Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

ABD Başkanı Joe Biden, ABD’nin Ankara Büyükelçiliği’ne eski Cumhuriyetçi Senatör Jeff Flake’i aday gösterdi

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Başkanı Joe Biden, ABD’nin Ankara Büyükelçiliği’ne eski Cumhuriyetçi Senatör Jeff Flake’i aday gösterdi. Arizona eyaletini temsil eden eski Cumhuriyetçi Senatör Jeff Flake, Senato tarafından onaylanırsa ABD’nin yeni Ankara Büyükelçisi olacak. 

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Başkanı Joe Biden’ın, ABD’nin Ankara Büyükelçiliği görevine eski Cumhuriyetçi Senatör Jeff Flake’i aday gösterdiği belirtildi

Beyaz Saray’ın adaylığını onaylamasından kısa bir süre sonra Medium hesabından paylaştığı bir gönderiyle adaylığını duyuran Flake, “ABD’nin uzun süredir NATO müttefikimiz olan Türkiye Cumhuriyeti ile ilişkisinin stratejik önemi göz önüne alındığında, Başkan Biden’ın bu büyükelçilik adaylığı ile bana duyduğu güvenden onur ve gurur duyuyorum” dedi. 

Adaylığının her iki ülke için de önemli bir zamanda önemli bir görev olduğunu vurgulayan Flake, ülkesine hizmet etme fırsatı için minnettar olduğunu belirtti. Eşi Cheryl ile birlikte Türkiye’nin sıra dışı insanlarını tanımayı dört gözle beklediklerini de sözlerine ekledi. 

Flake, açıklamasının devamında şunları dile getirdi: 

“Senato tarafından onaylandığım takdirde, yurtdışında ABD çıkarlarını temsil eden güçlü, deneyimli ve yetenekli bir ekibe katılmaktan memnuniyet duyacağım. Hem Temsilciler Meclisi’nde hem de Senato’da görev yapmış biri olarak, Kongre’nin ABD dış politikasında oynadığı rolü anlıyorum ve takdir ediyorum.”

ABD’nin tek sesle konuşmasının önemini ve dünya çapında oynadığı vazgeçilmez rolü takdir ettiğini belirten Flake, “Bu adaylıkla Biden yönetimi, ABD dış politikası ve diplomasisinin en iyi geleneğini, partizan siyasetini su kenarında durması gerektiğine yönelik inancını bir kere daha teyit ediyor” dedi.  

Jeff Flake kimdir? 

Altı yıl boyunca senatörlük görevini üstlenen Flake, bundan önce 12 yıl boyunca Temsilciler Meclisi’nde görev yapmıştı. Flake, Kongre üyesi olduğu bu 18 yıllık süre boyunca hem Senato Dış İlişkiler Komitesi’nde hem de Temsilciler Meclisi Dış İlişkiler Komitesi’nde göev aldı.  

58 yaşındaki Flake, 2013 ile 2019 yılları arasındaki senatörlüğü döneminde Afrika üzerine yaptığı çalışmalar ile dikkat çekti. Geçmişte Güney Afrika’da ve Zimbabve’de Mormon misyoneri olarak görev yapan Flake’in, diplomatik bir göreve getirilmesi halinde bu görevin Afrika’da olması bekleniyordu. 

Eski ABD Başkanı Donald Trump’a göreve geldiği ilk günden itibaren muhalifliği ile bilinen Flake, buna karşın Trump’ın onayladığı yasaların pek çoğuna da destek vermişti. 

Flake, 2017 yılında emekliliğini açıkladığı konuşmasında Başkan Trump’ın davranışlarına yeterince muhalefet edilmediğini belirtmiş ve partideki meslektaşlarını “temel ilkelerden vazgeçmekle” suçlamıştı. Flake, 2017 yılında görevi bıraktıktan sonra ise ABD’deki bazı üniversitelerde öğretim üyeliği yapmıştı. 

ABD’nin şu anki Ankara Büyükelçiliği koltuğunda ise 15 Ağustos 2019’da göreve gelen David Satterfield oturuyor. 

Derleyen: Senem Görür

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.