Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İspanya, rıza dışı her türlü cinsel ilişkiyi tecavüz olarak tanımlayan yasa tasarısını onayladı

İspanya dün (6 Temmuz), cinsel taciz cezalarını sertleştiren ve mağdurlar için daha kapsamlı destek sistemini zorunlu kılan yasama revizyonunun bir parçası olan, rıza dışı her türlü cinsel ilişkiyi ise tecavüz olarak tanımlayan yasa tasarısını onayladı. 

Rıza dışı her türlü cinsel ilişkiyi tecavüz olarak nitelendiren ve “(sadece) evet, evet demektir” modeline dayanan yasa, İspanya‘yı benzer yasal tanımları kullanan Portekiz, İngiltere ve İsveç dahil olmak üzere diğer 11 Avrupa ülkesi ile uyumlu hale getirecek. 

Yasa tasarısı dün (6 Temmuz) onaylandı ancak Meclis tarafından oylanarak yürürlüğe girmesi 2021 yılının sonunu bulabilir. 

Hükümet sözcüsü Maria Jesus Montero konu hakkında, “Yeni yasanın yaptığı şey mağduru halkın tepkisinin merkezine koymaktır. Sessizlik veya pasiflik rıza anlamına gelmez” dedi.  

Mevcut mevzuata göre bir saldırının tecavüz olarak sınıflandırılması için failin, fiziksel şiddet veya gözdağı kullanmış olması gerekiyordu. Yine mevcut mevzuatta “kabahat” olarak kabul edilen takip, sokak tacizi ve kadın sünneti, tasarı ile suç haline gelecek. 

Toplu tecavüz suçları ise 15 yıla kadar hapis cezası gerektiren ağırlaştırıcı bir faktör olarak kabul edilecek. 

Yeni yasa kapsamında 24 saat hizmet verecek bir “cinsel saldırı yardım hattı” ve reşit olmayan mağdurlar için özel çocuk evleri de oluşturulacak. 

Derleyen: Öykü İlayda Biberoğlu

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.