluk sarmalında sıkışıp kalmış, en savunmasızlar arasında yaşanan acıları azaltmak için kritik önem taşıyor” diyen Yukie Mokuo UNICEF’in, programını genişletmeye devam ettiğini dile getirdi. Bağışçıların desteğiyle daha fazla çocuğa ve aileye yardım etmeye hazır olacaklarını söyleyen Mokuo, “Çocukların esenliği ve korunması, haklarının her koşulda karşılanmasını sağlamak için birinci öncelik olmalıdır. Lübnan, çocukların beslenmeden yoksun, okuldan uzak, istismar, şiddet ve sömürü riskiyle karşı karşıya kalmasını göze alamaz. Çocuklar bir ulusun geleceğine yapılan yatırımdır, nihai yatırımdır” dedi.

Derleyen: Emine Bıçakçı

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.