Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Gürcistan’da LGBTİ+ karşıtı gösterilerde aşırı sağcılar tarafından darp edilen gazeteci Aleksandr Laşkarava evinde ölü bulundu

Gürcistan’ın başkenti Tiflis’te düzenlenecek Onur Yürüyüşü’nü engellemek için harekete geçen LGBTİ+ karşıtı gruplar, 5 Temmuz’da sokaklara dökülmüş, bir turisti bıçaklamış, sivilleri yaralamış ve gazetecilere saldırmıştı. LGBTİ+ karşıtı saldırganların darp ettiği basın mensuplarından biri olan kameraman Aleksandr Laşkarava, dün (11 Temmuz) evinde ölü bulundu.

TV Pirveli kanalında kameran olan Aleksandr Laşkarava (37), Tiflis Onur Yürüyüşü’nü protesto etmek için sokaklara dökülen aşırı sağcı grupların saldırısına maruz kalan onlarca basın mensubundan biriydi. Laşkarava, 5 Temmuz Pazartesi günü, LGBTİ+ karşıtı gösteriler sırasında ağır yaralı olarak hastaneye kaldırıldı. Hastanede birkaç gün tedavi gördükten sonra taburcu olan Laşkarava, dün (11 Temmuz) evinde ölü bulundu. 

Laşkarava, onlarca kişinin kendisini darp ettiğini, bir merdivenden aşağı yuvarladıklarını ve kamerasını kırdıklarını anlatmıştı.

Hükümet, şiddetin bir parçası

TV Pirveli’den, Laşkarava’nın ölümünün ardından yapılan açıklamada, gazetecilere yönelik saldırılar konusunda hükümetin üzerindeki baskının arttığı belirtildi. TV Pirveli Haber Editörü Nodar Meladze, “Hükümet sadece gazetecilere yönelik şiddeti teşvik etmekle kalmıyor, aynı zamanda şiddetin bir parçası olarak hareket ediyor. Hükümet, bağımsız medyaya saldırmaları için kendi eliyle şiddet içeren gruplar kurdu. Ayrıca, çevik kuvvet polisi de defalarca gazetecileri hedef aldı” diye konuştu.

Sınır Tanımayan Gazeteciler’in (RSF) Gürcistan yetkilileri, devleti olaylar sırasında “pasif” kalmakla suçladı ve polisin, gazetecileri koruyamadığını söyledi. İnsan hakları savunucuları ise Laşkarava’nın ölümünün hemen ardından sokaklara çıkarak Gürcistan Başbakanı Irakli Garibaşvili’nin istifasını talep etti.  

İnsan hakları savunucularına göre, iktidardaki Gürcü Rüyası Partisi homofobik ve milliyetçi grupları destekliyor. 

Gürcistan İçişleri Bakanlığı ise dün (11 Temmuz) yaptığı açıklamada, Laşkarava’nın ölümüyle ilgili soruşturma başlatıldığını duyurdu. Soruşturma kapsamında Laşkarava’ya saldıranlardan dördünün gözaltında olduğu belirtildi.

Tiflis Onur Yürüyüşünde ne olmuştu?

Gürcistan’ın başkenti Tiflis’te, 5 Temmuz günü, binlerce kişi Onur Yürüyüşü’nü protesto etmek için sokaklara döküldü. Bir grup eylemci, Tiflis Onur Haftası Komitesi’nin ofisinin balkonuna tırmanarak LGBTİ+ bayraklarını tahrip edip, Gürcistan bayrağı salladı. Daha sonra ofise giren eylemciler camları kırdı, eşyalara zarar verdi ve etrafı dağıttı.  O sırada alanda olan Polonyalı bir turist, küpe taktığı için eşcinsel zannedilerek bıçaklandı. Sokak ortasında LGBTİ+ bayraklarıı yakıldı.

Bazı grupların da hedefinde gazeteciler vardı. Olaylar sırasında en az 40 gazeteci saldırıya uğradı. Ulusal Basın Enstitüsü, sekiz gazetecinin hastaneye kaldırıldığını, bir gazetecinin de ameliyata alındığını açıkladı.

Başbakan Irakli Garibaşvili ise olaylar üzerine yaaptığı açıklamada Onur Yürüyüşü’ne karşı olduğunu belirterek, “Bu, Gürcü toplumunun geniş bir kesimi için kabul edilemez” dedi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.