Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Erdoğan, Türkiye’nin elektrik iletim şebekesini satmaya karar verdi

Türkiye Elektrik İletim Anonim Şirketi (TEİAŞ), AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın bugün Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren kararı ile özelleştirme kapsamına alındı.

Karara göre TEİAŞ, halka arza yönelik olarak özelleştirmeye hazırlık işlemlerine tabi tutulacak, hazırlık işlemleri Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ile Özelleştirme İdaresi Başkanlığı tarafından yürütülecek, özelleştirme hazırlık işlemleri 31 Aralık 2022 tarihine kadar tamamlanacak. 

TEİAŞ, kurum tarafından web sitesinde belirtildiği üzere, “üretilen elektriğin tüketiciye dağıtımını sağlayan ve dağıtım şebekesine aktarımından sorumlu kritik faaliyeti” yürütüyor.  

Türkiye’de, imtiyazlı şirketlerin görev bölgeleri ve belediye sınırları dışında tüm yurtta elektriğin üretim, iletim, dağıtım ve satış hizmetleri, Süleyman Demirel başbakanlığındaki Adalet Partisi hükümeti iktidarı sırasında, 1970 yılında kurulan Türkiye Elektrik Kurumu (TEK) tarafından sağlanıyordu. 12 Ağustos 1993’te “hizmetlerin daha etkin, verimli ve çağdaş bir şekilde sürdürülebilmesi” gerekçesi ile Tansu Çiller’in başbakanlığındaki DYP-SHP/CHP koalisyon hükümeti tarafından TEK, Türkiye Elektrik Üretim-İletim A.Ş. (TEAŞ) ve Türkiye Elektrik Dağıtım A.Ş. (TEDAŞ) adı altında iki ayrı iktisadi devlet teşekkülü olarak yeniden yapılandırıldı.

Bülent Ecevit başbakanlığındaki DSP-MHP-ANAP koalisyonu sırasında, Mart 2001’de ise TEAŞ iletim, üretim ve ticaret faaliyetlerinin birbirinden ayrıştırılması amacıyla bölünüp, söz konusu faaliyetlerden sorumlu olacak şekilde sırasıyla Türkiye Elektrik İletim A.Ş. (TEİAŞ), Elektrik Üretim A.Ş. (EÜAŞ) ve Türkiye Elektrik Ticaret Taahhüt A.Ş. (TETAŞ) adı ile üç farklı iktisadi devlet teşekkülü oluşturuldu.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.