Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Haziran 2021’de 18, yılın ilk altı ayında 130 kadın, erkekler tarafından öldürüldü

Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu’nun (KCDP) verilerine göre, Haziran 2021’de 18 kadın cinayeti işlenirken, 20 kadın ise şüpheli bir şekilde ölü bulundu. Bu veriye göre, 2021’in ilk altı ayında toplam 130 kadın, erkekler tarafından katledildi. 

Öldürülen 18 kadından 12’sinin hangi bahaneyle öldürüldüğü tespit edilemezken, dördü hayatına dair karar almak isterken, ikisi ekonomik nedenler bahane edilerek katledildi.

Şüpheli kadın cinayetlerinin son yıllarda arttığını belirten platform, “12 kadının hangi bahaneyle öldürüldüğünün tespit edilememesi, kadına yönelik şiddetin ve kadın cinayetlerinin görünmez kılınmasının bir sonucudur. Kadınların kim tarafından, neden öldürüldüğü tespit edilmedikçe, adil yargılama yapılmayıp şüpheli, sanık ve katiller caydırıcı cezalar almadıkça, önleyici tedbirler uygulanmadıkça şiddet boyut değiştirerek sürmeye devam ediyor” dedi.

Kadınlar en çok evli olduğu erkek tarafından öldürüldü

18 kadının 10’u evli olduğu erkek, ikisi akraba, ikisi tanıdık biri, biri baba, biri birlikte olduğu erkek, biri eskiden birlikte olduğu erkek, biri ise eskiden evli olduğu erkek tarafından öldürüldü. Öldürülen kadınların çalışma durumu ise tespit edilemedi. KCDP, kadınların üçünün bir işyerinde çalıştığı, birinin çalışmadığı ve 14 kadının çalışma durumunun bilinmediği verisini paylaştı. 

Kadınlar evlerinde güvende değil 

Haziran ayında öldürülen kadınlar en çok ateşli silahlarla öldürüldü. Kadınların dokuzu ateşli silahla, beşi kesici aletle, ikisi boğularak, biri darp edilerek, biri ise yakılarak katledildi. Kadınlar haziran ayında da diğer aylarda olduğu gibi evlerinde güvende değildi. Kadınların yüzde 50’si evlerinde öldürüldü. Kadınların dokuzu evinde, üçü sokak ortasında, ikisi işyerinde, biri otelde, biri ıssız yerde, biri okul önünde katledilirken, bir kadının ise öldürüldüğü yer bilinmiyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.