Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan: “AKP bu ülkede kadınların başına gelmiş en büyük felakettir”

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, partisinin Türkiye Büyük Millet Meclisi’ndeki (TBMM) grup toplantısında konuştu. Bugünkü (6 Haziran) toplantının yalnızca HDP kadın grubunun katılımıyla gerçekleştiğini belirten Buldan, “Kadınlar bugün itibariyle sadece cins mücadelesi yönetmiyor, erkek mafya düzenini gönderme mücadelesine gerçek bir öncülük de yapıyor” dedi. AKP ve MHP ittifakının inşa ettiği faşist erkek iktidarının kadınlar tarafından yıkıldığını vurgulayan Buldan, kadınların mücadeleden vazgeçmeyeceklerini söyledi. HDP Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu’nun Anayasa Mahkemesi (AYM) kararına rağmen tahliye edilmediğini hatırlatan Buldan, “Gergerlioğlu derhal tahliye edilmeli ve vekilliğe iadesi bir an önce sağlanmalıdır” diye konuştu.

HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan’ın konuşmasının satırbaşları şöyle: 

“Özel olarak eğitilen İzmir tetikçisini hangi nefret siyasetinin yetiştirdiğini gayet iyi tanıyoruz”

HDP EŞ Genel Başkanı Buldan, HDP İzmir İl Başkanlığı’nda öldürülen Deniz Poyraz’ı hatırlatarak, “Özel olarak eğitilen İzmir tetikçisini hangi nefret siyasetinin yetiştirdiğini gayet iyi tanıyoruz. Deniz’i katleden zihniyet, zulümle, baskıyla başaramadıklarını katliamla başarmaya çalışanlardır. Deniz’i katleden zihniyet, kadını, Kürt’ü hedef gösteren faşist zihniyettir. Baskıyla korkmadığımızı, zulümle pes etmediğimizi, vazgeçmediğimizi çok iyi bilirler. Bir kez daha haykırıyorum: İzmir katliamı hak mücadelemizi daha da pekiştirmiştir. Bizden aldığınız her bir canın hesabını yargı önünde mutlaka soracağız. Toplumsal muhalefeti kırmak amacıyla her türlü baskı ve zor yönetimini kullanan erkek iktidar şunu gördü ki kadınlar baskılar karşısında yılmamaktadır. Kadınlar bugün itibariyle sadece cins mücadelesi yönetmiyor, erkek mafya düzenini gönderme mücadelesine gerçek bir öncülük de yapıyor. Kadınlar ne onların yalanlarına kanmakta ne baskısıyla sinmektedir. Bizler de kadın mücadelesinin parçası ve temsilcisi olarak, kadın mücadelesiyle çok daha umutluyuz ve başarmaya çok daha yakınız” dedi. 

“Danıştay da bu ülkede erkek yargısının var olduğunu bu kararla beraber kanıtladı”

İstanbul Sözleşmesi’nden cumhurbaşkanı kararıyla çıkılmasını sert sözlerle eleştiren Buldan, buna rağmen mücadeleye devam edeceklerini söyledi. Buldan şöyle devam etti: “Biz feshederiz onlar da kabullenir sananlar yanıldılar. Kadınlar ne kabul ettiler ne biat ettiler. AKP-MHP erkek iktidarının inşa ettiği faşizme karşı kadınlar barikatları yıkarak dur dedi. Yasaklarınız, fesihleriniz, engelleriniz değil kadınların direndiği meydanlar kazanacaktır. İstanbul Sözleşmesi kadın haklarını geliştiren ve koruyan, kadınlara yönelik suçları önleyen bir metindir. Çocuk istismarını önleme ve etkin mücadeleyi gerektiren bir sözleşmedir. Kadınlar için gereklidir, vazgeçilmezdir. Fakat tek bir adam; erkek ittifakıyla, toplumun tüm kesimlerinden kadınların haklarını teminat altına alan sözleşmesi hedef aldı. Danıştay, başvuruyu reddetti. Danıştay da bu ülkede erkek yargısının var olduğunu bu kararla beraber kanıtladı. Biz kadınlar, bu tek adamın dayatmalarına, tek imzayla haklarımızı gaspetmelerine boyun eğmeyeceğiz. 20 Mart’tan bu yana her alanda mücadeledeyiz, olmaya devam edeceğiz. Bu iktidarı gönderir göndermez İstanbul Sözleşmesi’ni yeniden yürürlüğe koyacağız, etkin bir şekilde uygulanmasını sağlayacağız.” 

