Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Brezilya’da Devlet Başkanı Jair Bolsonaro’ya halk desteği azalıyor: “Brezilya halkı kendisini Bolsonaro’dan kurtaracak”

Brezilya’da medyaya yansıyan yolsuzluk iddiaları ve kötü koronavirüs yönetimi nedeniyle Devlet Başkanı Jair Bolsonaro’ya olan halk desteği azalıyor. Muhafazakâr kimliğiyle bilinen  Estado de São Paulo gazetesinin dünkü (11 Temmuz) manşetinde “Artık başkanlıkta kalabilecek durumda değil” diyerek Bolsonaro’nun görevden alınması çağrısında bulundu.

Brezilya’nın önde gelen muhafazakâr gazetelerinden O Estado de São Paulo, Devlet Başkanı Jair Bolsonaro’nun görevden alınmasını talep etti. Salgın yönetiminde gösterdiği zaaflar ve son dönemdeki yolsuzluk iddiaları nedeniyle Bolsonaro’ya destek azalmıştı.

Jair Bolsonaro artık başkanlıkta kalabilecek durumda değil” diyen O Estado de São Paulo buna gerekçe olarak ise bir kamuoyu anketini gösterdi. Ankete göre halkın büyük çoğunluğu Bolsonaro’nun görevden alınması gerektiğini savunarak ülkeyi yönetemez bir durumda olduğunu ifade ediyor.

Son haftalarda Bolsonaro’nun içinde olduğu söylenen yolsuzluk iddiaları ve koronavirüs aşılarının temininde ortaya çıkan usulsüzlük, halkın Bolsonaro yönetimine olan güvenini sarsmıştı. Brezilya’da şu ana kadar 530 bin kişi koronavirüs nedeniyle hayatını kaybetti.

Brezilya halkı kendisini Bolsonaro’dan kurtaracak

O Estado de São Paulo’nun siyasi köşe yazarı Eliane Cantanhêde, “Bu Jair Bolsonaro’nun siyasi kariyerinin en kötü anı. Ona olan destek eriyor ve insanların onun hakkındaki fikri hızla değişiyor” dedi.

Brezilya’nın diğer büyük gazetesi “Folha de São Paulo” ise Bolsonaro’nun halk nezdinde büyük imaj kaybına uğradığını belirtti.

Gazetenin anket bölümü Datafolha’nın son çalışmasına göre Brezilyalılar’ın yüzde 54’ü başkanın görevden azledilmesi gerektiğini ifade etti, yüzde 63’ü de Bolsonaro’nun ülkeyi yönetemediğini dile getirdi.

Aynı ankete göre seçmenler Bolsonaro’yu “dürüst olmayan”, “beceriksiz”, “hazırlıksız”, “kararsız”, “otoriter” gibi sıfatlarla nitelendirdi. Seçmenlerin yüzde 59’u ise bir sonraki seçimde Bolsonaro’yu kesinlikle destelemeyeceklerini belirtti.

Ankette, Brezilya’nın önceki başkanlarından solun lideri konumundaki Lula da Silva’nın, Bolsonaro’nun 20 puan önünde olduğu görünüyor. Lula, siyasi haklarını yeniden kazandıktan sonra Guardian’a, “Brezilya halkı kendisini Bolsonaro’dan kurtaracak” demişti.

Ya temiz seçimlerimiz olacak ya da seçimlerimiz olmayacak

Bolsonaro’ya sağ cenahta karşı çıkan kişiler, solun iktidara gelmesini engellemenin tek yolunun Bolsonaro’yu devirmek ve Lula’nın karşısına kutuplaşmadan uzak duracak bir adayla çıkmak olduğunu düşünüyor.

Bolsonaro, geçen hafta yüksek seçim mahkemesi başkanını “embesil” diye itham ettiği konuşmasında, “Ya temiz seçimlerimiz olacak ya da seçimlerimiz olmayacak” demişti.

Kurumlarımıza ve demokrasiye olan tehditler muhakkak sonlandırılmalı” diyen gazete, Brezilya Temsilciler Meclisi Başkanı Arthur Lira’yı göreve çağırdı. Uzmanlar ise Bolsonaro’yu görevden azletmenin hukuken mümkün olmadığını söylüyor.

2019 yılının ocak ayında başkanlığa seçilen Jair Bolsonaro, kendisini yolsuzluklara savaş açan biri olarak tanıtmıştı. Muhalifler ise Bolsonaro’yu, yolsuzluk ve mafya ilişkileri olduğu iddiası ile eleştiriyordu. 

Derleyen: Zeynel Yıldırım

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.