Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Toplumun sorunlarına duyarlı, yenilikçi ve yaratıcı çözümler üretmek isteyen gençleri bir araya getiren “FikirFeza Gençlik Hackathon’u” final yaptı

Türkiye’deki sivil toplum örgütleri ve aktivistlerin küçük ölçekli/kısa dönemli hak odaklı çalışmalarına ayni katkı ve uzmanlık desteği veren Avrupa Birliği (AB) programı Sivil Düşün, gençlerin aktif vatandaşlığı tüm toplum için teşvik edecek yol ve yöntemler üretmelerine alan açma amacıyla düzenlediği “Hackathon”, 10 Temmuz’da sona erdi.

Sosyal inovasyon platformu İmeceLAB desteğiyle düzenlenen “FikirFeza Gençlik Hackathonu”, 4-24 Haziran’da fikirleriyle toplumun sorunlarına yaratıcı ve yenilikçi çözümler sunacak 15-30 yaş aralığındaki herkesin katılımına açıldı ve etkinliğe 150 kişi kabul edildi. Hackathon sürecinde, toplumun sorunlarına duyarlı, yenilikçi ve yaratıcı çözümler üretmek konusunda motivasyon sahibi 15-30 yaş aralığında Türkiye’nin farklı şehirlerinden 150 katılımcı ve 54 takım; medya, eğitim, sanat ve teknolojinin farklı yollarını kullanarak aktif vatandaşlığı canlandırmak yolunda bir araya geldi.

Hackathon’da, bilgisayar programcıları, grafik tasarımcıları, arayüz tasarımcıları ve proje yöneticileri yoğun şekilde yazılım projeleri geliştirerek rakipleriyle rekabet etti.

10 Temmuz’da final yapan hackathonun finaline kalan üç finalist takıma, projeye dönüştürdükleri fikirlerini hayata geçirebilmeleri için sırasıyla 10 bin, 7 bin 500 ve 5 bin euro değerinde Sivil Düşün desteği verildi.

Yarışmacı takımlar, belirli bir hak alanını seçerek, ilgili alanda yaşanan sorunlara özgürce çözüm üretmeye çalıştı. Proje üretim süreci, medya, sanat, teknoloji ya da eğitim araçlarından biri seçilerek tamamlandı. Takımlar projelerine, “Bu dört aracın sunduğu hangi imkanlar aktif vatandaşlığın sahiplenilmesi ve yaygınlaşmasına katkı sağlayabilir?” sorusuna yanıt arayarak şekil verdi. Takımlar dijital odalarda eğitimler aldı, ilham veren konuşmalar dinledi, mentorlarla görüştü ve kendilerine sınır koymadan projeler üretti.

54 takım ile başlayan bu yolculuğun finaline doğru 9 Temmuz Cuma akşamı saat 21.00’de Pamela ve Nilipek ile canlı akustik konser ve sohbet programında bir araya gelindi. Yarı finale kalan 8 takımın da dahil olduğu yayın Sivil Düşün YouTube, Instagram, Facebook ve Periscope kanallarından eşzamanlı olarak yayınlandı.

10 Temmuz günü saat 10.00’da başlayan ödül töreninde finalist takımların sunumlarının ardından jüri üyeleri değerlendirmelerini yaptı. 

Birinci finalist, yeni medya iletişim araçlarını kullanarak işverenlere kekemeliği anlatma yoluyla farkındalık kazandıran ve kekeme bireylerin istihdamını artırmayı hedefleyen “Kekele Tv” projesini hazırlayan takım oldu. Engelliler için hangi sosyal mekanların ne kadar erişilebilir olduğu bilgisini sunan mobil uygulama “Pin-Go-In” projesini tasarlayan takım da ikinci finalist olarak seçildi. Üçüncü finalist ise dijital şiddete maruz kalanların haklarına nasıl ulaşabileceklerine dair bilgilendirme ve çözüm yollarını içeren mobil uygulama “e- mücadele” projesini tasarlayan takım oldu.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.