Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Google, Facebook ve Twitter, yeni gizlilik yasası nedeniyle Hong Kong yönetimini ülkeyi terk etmekle tehdit ediyor

Google, Facebook, Twitter, LinkedIn ve Apple’ın da aralarında olduğu dev teknoloji şirketlerini çatısı altında toplayan Asya İnternet Koalisyonu, Hong Kong’da veri gizliliği yasasında planlanan değişikliklerin, bireyleri ağır yaptırımlar ile karşı karşıya bırakacağını söyleyerek ülkeyi terk etme tehdidinde bulundu.

Yaklaşık 11 yıl önce başlayan ve günümüzde de etkisi süren Çin karşıtı Hong Kong eylemleri, Hong Kong – Pekin hattındaki gerilimi tırmandırmıştı. Kişisel dijital verilerin paylaşılabilmesinin önünü açan yasa, ilk kez bu sıralarda gündeme gelmişti. Şimdilerde ise Hong Kong’ta, veri gizliliği ve güvenliği ile ilgili yasaların değişmesi gündemde. Asya İnternet Koalisyonu da bu konudaki tepkilerini, Hong Kong hükümetine bir mektup yazarak duyurdu.   

Asya İnternet Koalisyonu, Hong Kong hükümetine gönderdiği altı sayfalık mektupta, “Kişileri hedef alan yaptırımlar uygulamak, küresel normlar ve trendlerle uyuşmuyor. Biz teknoloji şirketleri için yaptırımlardan kaçınmanın tek yolu, Hong Kong’a yatırım yapmamak ve hizmet vermemek. Böylece Hong Konglu işletmeleri ve tüketicileri mahrum bırakmış ve aynı zamanda yeni ticari engeller yaratmış olacağız” dedi.

Asya İnternet Koalisyonu Genel Müdürü Jeff Paine, önerilen değişikliklerin, bireylerin güvenliğine ve kişisel veri gizliliğine odaklandığını kabul etti ve bu noktada doxlamanın(*) endişe verici bir mesele olduğuna dikkat çekti. Mektupta koalisyon, “Biz, ifade özgürlüğünü kısıtlama etkisine sahip olabilecek herhangi bir doxlama karşıtı yasa değişikliğinin, gereklilik ve orantılılık ilkeleri üzerine inşa edilmesi gerektiğine inanıyoruz” mesajını verdi.

Hong Kong, 2019 yılındaki eylemler sırasında eşi benzeri görülmemiş bir doxlama dalgası yaşadı. Hem eylemcilerin hem de hükümet görevlileri ve yanlılarının kişisel bilgileri, tüm kamuoyuyla paylaşıldı.

Hong Kong Başbakanı Carrie Lam, bu sabah (6 Temmuz), planlanan değişikliklerin yalnızca yasadışı doxlamayı hedefleyeceğini söyledi. Lam, şüphelerini gidermek için koalisyonla görüşmekten memnun olacağını da sözlerine ekledi.

Başbakan Lam, yalnızca yasadışı doxlamayı kapsayacağını belirttiği gizlilik yasasının, ulusal güvenlik yasası gibi kötü gösterilmek istendiğini savundu. Güvenlik yasasının iftiraya uğradığını ve karalandığını söyleyen Lam, “İşte, gizlilik yasası için de aynı durum” dedi.

Ulusal güvenlik yasası, uluslararası alanda kınanmıştı ancak Hong Kong yetkilileri yasanın şehre istikrar getirdiğini iddia ediyor.

*Doxlama (Doxx): Bir kişi veya kuruluş hakkında özel veya tanımlayıcı bilgileri araştırmak ve çevrimiçi platformlar üzerinden kamuya yaymak.

Derleyen: İlayda Öykü Biberoğlu

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.