Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Yolsuzluktan yargılanan eski Güney Afrika Cumhurbaşkanı Jacop Zuma: “Ülke hızla Apartheid rejimine geri dönüyor”

Güney Afrika Cumhuriyeti’nde, mahkemeye katılmadığı gerekçesiyle “mahkemeye saygısızlık” suçundan 15 ay hapis cezasına mahkûm edilen eski Cumhurbaşkanı Jacob Zuma, kendisine ceza veren hakimlerin tutumunu, ülkede 1948-1994 yılları arasında resmî devlet politikası olarak uygulanan “Apartheid rejiminin” uygulamalarına benzetti. Zuma, “Bu ülke hızla Apartheid rejimine geri dönüyor” dedi.

Eski Güney Afrika Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Jacop Zuma

Hakkında yolsuzluk, haraç, dolandırıcılık, vergi kaçakçılığı ve kara para aklama dahil 16 farklı suçlama olan eski Güney Afrika Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Jacop Zuma, bugün (5 Temmuz) Kwazulu Natal eyaletinde bulunan memleketi Nkandla’da destekçileriyle bir araya geldi. Kendisine verilen 15 aylık ceza hakkında konuşan “Yargılanmadan, hakkımda ağır bir cezai karar çıkarıldı. Bu durum hukukun üstünlüğüne ve özgürlüğe inanan insanları hayal kırıklığına uğratmıştır” dedi.

Hakkındaki iddiaların görüşüldüğü, karara bağlandığı mahkemeyi ve hâkimlerin tutumunu bir zamanlar savaştığı Apartheid rejimine benzeten Zuma, “Bu ülke hızla apartheid rejimine geri dönüyor” dedi.

Güney Afrika Anayasa Mahkemesi, geçen salı günü (29 Haziran) Zuma’yı, Başsavcı Yardımcısı Raymond Zondo tarafından yürütülen soruşturmanın şubat ayındaki duruşmasına katılmadığı için “mahkemeye itaatsizlikten” suçlu bulmuştu. Mahkeme, cumartesi günü (3 Temmuz) verdiği kararda ise hapis cezasının infazını askıya almış ve cezaya olan itirazın görüşülmesi için 12 Temmuz tarihini uygun bulmuştu.

Zuma ayrıca, cumhurbaşkanı yardımcısı olduğu dönemde 2 milyar dolarlık silah anlaşmasında da kanuna aykırı işlemde bulunmakla itham ediliyor. Ancak davanın yargıcı Raymond Zondo’yu kendisine karşı “önyargılı” davranmakla suçlayan Zuma, hakkındaki tüm iddiaları reddediyor.

Apartheid nedir?

Apartheid, Afrika’nın güneyinde bulunan Güney Afrika Cumhuriyeti ile ülkeye bağlı Güneybatı Afrika’da, iktidarda bulunan Ulusal Parti tarafından 1948-1994 yılları arasında resmi devlet politikası olarak uygulanan ve bu doğrultuda çıkartılan yasalarla birlikte “ırksal ayrımcılığı savunan” bir sistem olarak biliniyor.

Derleyen: Zeynel Yıldırım

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.