“AKP-MHP iktidarı kadına yönelik şiddetle değil, kadınlarla mücadele halindedir”

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın açıkladığı “Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele 4. Ulusal Eylem Planı”na da değinen Buldan şöyle konuştu: “AKP Genel Başkanı şöyle bir şey söylüyor, ‘Kadına yönelik şiddetle mücadelemiz bu sözleşmeyle başlamadığı gibi bu sözleşmeyle bitmeyecek.’ Bu gerçekdışı sözleri biz kadınlara değil, sarayındaki yardakçılarına anlatsın. Belki kendisine inanan birilerini bulabilir. AKP-MHP iktidarı kadına yönelik şiddetle değil, kadınlarla mücadele halindedir. Kendisinin iktidarda olduğu süre içinde 16 bine yakın kadın katledildi. Kadına yönelik şiddet, görülmemiş oranda yükselmiştir. Sadece Adalet Bakanlığı verilerine göre 145 bin 939 çocuk istismarı davası açılmıştır. 2 milyona yakın kadın hayatta kalmak için koruma talep etmiştir. Kadın işsizlik oranı resmi rakama göre yüzde 45’e ulaşmıştır. Kadınların bütün hakları AKP hükümeti tarafından tehdit edilmiş, saldırıya uğramıştır. Çok açık ve net olarak ifade etmek istiyorum, AKP bu ülkede kadınların başına gelmiş en büyük felakettir.” 

“Kadınlar bitti demeden bitmeyecek olan İstanbul Sözleşmemiz var”

Buldan sözlerini şöyle sürdürdü: “Kadınlara yaşattığınız yaşam tarzına karşı korkusuzca ‘Sana ne’ diyen kadınlar vardır. Sesini de mücadelesini de birleştiren milyonlarca kadın var. Kadınlar bitti demeden bitmeyecek olan İstanbul Sözleşmemiz var. Darbeci, kayyumcu, kadın düşmanı erkek siyasetine karşı kadınların demokratik siyaseti var. Tekçiliğinize karşı eşbaşkanlık sistemimiz var. Kadınların tertemiz barış talepleri var.

“Yeni yargı paketinde çocuk istismarında ve kadına yönelik suçlarda ceza için şart getiriyorlar”

Yeni yargı reform paketi ile ilgili konuşan Pervin Buldan, Türkiye’de gerçek reformun AKP ve MHP iktidarının gitmesiyle olacağını vurguladı: “Yeni yargı paketinde çocuk istismarında ve kadına yönelik suçlarda ceza için şart getiriyorlar. Yani, suçluyu cezalandırmamak için bin dereden su getirenler yasama eliyle faillere yol açmaya çalışıyorlar. Mevcut iktidarın reform adı altında yaptığı malumun ilanıdır. Gerçek bir reform olacaksa, bu AKP-MHP iktidarının gitmesiyle olur, bu da böyle olacaktır. Bütün kadınlara bunun sözünü veriyorum. Toplum ancak böyle nefes alır, refaha, huzura, hukuka kavuşur. Bu reformun mimarı da biz kadınlar olacağız. Ağır bir ekonomik çöküş var; yoksulluğu işsizliği kadınlar olarak ağır bir şekilde yaşıyoruz. Halk artık yoksullukla değil açlıkla mücadele eder duruma gelmiştir. Kadınlar bu ekonomik buhrandan en çok etkilenen kesim olmuştur. Erkek iktidar hane içi yoksulluğu kadınların sırtına yüklemiştir. Binlerce kadın yoksulluk ve işsizlikten kaynaklı olarak evlerini terk ederek başka illere tarım işçisi olarak göç etmektedir.” 

“Gergerlioğlu derhal tahliye edilmeli ve vekilliğe iadesi bir an önce sağlanmalıdır”

HDP Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu’nun Anayasa Mahkemesi (AYM) kararına rağmen hâlâ tahliye edilmediğini vurgulayan Buldan, Gergerlioğlu’nun bir an önce tahliye edilmesini istedi. Buldan, “Cezaevlerinde çıplak aramayı ortaya çıkartan, hakikati ortaya çıkardığı için hukuksuzca tutuklanan milletvekilimiz Ömer Faruk Gergerlioğlu için AYM ihlal kararı verdi. Mahkeme, günlerdir AYM kararını uygulamıyor. Milletvekilimizi tahliye etmiyor. Bu hukuksuzluğa son verilmelidir. Gergerlioğlu derhal tahliye edilmeli ve vekilliğe iadesi bir an önce sağlanmalıdır” dedi.

“Erkeklik düzenine son verecek güç, kadın gücüdür”

Buldan konuşmasını şöyle tamamladı: “Erkeklik düzenine son verecek güç, kadın gücüdür. Ülkeyi faşizmden kurtaracak güç, kadın gücüdür. Çete-mafya-siyaset-medya ortaklığındaki çeteler ittifakının karşısında duracak güç, kadın ittifakıdır. Özgürlük bizim, eşitlik bizimdir. İstanbul Sözleşmesi bizim, eşbaşkanlık bizimdir. Halklarımız bizim, dilimiz bizim, kimliğimiz bizimdir. Bu topraklar, bu yurt bizimdir. Yoktur talancıya verecek selamımız, yedirecek ekmeğimiz. Kadınız biz, yaşamız, yaşamı var edeniz. Barışı, eşitliği, adaleti, sevgiyi sonuna kadar savunacak, bu topraklarda hâkim kılacağız. Bu şiarla büyük mücadele edeceğiz, büyük kazanacağız.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.