Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Hayvanları Koruma Kanunu, TBMM’de kabul edildi – Hayvan hakları dernekleri “Katliam Yasasına Hayır” mitingi düzenleyecek

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu’nda Hayvanları Koruma Kanun Teklifi bu geceki (9 Temmuz) oylamayla yasalaştı. Yasayı yetersiz bulan hayvan hakları dernekleri ve muhalefet partileri yasaya sosyal medyadan tepki gösterirken hayvan hakları dernekleri yasayı protesto etmek için 11 Temmuz Pazar günü Ankara-Ulus’ta “Katliam Yasasına Hayır” mitingi düzenleyecek.

Kanun teklifi 1 Temmuz’da TBMM Başkanlığı’na sunulmuştu. TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu’nda yapılan görüşmelerde muhalefet milletvekilleri, sivil toplum kuruluşları ve avukatlar, teklifin hayvanları korumakta yetersiz olduğunu ve Hayvan Hakları Araştırma Komisyonu’ndan çıkan rapordaki maddelerin tamamının kanun teklifine konulmadığını söyleyerek teklifin değiştirilmesini istemiş ancak kanun teklifi komisyondan değiştirilmeden geçmişti.

Bu gece (9 Temmuz) TBMM Genel Kurulu’nda görüşülen kanun teklifi, kabul edilerek yasalaştı.

Muhalefet partileri sosyal medyadan yasaya tepki gösterdi

Teklife dair eleştirileri dikkate almayan Adalet ve Kalkınma Partisi’ne (AKP) muhalefet partileri ve hayvan hakları dernekleri sosyal medya üzerinden çok sayıda tepki gösterdi.

Hayvana tecavüz etmek ve hayvanları öldürmek “suç” kapsamına alınıyor

Hayvanlara karşı işlenen bazı fiiller “kabahat” kapsamından çıkarılıp “suç” olarak düzenleniyor. Bu kapsamda hayvanlara tecavüz edenlere altı aydan üç yıla kadar hapis cezası verilebilecek ve yüz günden az olmamak üzere adli para cezası uygulanabilecek. Bu kapsamda “nesli tükenmekte olan bir hayvanı öldürmek, dini amaçlarla yapılan hayvan kesimleri ve gıda üretimi dışında bir ev hayvanını veya evcil hayvanı öldürmek, hayvanlara işkence etmek, hayvanlarla cinsel ilişkide bulunmak, şiddet içermeyen ve ilgili izinler alınarak yapılan geleneksel törenler dışında hayvanları öldürmek” suç sayılacak.

Yasa metninde, hayvanlara yönelik tecavüzün “hayvanla cinsel ilişkide bulunmak” şeklinde tanımlanması eleştirilere sebep oldu.

Hayvanlara karşı işlenen suçlara hapis cezası 

Bir ev hayvanını veya evcil hayvanını kasten öldürenlere altı aydan dört yıla kadar, ev hayvanına işkence edenlere, zalimane muamelede bulunanlara altı aydan üç yıla kadar hapis cezası öngörülürken hayvan dövüştürenlere ise üç aydan iki yıla kadar hapis cezası verilebilecek.

Suçların birden fazla hayvana karşı aynı anda işlenmesi, veteriner ve hayvan gönüllüleri tarafından yapılması durumunda, verilecek ceza yarı oranında artırılacak.

Hayvanlara kimlik geliyor

Kanun teklifinin öngördüğü yeniliklerden biri de hayvanlara kimlik verilmesi uygulaması. Kedi ve köpek sahiplerine, hayvanlarını en geç 31 Aralık 2022 tarihine kadar dijital kimliklendirme yöntemiyle kayıt altına aldırma zorunluluğu getirilecek, buna uymayanlara ise hayvan başına 1.200 lira para cezası geliyor. Ayrıca ev hayvanı kapsamına gerçek kişiler yanında tüzel kişilerin sahipliğinde bulunan hayvanlar da eklenecek.

Nesli yok olma tehlikesi altında olan hayvanları öldürenlere hapis cezası

Hayvan neslini yok eden kişilere ise beş yıldan 10 yıla kadar hapis cezası öngörülürken, nesli yok olma tehlikesi altında olan bir hayvanı öldürenler ise bir yıldan beş yıla kadar hapis cezası verilebilecek. Hayvan nesillerini tehlikeye sokabilecek fiillerde bulunanlara da hayvan başına 35 bin lira para cezası uygulanacak.

Hayvan hakları dernekleri miting düzenleyecek

Hayvan hakları dernekleri yasayı protesto etmek için “Dur ve Duy!” sloganıyla “Katliam Yasasına Hayır” mitingi düzenleyecek. İlk miting 11 Temmuz Pazar günü saat 13:00’de Ankara’da Ulus Meydanı’ndaki Atatürk Heykeli’nin önünde yapılacak.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.