Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Taliban’dan Türkiye açıklaması: “Türkiye de diğer yabancı güçler gibi Afganistan’dan çekilmeli, aksi takdirde onlara karşı duracağız”

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) ve NATO güçlerinin Afganistan’dan çekilmesiyle ülkede gücünü artırmaya devam eden Taliban, sekiz maddelik bir bildiri yayımlayarak Türkiye’nin de diğer yabancı güçler gibi Afganistan’dan çekilmesini istedi. Taliban sözcüsü Zabihullah Mücahit’in sosyal medya hesabından paylaştığı bildiride, “Türk yetkililer, ülkemizin işgaline devam ederse Afganistan İslam Emirliği onlara karşı duracaktır” denildi. 

Türkiye, Amerika Birleşik Devletleri (ABD) ve NATO güçlerinin Afganistan’dan çekilmesi sonrası Kabil’de bulunan Uluslararası Hamid Karzai Havalimanı’nın koruma ve işletme görevini üstlenme talebinde bulunmuştu. ABD ile Türkiye arasında bu konu hakkındaki müzakereler halen devam ediyor. 

Türkiye’nin bu talebini daha önce de reddeden Taliban yayımladığı açıklama ile Ankara’yı verdiği sözü tutmamak ile suçladı ve Türkiye’nin Afganistan’dan çekilmemesi halinde “işgalci” muamelesi göreceğini söyledi. 

Taliban sözcüsü Zabihullah Mücahit, sosyal medya hesabından paylaştığı açıklamada, Afganistan’daki tüm yabancı güçlerin Doha Anlaşması temelinde ülkeden çekildiğini ve Türkiye’nin de bu anlaşmayı kabul ettiğini belirtti. 

Ankara’nın, ABD’nin emriyle ve ABD ile anlaşarak Afganistan’da asker bulundurmak istediğini ve “işgali genişleteceğini” belirten Taliban, bu kararı kınadıklarını duyurdu ve sekiz maddelik bir bildiri yayımladı. 

“Herhangi bir ülkenin askerlerinin herhangi bir bahane ile Afganistan’da kalmasını işgal olarak kabul ediyoruz” denilen bildiride, Afganistan İslam Emirliği ve Afgan halkının, Türkiye’nin Müslüman halkı ile tarihi, kültürel ve dini bağlarının bulunduğuna vurgu yapıldı. Türkiye’nin Kabil Havalimanı’nı korumak için ülkede bulunması halinde işgalin genişleyeceği ve bu durumun da ikili ilişkilere zarar vereceği belirtildi. 

“Verdikleri mevcut karar, kendi sözleşmelerinin ihlalidir”

Bir süredir Türk yetkililerle temas halinde olunduğu belirtilen ve Ankara’nın Taliban’ın onayı olmadan “tek taraflı” bir karar almayacağının vurgulandığı açıklamada, “Bir süredir Türk yetkililer ile temas halindeydik ve onayımız olmadan tek taraflı bir karar almayacaklarına dair bize güvence verdikleri birçok toplantı yaptık. Verdikleri mevcut karar, kendi sözleşmelerinin ihlalidir” denildi.  

Türkiye’nin bu kararının Afganistan’ın egemenliğinin, toprak bütünlüğünün ve ulusal çıkarlarının ihlali olarak görüldüğünün altı çizilen açıklamada şu ifadelere yer verildi: “Afganistan İslam Emirliği, Türk ve Afgan milletleri arasında sorunları yol açacağı için, yetkililerin aldığı bu kararı güçlü şekilde kınıyor ve her iki ülke için de zararlı olması nedeniyle Türk yetkililerden kararlarını geri almaya çağırıyoruz.”  

“Sorumluluk, başkalarının işlerine karışanların omuzlarına düşer” 

Bu tür kararlar almak yerine, kabul edilmiş ilkeler ışığında olumlu ve iyi ilişkiler sürdürmenin, işbirliği eli uzatmanın ve ortak zorluklar ve çıkarlar için ortak anlayış ve tutumlar beslemenin daha iyi olduğu belirtilen bildiride, “Türk yetkililerin kararlarını gözden geçirip ülkemizin işgaline devam etmeleri halinde Taliban ve Afgan milleti, dini, vicdani ve yurttaşlık ödevi gereğince Türkiye’ye de tavır alacaktır. Bu durumda sorumluluk, başkalarının işlerine karışanların ve bu tür akıl dışı kararlar verenlerin omuzlarına düşer” denildi. 

“Ne başkalarının işlerine karışırız ne de başkalarının kendi işlerimize karışmasına izin veririz”

Bildiride Afganistan’ın tüm ülkeler ile karşılıklı davranışa dayalı, iyi ve olumlu ilişkiler kurmaya yönelik politikasının devam ettiğinin altı şu sözlerle çizildi: “Ne başkalarının işlerine karışırız ne de başkalarının kendi işlerimize karışmasına izin veririz.”

Derleyen: Senem Görür

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.