Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Orman yangınları Rusya’yı kasıp kavuruyor: Tahrip olan Yakutistan, Leonardo DiCaprio’nun yardım teklifine “hayır” dedi

Orman yangınlarıyla mücadele etmekte zorlanan Rusya’ya bağlı Saha (Yakutistan) Özerk Cumhuriyeti yetkilileri, Hollywood aktörü ve çevre aktivisti Leonardo DiCaprio’nun yardım teklifini reddetti. The Moscow Times’ın haberine göre Rusya’nın eski adıyla Yakutistan olarak bilinen Saha Cumhuriyeti’nde yaklaşık 350 orman yangını etkin durumda.  

Rusya’nın en büyük ve en soğuk bölgesi olan Saha’daki yetkililer, Hollywood aktörü ve çevre aktivisti Leonardo DiCaprio‘nun hızla yayılan orman yangınlarına yardım teklifini kibarca reddetti. 

Yakutistan olarak bilinen Uzakdoğu Cumhuriyeti Saha, yangın mevsiminin başlamasından bu yana orman yangınları ile harap oldu. Bölgede Letonya’nın yüzölçümü büyüklüğünde orman yok olurken, Katar’ın yüzölçümü büyüklüğünde ormanlık alan ise yanmaya devam ediyor. Yetkililer iki haftadan uzun bir süre önce binlerce itfaiye personelinin konuşlandırıldığı bölgede acil durum ilan etti. 

Yerel aktivist Roza Dyachkovskaya, Yakutistan’ın içinde bulunduğu kötü duruma dikkat çekmek için DiCaprio’nun Instagram sayfasında toplu bir hashtag kampanyası başlattı.

DiCaprio, Dyachkovskaya’nın pazartesi günü (12 Temmuz) paylaştığı ekran görüntüsündeki bir Instagram mesajında, “Sizi duydum, ben ve yönetimim bunu araştıracağız, sonra size nasıl yardımcı olabileceğimizi görmek için yetkili makamlarla konuşacağız” demişti.

Leonardo DiCaprio

DiCaprio daha önce bölgedeki aşırı düşük sıcaklıklarla ilgili endişelerini dile getirmişti

Moskova’nın 8 bin kilometre doğusundaki bölgedeki üst düzey çevre yetkilileri, kendi yangın söndürme çabalarının yeterli olduğunu söyledi. Saha’nın çevre, doğal kaynak yönetimi ve ormancılık bakan yardımcısı Sergei Sivtsev, Rusya’daki bir haber kuruluşuna verdiği demeçte, “Küresel yıldızların bu durumlara dikkat etmesinden elbette memnunuz” diye konuştu. Sözlerinin devamında yardıma ihtiyaçlarının olmadığını belirten Sivtsev, “Güçlerimiz cumhuriyetimizdeki orman yangınlarını söndürmekle meşgul ve durum kontrol altında” dedi.

DiCaprio daha önce 2019 yılında Sibirya ve Uzakdoğu orman yangınları hakkında farkındalık yaratmıştı. Ünlü aktör, dünyanın en soğuk yerleşim yerlerinden biri olduğu için “Soğuk Kutup” olarak adlandırılan Saha kasabası Oymyakon’daki aşırı düşük sıcaklıklarla ilgili endişelerini dile getirmişti.

Saha’da en sıcak dönem yaşanıyor

The Siberian Times, sıcaklıkların beklenenden 4,5 santigrat derece yüksekliğe ulaştığını ve Rusya’nın diğer birçok bölgesi gibi Saha’nın da tarihindeki bilinen en sıcak haziranı gördüğünü yazdı.

Şu anda Saha Cumhuriyeti’nde yaklaşık 350 orman yangını aktif durumda. 550 orman yangının yarıdan fazlası ise Rusya’yı kasıp kavuruyor.

Derleyen: Emine Bıçakcı

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.