Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Batman-Kozluk’ta DEDAŞ borç nedeniyle elektriği kesti, köyler 14 gündür susuz

Batman’ın Kozluk ilçesine bağlı bir belde ve altı köye su sağlayan depo ve su kuyularının elektrik borcunun ödenmemesini gerekçe gösteren Dicle Elektrik Dağıtım A.Ş.’nin (DEDAŞ) elektrikleri kesmesi nedeniyle köylüler 14 gündür susuz kaldı. Halkların Demokratik Partisi (HDP) ve Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) heyetlerinin ziyaret ettiği köylüler, su ihtiyaçlarını Devlet Su İşleri’ne (DSİ) ait kanallardan karşılamaya çalışıyor.

Dicle Elektrik Dağıtım A.Ş. (DEDAŞ), 23 Haziran’da Batman’ın Kozluk ilçesine bağlı Bekirhan beldesi ile Yeniçağlar, Karpuzlu, Samanyolu, Dövecik, Parmakkapı ve Taşlıdere köylerine su sağlayan depolara bağlı dinamoların elektriklerini, borçların ödenmediği gerekçesiyle kesti. Kesintinin ardından ilçeye bağlı köylerde yaşayanların susuzluğu 14 gündür devam ediyor. Köylüler, su ihtiyaçlarını traktörler ile Batman Çayı’ndan veya DSİ’ye ait su kanallarından gidermeye çalışıyor.  

DEDAŞ, borç ile ilgili, “köy içme suyu adına kayıtlı abone” diye muhtarlıklara yazı gönderirken, ana borcun dışında yüksek meblağda gecikme zamlarının da olduğu görüldü. HDP Batman milletvekilleri Necdet İpekyüz ile Feleknas Uca’nın da aralarında olduğu HDP heyeti ile CHP’den bir heyet söz konusu susuz bırakılan köyleri dolaşarak vatandaşların sorunlarını dinledi.  Köylüler, 14 gündür susuzluk nedeniyle perişan halde olduklarını belirterek, susuzluk nedeniyle ishal ve mide bulantısı gibi bazı rahatsızlıkların arttığını söyledi. DEDAŞ’ın köyleri susuz bırakmasına tepki gösteren köylüler, su ihtiyaçlarını karşılamak için Batman Barajı ya da sulama kanallarına gitmek zorunda kaldıklarını belirtti.

DEDAŞ yetkilileri ise büyükşehir statüsü olan yerlerde köy içme suyunun enerji giderlerinde muhatabın belediyeler olduğunu, sorunun kamu ile birlikte bir şekilde çözüldüğünü belirterek şöyle konuştu: “Ancak bölgemizde Batman, Siirt ve Şırnak’ta bu sorumluluğu kamu üstlenmiyor. Yılların birikmiş borçları ve gecikme zamları var. Köylülerin bu işi tek başına çözmeleri çok zor görünüyor. Şirket olarak ise tek başımıza yapacağımız bir şey yok, kamunun bu işe al atması gerekir. İl özel idareleri bu işin çözümüne yanaşmıyor ve borçların köylüler tarafından ödenmesini istiyor. Bu soruna çözüm bulunması gerekir.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.