Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Venezüela’da güvelik güçleri ve silahlı çeteler arasındaki çatışmalar şiddetleniyor

Venezüela’nın başkenti Karakas’ta ocak ayından itibaren güvenlik güçleri ve silahlı çeteler arasında devam eden çatışmalar şiddetini giderek artırıyor. İnsan hakları aktivistleri, çarşamba günü (7 Temmuz) beş kişinin hayatını kaybettiğini, altı kişinin ise yaralandığını açıkladı. Hükümet yetkilileri halkı sakin olmaya ve evlerinde kalmaya davet ederken, çatışmalar başkent Karakas sakinlerinde travmaya yol açmış durumda.

Venezüela’nın başkenti Karakas’ta hükümete bağlı güvenlik güçleri ile silahlı çeteler arasında bu yılın başından beri süren çatışmalar büyüyerek devam ediyor. Analistler, silahlı çetelerin başkentte kontrolleri altındaki bölgeleri genişletmeye çalıştığını belirtiyor.

Ağır silahlı gruplar geçen ay, şehrin yamaçlarındaki gecekondu mahallelerinden yerleşim ve ticaret alanlarına indi. Son 24 saatte şehrin kalabalık semtlerinden birkaçında birden büyük şiddet olayları meydana geldi.

Venezüela İçişleri Bakanı Carmen Melendez, çatışmalarla ilgili olarak “Güvenlik güçleri şiddet olaylarından etkilenen bölgelere konuşlanmaya devam edecek” dedi. Halktan evlerinden çıkmamalarını isteyen Melendez, bazı otoyolların süren operasyonlar sebebiyle bir süreliğine kapalı olacağını da duyurdu.

İnsan hakları aktivistleri ise sadece çarşamba günü çıkan çatışmalarda beş kişinin hayatını kaybettiğini, altı kişinin ise yaralandığını duyurdu.

Çatışma bölgesinde bir aşevi çalıştıran Amelia Flores, “Ocak ayından beri devam eden çatışmalar yüzünden tam kapasiteyle çalışamıyoruz. Ne olduğunu bilmiyorum ama son 24 saatte çok büyük çatışmalar yaşandı. Çocuklar travmatize olmuş durumda” dedi.

“Çeteler güvenlik güçlerinin giremediği bölgelerde ağır silahlarla faaliyet gösteriyor”

Analistlere göre Cota 905 bölgesinde çeteler, güvenlik güçlerinin giremediği bölgelerde kolaylıkla faaliyet gösterebiliyor. Ayrıca çetelerin el bombası, saldırı silahları ve insansız hava araçları ile ateş gücü kabiliyetlerini de artırma fırsatı yakaladığı belirtiliyor.

Venezüela Merkez Üniversitesi’nde (Universidad Central de Venezuela) şiddet ve politika üzerine araştırmalar yapan Alexander Campos, “Hükümetin, Cota 905’te silahlı gruplara verdiği alanı çeteler, yeniden silahlanmak, güç kazanmak ve saldırılar planlamak için kullandı. Çeteler şehrin tepelerinden alt kısımlarına doğru ilerliyor. Her ne kadar zor görülse de an itibariyle kazanıyorlar” diye konuştu.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.