Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Dünyadan göze çarpan koronavirüs haberleri: İsrail son kullanma tarihi yaklaşan koronavirüs aşılarını takas etmeye hazırlanıyor, İngiltere’de kısıtlamalar kalkıyor, Rusya’da ölüm ve vaka sayıları yükselişte

İsrail, son kullanma tarihi yaklaşan koronavirüs aşılarını yurtdışına göndermek için çeşitli ülkelerle görüşmelerini sürdürüyor. İngiltere’de koronavirüs kısıtlamalarının 19 Temmuz’da kaldırılması bekleniyor. Rusya’da ise halkın önemli bir kısmının aşı olmak istememesi koronavirüs vaka ve ölüm sayılarının artmasına sebep olmaya devam ediyor. Dünyadan göze çarpan koronavirüs haberlerini Medyascope sizin için derledi.

İngiltere’de koronavirüse kısıtlamalarının 19 Temmuz’da kalkması bekleniyor

İngiltere’de koronavirüs vakaları ocak ayından bu yana en yüksek seviyesine çıktı. Bilim insanları hükümeti kısıtlamaların kalkmaması konusunda uyarsa da Başbakan Boris Johnson, iki hafta içinde tüm kısıtlamaları kaldırmaya hazırlanıyor.

Açıklanması beklenen değişiklikler arasında, aşılarını tamamlanmış yetişkinlerin, döndüklerinde kendilerini karantinaya almak zorunda kalmadan turuncu listedeki ülkelere seyahat etmelerine izin verilmesi de yer alıyor. 

Kaldırılması beklenen kısıtlamalardan sonra, hastaneler dışında maske takılması zorunlu olmayacak ve aşılarını tamamlamış yetişkinler, enfekte bir kişiyle temas etmeleri halinde kendilerini karantinaya almayacak. 

Gece kulüpleri açılacak, ayrıca bar, restoran kafe gibi yerlere girilmesi için Ulusal Sağlık Sistemi’ndeki kodu gösterme şartı kalkacak.

İsrail, son kullanma tarihi yaklaşan BioNTech aşılarını yurtdışına göndermek için görüşmelerini sürdürüyor

İsrailli yetkililer, son kullanma tarihi yaklaşan Pfizer-BioNTech aşılarını yurtdışına göndermek için çeşitli ülkeler ile görüşmelere başladıklarını bildirdi. Sağlık Bakanlığı’ndan Hezi Levi, dün (4 Temmuz) yaptığı açıklamada, son kullanma tarihi 31 Temmuz’da dolacak aşılar için yapılacak herhangi bir anlaşmanın, aşının üretici şirketlerinden Pfizer’in onayından geçmesi gerektiğini söyledi. Levi, İsrail’in kaç doz aşı takas etmek istediği hakkında ise net bir sayı vermedi. 

Levi, aşı takası için geçen hafta İngiltere ile görüşüldüğünü doğruladı ancak anlaşmaya varılmadığını söyledi, ayrıca diğer ülkelerle pazarlık aşamasında olunduğunu sözlerine ekledi.

Lüksemburg Başbakanı koronavirüs nedeniyle hastaneye kaldırıldı

Lüksemburg Başbakanı Xavier Bettel’in, geçen hafta koronavirüs testinin pozitif çıkmasının ardından hastaneye kaldırıldığı bildirildi. Bettel, dün sabah (4 Temmuz) tedbir amacıyla gittiği hastanede müşahede altında tutulmaya başlandı. 

Bettel, Avrupa Birliği liderleriyle Brüksel’deki bir Avrupa Konseyi toplantısına katıldıktan iki gün sonra 27 Haziran’da kendini 10 günlük bir karantinaya almıştı. O sırada yüksek ateş ve baş ağrısı da dahil olmak üzere hafif semptomları olduğu bildirilmişti. 

630 bin kişilik nüfusa sahip Lüksemburg’da son 10 gündür koronavirüs enfeksiyonlarında hızlı bir artış yaşanıyor. Geçen cumartesi günü (3 Temmuz) 136 yeni vakanın görüldüğü ülkede bu sayı, en son mayıs ortasında kaydedilmişti.

Hindistan’daki mantar salgını, Afganistan’da da görüldü

Afganistan’daki halk sağlığı yetkilileri, ülkede en az üç ölümcül kara mantar hastalığı vakasının kaydedildiğini ve hastalığı kapanlardan birinin başkent Kabil’de öldüğünü, iki kişinin tedavisinin ise sürdüğünü açıkladı.

