Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Danimarka ile Çekya arasında Bakü’de oynanan EURO 2020 çeyrek final mücadelesinde Danimarkalı bir taraftarın gökkuşağı bayrağına el konuldu

Danimarka ile Çekya arasında Azerbaycan’ın başkenti Bakü’de oynanan Avrupa Futbol Şampiyonası (EURO 2020) çeyrek final mücadelesinde Danimarkalı bir taraftarın gökkuşağı bayrağına resmi güvenlik görevlileri tarafından el konuldu. Avrupa Futbol Federasyonları Birliği (UEFA), maçtan sonra Danimarkalı futbolsevere bayrağın geri verildiğini açıkladı. Danimarka Eşitlik Bakanı Peter Hummelgaard, bayrağın kaldırılmasından dolayı dehşete düştüğünü söyleyerek, “İstediğiniz kişiyi sevme, istediğin gibi yaşama ve kendin olma hakkına sahip olmak için bu savaşın ortasında güçlü olmalıyız” dedi. 

Danimarka ile Çekya arasında geçen cumartesi günü (3 Temmuz) Azerbaycan‘ın başkenti Bakü‘deki Olimpiyat Stadı‘nda oynanan EURO 2020 çeyrek final mücadelesinden önce Danimarkalı bir taraftarın gökkuşağı bayrağına el konuldu.

Danimarka mücadeleyi 2-1 kazandı ve finale kalmak için İngiltere ile Wembley‘de yarı final maçına çıkmaya hak kazandı ancak yaşanan bu tatsız olay keyifli bir akşama ekşi bir tat bıraktı.

Bayrağına el konulan Kristoffer Føns verdiği demeçte, “Resmi bir güvenlik görevlisi geldi ve bayrağı elimden çekti” dedi.

Føns, turnuvayı daha önce evinden izliyordu ve Münih’teki Allianz Arena’da grup aşamasındaki Almanya-Macaristan maçında stadyumun gökkuşağı renklerinde aydınlatılamadığı haberini gördü.

UEFA, bu vesile ile yaptığı açıklamada, siyasi ve tarafsız bir örgüt olarak düzenlemelerine aykırı olduğu gerekçesiyle eylemi reddetmekten başka seçeneğinin olmadığını belirtti. Başvurunun siyasi bağlamı ve Macaristan Ulusal Parlamentosu tarafından alınan karara yönelik bir mesaj nedeniyle UEFA’nın talebi reddetmek zorunda kaldığı belirtildi.

Føns şunları ekledi: “Bakü’ye gitmeden önce insan haklarının gerçekten önemli görülmediği bir yere gideceğimizi düşündüm. Dünya Kupası’nın Katar’da düzenlendiği gerçeğine çok şüpheyle yaklaştım, bu yüzden bir şey yapmazsam ikiyüzlü olacağımı düşündüm.”

Danske Fodboldfans (Danimarka Futbol Taraftarları) örgütü Twitter’dan bayrağın sahibine iade edildiğini ancak konunun kapatılmasın izin vermeyeceklerini yazdı. Açıklamada, olayın nasıl geliştiğini anlamak için Danimarka Futbol Federasyonu ve Football Supporters Europe (Avrupa Taraftarları) ile görüşmeye devam edecekleri duyuruldu.

UEFA’nin açıklamasında ise “Biz hiçbir zaman Bakü’de veya başka bir stadyumda güvenlik görevlilerine gökkuşağı bayraklarına el koyma talimatı vermedik. UEFA olaydan haberdar olur olmaz, yerel komiserlerle konuyu araştırmak ve netleştirmek için delegemiz ve stadyumdaki güvenlik görevlimizle temasa geçtik. Maçtan sonra bayrağın sahibine teslim edildiği bilgisi bize ulaştı” denildi.

Danimarka Eşitlik Bakanı Peter Hummelgaard, bayrağın kaldırılmasından dolayı dehşete düştüğünü söyleyerek, “Bu eşitlik mücadelesini kaybetmemeliyiz çünkü bu bazı temel insan haklarıyla ilgili. İstediğiniz kişiyi sevme, istediğin gibi yaşama ve kendin olma hakkına sahip olmak için bu savaşın ortasında güçlü olmalıyız” dedi.

Hummelgaard sözlerine, “Bazı ülkeler, örgütler ve insanlar ellerinden gelen her şey ile bu haklarla aktif olarak mücadele ediyorlar. Mücadeleyi kazanmak kolay değil çünkü buna karşı kuvvetli güçler var ancak bu mücadeleyi daha az önemli hale getirmiyor” diyerek devam etti.

Olay, turnuvanın ana sponsorlarından Volkswagen’e, EURO 2020 maçları için Bakü ve St. Petersburg’da gökkuşağı renklerinde reklam afişleri sergilememelerinin söylenmesinden iki gün sonra gerçekleşti. Volkswagen tarafından yapılan açıklamada, “UEFA, Rusya ve Azerbaycan’daki mekanların yasal çerçevesiyle ilgili endişeleri nedeniyle St. Petersburg ve Bakü’deki reklam panolarında gökkuşağı renginde reklamların kullanılmasının mümkün olmayacağı konusunda bizi bilgilendirdi” denildi.

EURO 2020’de daha önce yaşanan krizler

UEFA daha önce 28 Haziran’daki Almanya-Macaristan mücadelesi esnasında Allianz Arena’nın LGBTİ+’lar ile dayanışma amacıyla gökkuşağı renkleriyle ışıklandırılmasını reddetmişti.

UEFA, konuyla ilgili olarak konunun siyasi bağlamını gerekçe göstermişti. Zira Macaristan Parlamentosu, 15 Haziran’da LGBTİ+ bireylerin haklarına kısıtlama getiren bir dizi yasal düzenlemeyi kabul etmişti.

Almanya A Milli Takımı’nın kaptanı Manuel Neuer, Macaristan Parlamentosu’nun düzenlemelerine tepki olarak gruplardaki Fransa ile Portekiz maçlarında gökkuşağı renkli kaptanlık pazubandı takmış ve UEFA, Neuer’in bu protestosunu siyasi olarak niteleyerek soruşturma başlatmıştı. Ancak UEFA, tepkilerin ardından bu soruşturmayı durdurmuştu.

Almanya-Macaristan mücadelesinde gol atan Leon Goretzka ise mücadele boyunca Alman futbolculara homofobik tezahüratlarda bulunan Macar taraftarların bulunduğu tribünlerin önüne giderek LGBTİ+ bireylere destek olmak için kalp işareti yaparak gol sevincini yaşamıştı.

Derleyen: Gökalp Badak

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.