Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Litvanya, göçmenleri durdurmak için Belarus sınırına duvar örmeyi planlıyor: Litvanya Dışişleri Bakanı, göç dalgasının durdurulması için Türkiye’den yardım istedi

Litvanya, Belarus’tan gelen göç dalgasını durdurmak için sınırda bir duvar örmeyi planladığını açıkladı. Litvanya’ya geçmeye çalışan çok sayıda yasadışı göçmenin Türkiye üzerinden getirildiğini söyleyen Litvanya Dışişleri Bakanı Gabrielius Landsbergis, bu konuda işbirliği yapmak ve göç dalgasını durdurmak  için Ankara ile iletişime geçtiklerini söyledi. Avrupa Birliği (AB) ise büyüyen göçmen kriziyle başa çıkmak için Litvanya sınırına AB Sınır Güvenliği Birimi’nden (Frontex) personel gönderdi.

Litvanya’nın başkenti Vilnius’ta düzenlenen basın toplantısında konuşan Litvanya Başbakanı Ingrida Simonyte, Belarus’u göçmenlerin Avrupa Birliği (AB) topraklarına geçişini kolaylaştırmakla suçladı. 

Belarus’un göçmenlere uçak bileti vererek başkent Minsk’e getirdiğini ve böylece AB topraklarına gönderdiğini söyleyen Simonyte, Belarus sınırına bir duvar örüleceğini ve güvenlik güçlerinin sınırda konuşlandırılacağını söyledi.

1 Haziran’dan bu yana 679 kilometrelik sınırı geçen binden fazla göçmenin alıkonulduğunu söyleyen Simonyte, yasadışı göçmenlerin Belarus’a seyahat etme imkânının Minsk tarafından sağlandığını belirtti. Simonyte, “Minsk’i Bağdat’a bağlayan seyahat acenteleri, doğrudan uçuşlar var. Ayrıca, hem Belarus’ta hem de diğer ülkelerde faaliyet gösteren ve Minsk’e ‘turist’ çeken acenteler bulunuyor” dedi.

Litvanya, 3 Temmuz’da Belarus’tan gelen göç dalgası nedeniyle olağanüstü hal ilan etmişti.

Belarus Devlet Başkanı Aleksandr Lukaşenko ise AB’nin Belarus’a yaptırım uygulaması halinde yasadışı göçmenler için sınır kontrollerinin gevşetileceği tehdidinde bulunmuştu.

Lukaşenko, salı günü (6 Temmuz) yaptığı açıklamada alaycı bir üslupla, “Bazıları Polonya, Litvanya, Letonya ve Ukrayna ile sınırlarımızı kapatacağımızı ve Afganistan, İran, Irak, Suriye, Libya ve Tunus’tan kaçan insanlar için bir kamp haline geleceğimizi düşünüyorsa yanılıyorlar. Kimseyi tutmayacağız, bize değil, aydınlanmış, konforlu ve rahat Avrupa’ya geliyorlar” diye konuştu. .

Litvanya, Türkiye’den yardım istedi

Litvanya Dışişleri Bakanı Gabrielius Landsbergis, Belarus’tan Litvanya’ya geçmeye çalışan çok sayıda yasadışı göçmenin Türkiye’den getirildiğini belirtti. Landsbergis, “Belarus’tan Litvanya’ya gelen insanların büyük bir kısmı Türkiye’den, Türk havayolu şirketleri ile geliyor. Türkiye’nin onların kimlik bilgilerine sahip olduğuna inanıyoruz” dedi.

Landsbergis, çarşamba günü (7 Temmuz) yaptığı açıklamada, Türk mevkidaşı Mevlüt Çavuşoğlu’ndan Belarus’tan Litvanya’ya gelen göçmenlerin kimliklerinin tespit edilmesinde yardımcı olmasını istediğini söyledi.

Landsbergis, “Türkiye ile işbirliği içinde kimliklerini kolayca belirleyebilir ve geldikleri ülkeler tarafından geri alınmalarını talep edebiliriz” diye konuştu.

AB ise büyüyen göçmen kriziyle başa çıkmak için Litvanya sınırına Sınır Güvenliği Birimi Frontex’ten personel gönderdi.

Kaynak: BBC

Derleyen: Gökalp Badak

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.