Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Cumartesi Anneleri 849. haftasında, 28 yıl önce Batman’da kaybedilen Aydın Ay için adalet istedi: “Oğlumun kemiklerini bize niye vermiyorlar?”

Cumartesi Anneleri, Galatasaray Meydanı’nın yasaklanmasının 150. haftasında, koronavirüs salgını nedeniyle sosyal medya hesabından açıklama yaptı. 849. haftanın moderatörlüğünü gözaltında kaybedilen Fehmi Tosun’un kızı Besna Tosun yaptı. Cumartesi İnsanı Leman Yurtsever’in okuduğu açıklamada, 1993 yılında Batman’da gözaltına alınan ve kendisinden bir daha haber alınamayan Aydın Ay (27) için adalet i.  

Gözaltında kaybedilen Aydın Ay’ın annesi Remziye Ay, “(Aydın) Akşam ‘Sigaram yoktur’ diyerek erken çıktı. 19 Mayıs Mahallesi’nde trafonun orada onu yakalıyorlar ve bir arabaya bindirip götürüyorlarlar. Üç gün sonra emniyete gidip yemek götürdüm kendisine. Elbiselerini, kimliğini götürdüm” dedi. 

12 gün boyunca oğluna yemek götürdüğünü söyleyen Remziye Ay, “15. gün ‘Elimizde değil, kıyafetleri yemeği burada’ dediler. Sonra geri döndüm, babası bu sefer emniyete gitti. Kıyafetlerini oradan aldı. Emniyet amiri orada kendisine ‘Hangi karakola telefon açtıysak da hiçbirinde değil, elimizde değil’ demiş. Kemiklerimi arıyorum, kemiklerimi niye bulamıyorum? Bu kadar gün, bu kadar yıldır onu şehit ettiler, niye kemiklerini bize vermiyorlar” diye konuştu.  

Cumartesi İnsanı Leman Yurtsever, “Demokrasinin güvencesi olan güçlü, tarafsız ve bağımsız bir yargının yokluğu; ağır hak ihlallerini cezasız bıraktı. Türkiye insan haklarının etkili bir biçimde korunduğu demokratik bir sisteme geçemedi. Bu durum beraberinde başta gözaltında kaybetmeler olmak üzere insanlığa karşı işlenmiş suçlar karşısında yargı makamlarının hareketsiz ve etkisiz kalmasını getirdi” dedi.

İnşaat işçisi olan Aydın Ay’ın, Halkın Emek Partisi (HEP) Batman İl Örgütü üyesi olduğunu söyleyen Leman Yurtsever, “Aydın Ay, tehditler alıyor ama ailesi endişelenmesin diye onlarla paylaşmıyordu. 10 Temmuz 1993’te 19 Mayıs Mahallesi’ndeki evinden çıktı. Ancak eve geri dönmedi. Bunun üzerine ailesi Aydın’ı aramaya başladı. Civarda yaşayanlar aileye oğullarının sivil giyimli, silahlı kişiler tarafından darp edilerek bir araca bindirilip götürüldüğünü söyledi” diye ekledi.  

Yaklaşık 10 gün boyunca anne Remziye Ay’ın oğluna yemek ve giysi götürdüğünü anlatan Yurtsever, şöyle devam etti:  “Anne bir önceki günkü paketinin masada beklediğini, oğluna verilmediğini gördü. Görevliler yeni getirdiklerini de teslim almadı ve ‘Burada öyle biri yok, bir daha gelmeyin’ dedi. O günden sonra Aydın Ay’dan haber alınamadı. Ailenin yaptığı tüm yasal girişimler sonuçsuz bırakıldı. Aile dosyayı canlandırmak için 2009 yılında Batman Cumhuriyet Savcılığı’na yeniden suç duyurusunda bulundu. Başvuru 2010 yılında takipsizlikle sonuçlandı. Takipsizlik kararına karşı 21 Mayıs 2010 tarihinde Midyat Ağır Ceza Mahkemesi’ne yapılan itiraz da sonuçsuz kaldı. Dosya adliyenin tozlu raflarına terk edildi.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.