Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İsrail’in koronavirüs ile mücadelesi ve aşılama kampanyasındaki başarısı – Dr. Sharon Alroy-Preis: “Aşılama kampanyası sürecinde şeffaf olduk ve elimizdeki her veriyi paylaştık, halk da bize güvendi”

İsrail Büyükelçiliği, İsrail’in koronavirüs ile mücadelesi ve başarısı üzerine bugün (12 Temmuz) akşam saatlerinde çevrimiçi bir toplantı düzenledi. İsrail Sağlık Bakanlığı Halk Sağlığı Başkanı Dr. Sharon Alroy-Preis’in misafir konuşmacı olarak katıldığı toplantıda, İsrail’in aşılama kampanyasında gösterdiği başarı, koronavirüsün geleceği ve yeni varyantlar üzerinde duruldu.

İsrail Büyükelçiliği’nin düzenlediği ve İsrail Sağlık Bakanlığı Halk Sağlığı Başkanı Dr. Sharon Alroy-Preis’in katıldığı çevrimiçi toplantıda İsrail’in koronavirüsle mücadelede ele aldığı yöntemler ve aşı diplomasisi ele alındı.

İsrail’de Aralık 2020’de koronavirüsle mücadelenin “ulusal bir kampanya” haline geldiğini belirten Dr. Alroy-Preis, “Dönemin İsrail Başbakanı, bakanları ve resmi görevdeki kişiler ilk gün aşılandı. Bunun işe yaradığını gözlemledik” dedi. 

Aralık 2020 itibariyle ülke genelinde birçok aşılanma merkezleri kurduklarını ve günde 200 bine yakın kişiyi aşıladıklarını vurgulayan Dr. Alroy-Preis, “Merkezi bir sistemle kampanyamızı yürütmeye çalıştık. Özellikle Pfizer & BionTech aşısının saklama koşulları zorlu olmasına rağmen, Sağlık Bakanlığı başta olmak üzere hastaneler ve aşılama merkezleri ile beraber çalışmaya gayret ettik. Halk da bize güvendi” ifadelerini kullandı. 

Zaman içerisinde koronavirüs aşısı olanların ve virüse karşı bağışıklık kazananların verilen “Yeşil Pasaport (Green Pass)” ile spor salonları, oteller, tiyatrolar, spor müsabakaları gibi faaliyetlerden yararlanabildiklerini de vurgulayan Dr. Alroy-Preis, “Ülke genelinde kısıtlamalar devam ederken, bir yandan da ekonomiyi nasıl canlandırırız diye düşünüyorduk” dedi. 

“Sıkı güvenlik önlemleri aldık”

Ülkedeki ilk koronavirüs vakasının tespit edilmesi ile birlikte sıkı güvenlik önlemleri aldıklarını, sınırları kapattıklarını ve virüsün hızlıca yayılmasının önüne geçmeye çalıştıklarını anlatan Dr. Alroy-Preis, “Ülkede bir kişide yeni bir varyant tespit ettiğimizde, Savunma Kuvvetleri eşliğinde özel bir grup oluşturduk ve bu grubu varyant tespit ettiğimiz evlere yönlendirdik. Polis eşliğinde bu kişilerin evlerinde izole bir durumda kalmasını sağladık ve bu kişilerle yakın zaman içinde temas eden kişileri de bulmaya odaklandık” dedi. 

“Kampanya sürecinde yaşadığımız en büyük zorluk yalan haberlerdi”

Aşılama kampanyası sürecinde karşılaştıkları en büyük zorluğun yalan haber (fake news) ile mücadele etmek olduğunu söyleyen Dr. Alroy-Preis, “Özellikle sosyal medyada çıkan yalan haberler ile çok uğraştık, hala da uğraşmaya devam ediyoruz. Yalan haberlere karşı biz doktorlar da doğru haberi insanlara ulaştırmaya çalışıyoruz. Aşı olmanın önemini, aşıların etkililik oranını ve elimizdeki verileri halkla şeffaf bir şekilde paylaşmaya çalışıyoruz. Aşılama kampanyamızın ana bileşeni de buydu” dedi. 

Dünyanın birçok ülkesinde olduğu gibi, mRNA aşıları başta olmak üzere, aşıların uzun vadede yaratacağı kısırlık ve doğurganlık gibi yan etkiler hakkında yalan haberler ile baş etmek zorunda kaldıklarını belirten Dr. Alroy-Preis, bu konu hakkında özel bir ekip oluşturduklarını ve halkı bilgilendirmeye devam ettiklerini söyledi. 

“İnsanları aşı olmaya zorlamamalıyız, aşı olmanın önemini anlatmalıyız”

İsrail’de insanlara aşılamayı asla zorunlu tutmadıklarının altını çizen Dr. Alroy-Preis, “Biz elimizde olan verileri şeffaf bir şekilde gösterdik, göstermeye de devam ediyoruz. Elbette ülkede aşı karşıtları da var. Fakat halkın genel bir kısmı aşılamaya karşı değil. Verileri gördüklerinde aşılanmanın faydasını anladılar. Aşı karşıtlığı büyük bir meydan okuma olsa da, insanları aşı olmaya zorlamamalıyız. Şeffaf olmalı ve her bulduğumuz veriyi halkla paylaşmalıyız” ifadelerini kullandı. 

İnsanları aşı olmaya zorlamanın yanlış bir tutum olacağından ve ters tepebileceğinden bahseden Dr. Alroy-Preis, “Kişisel olarak, insanları zorlamak değil, insanlara doğruyu ve gerçeği anlatıp insanların benimle olmasını bekliyorum. Bu yüzden insanlara aşılar ile ilgili gerçekleri sürekli anlatmalıyız” ifadelerini kullandı. 

Koronavirüsün geleceği hakkında da düşüncelerini paylaşan Dr. Alroy-Preis, “Dünyaca koronavirüsle mücadele etmemizin tek yolu aşılanmak” dedi. 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.