Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İngiltere, sığınmacıları almayı reddeden ülkelere vize vermeyecek

İngiltere, sığınmacıları almayı reddeden ülkelere vize vermeyecek. Hazırlanan bir yasa tasarısı içişleri bakanına, sığınmacıları almayı kabul etmeyen ülkelerin vatandaşlarına karşı harekete geçme yetkisi verecek. 

İngiltere’de dün (6 Temmuz) açıklanan bir yasa tasarısına göre içişleri bakanı, sığınmacılar konusunda iki hükümet arasında işbirliği oluşmadığı takdirde bu ülkelerden gelen vize başvurularını askıya alma veya geciktirme yetkisine sahip olacak.

Tasarı, ülkelerin işbirliği yapmaması halinde içişleri bakanının vize başvuruları için ek mali şartlar uygulayarak, ücretlerde artış yapmasına da olanak sağlıyor. Tasarı İçişleri Bakanı Priti Patel tarafından, İngiltere’nin iltica sisteminin son yıllardaki en büyük revizyonu olarak nitelendirildi.

Yasadışı yollardan gelen sığınmacılar için sosyal yardımlara erişim sınırlandırılacak

Tasarının kabul edilmesi halinde, İngiltere’ye yasadışı yollardan geldiği kabul edilen sığınmacılar, ülkeye yasal yollardan gelenler ile aynı haklara sahip olmayacak. Bu kişilere geçici mülteci statüsü verilecek ve süresiz olarak sınır dışı edilme ihtimaliyle karşı karşıya kalacaklar.

Yasadışı yollardan geldiği kabul edilen sığınmacılar için sosyal yardımlara ve aile birleşimi haklarına erişim sınırlandırılacak. Temyiz ve yargı sürecinde, talepleri reddedilenlerin tahliyesini hızlandırmak için değişikliğe gidilecek.

İçişleri bakanı istisnai durumlarda “kendi ülkelerinde acil tehlike altında ve risk altında olan” kişilere koruma sunabilecek ancak bu istisnanın az sayıda insana yardım etmek için kullanılacağı düşünülüyor.

Tasarı ile birlikte doğrulanmamış iddialara dayanarak mülteci statüsü verilmesi daha zor hale gelecek, yetişkinlerin yasal olarak çocukmuş gibi gözükmesini önlemek için tedbirler alınacak. Bu tedbirler arasında, yaşlarını belirlemek için sığınmacılara kemik taraması yapılması da yer alıyor. Değişiklik ile insan kaçakçılarına en yüksek ceza olarak müebbet hapis cezası verilmesi de öngörülüyor.

Steve Valdez-Symonds: “Yasama vandalizmi”

Tasarı karşıtları ise bu düzenlemenin en çok yardıma ihtiyacı olan insanları cezalandıracağını savunuyor ve yasa tasarısını “sığınmacı karşıtı” olarak adlandırıyor.

Uluslararası Af Örgütü İngiltere Mülteci ve Göçmen Hakları Program Direktörü Steve Valdez-Symonds, “yasama vandalizmi” olarak nitelendirdiği tasarının, iltica hakkına çok büyük zarar vereceğini öne sürdü. Valdez-Symonds, İçişleri Bakanı Patel’i utanç verici bir görev ihmalinde bulunmakla suçlayarak, “Bu pervasız ve son derece adaletsiz yasa tasarısı, İngiltere’nin uluslararası itibarına halel getirecek” dedi.

Derleyen: Gökalp Badak

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.