Ölümcül kara mantar hastalığının Hindistan’da on binlerce kişiye bulaşmasının sebebinin, hastanelerdeki hijyen koşullarının yetersizliği olduğu düşünülüyor. Mantar hastalığı vakalarının yüzde 50’sinden fazlası, ölümle sonuçlanıyor. Hastalık kemiklere, genellikle göz yuvasına ve beyne yayılıp vücutta şekil bozukluğuna da sebep oluyor.

Oksijen tüplerinin yetersiz olduğu bilinen Hindistan’da doktorlar, koronavirüs hastalarının nefes almasına yardımcı olmak için hastaların reçetelerine steroid ekliyor. Önerilen steroid dozu aşıldığında da hastaların bağışıklık sistemleri zayıflıyor, bu durum da onları siyah mantar hastalığına karşı savunmasız hale getiriyor.

Hindistan’da polis aşı yerine tuzlu su enjekte edildiği iddialarını araştırıyor

Hindistan, yeni bir dalga yaşanmaması için çabalarını yoğunlaştırırken yetkililer, finans başkenti Mumbai’de binlerce kişiye sahte aşı enjekte edildiği iddialarını araştırıyor.

Polis, son iki ay içinde, Mumbai’deki bazı özel aşılama sahalarında aşı yerine tuzlu su enjeksiyon edilen bir plana dahil oldukları şüphesiyle 14 kişiyi tutukladı. Yetkililere göre planın aktörleri, doz başına 10 ila 17 dolar arasında ücret aldı. 

Yüzlerce kişi, aşı olduktan sonra vuruldukları dozları, Hindistan hükümetinin aşıları takip eden çevrimiçi portalında görmeyince şüphelenmişti. Aşılanan vatandaşlar, aldıkları aşı sertifikalarından da şüphelenmeleri üzerine yetkilileri bilgilendirmişti. 

Hindistan’da 340 milyondan fazla doz aşı uygulandı ancak nüfusun yüzde 5’inden azı aşı dozlarını tamamladı. Ülke, günde yaklaşık 50 bin yeni vaka ve yaklaşık bin ölüm bildirmeye devam ediyor. Bu sayılar, iki ay öncesine göre çok daha düşük olsa da uzmanlar, Hindistan hükümetinin açıkladığı rakamların doğruluğuna inanmadıkları konusunda ısrarcı. 

İngiltere Kraliçesi 2. Elizabeth, Ulusal Sağlık Sistemi (NHS) çalışanlarını George Haçı ile ödüllendirdi

İngiltere Kraliçesi 2. Elizabeth, İngiltere’nin en büyük kahramanlık ödülü olan George Haçı’nı, yetmiş yılı aşkın süredir sundukları kamu hizmetine dikkat çekmek için Ulusal Sağlık Sistemi (NHS) çalışanlarına verdi. 

Ülkenin en büyük kahramanlarına ya da aşırı tehlikeli durumlarda en cesur eylemleri sergileyenlere verilen George Haçı, 1940 yılından beri üçüncü kez bir bireye değil kuruma veriliyor.  

Kraliçe 2. Elizabeth, el yazısıyla yazdığı kişisel mektupta ise “Minnettar bir ulus adına, George Haçı’nı NHS çalışanlarına takdim etmekten büyük bir memnuniyet duyuyorum. Size teşekkürlerimizi ve yürekten takdirlerimizi sunuyorum” dedi.

 

Rusya’da vaka ve ölüm sayıları artıyor

Rusya, geçen cumartesi günü (3 Temmuz), son 24 saat içinde 697 kişinin hayatını koronavirüs sebebiyle kaybettiğini açıkladı. Bu, ülkenin Delta varyantıyla savaşında yeni bir rekor kırdığı beşinci gün. Aynı gün açıklanan 24 bin 439 yeni koronavirüs vakası da Rusya’nın ikinci koronavirüs dalgasından çıktığı ocak ayının ortasından bu yana kaydedilen en yüksek sayı oldu. 

Rusya’da koronavirüs salgını ile mücadelenin bu kadar zorlu geçmesinin sebeplerinden birinin, halkın aşı olma isteksizliği ve “ev yapımı” aşılar olduğu düşünülüyor. 

146 milyon kişinin yaşadığı Rusya’da, nüfusun sadece yüzde 16’sı aşılanmış durumda.

Derleyen: İlayda Öykü Biberoğlu 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.