Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

TTB-UDEK’ten açıklama: “Salgın ile ilgili verilerin Sağlık Bakanlığı tarafından paylaşılmaması, bu verilerin bilim insanlarınca yorumlanmasına engel olan tehlikeli bir yaklaşımdır”

Türk Tabipleri Birliği Uzmanlık Dernekleri Eşgüdüm Kurulu (TTB-UDEK), koronavirüs salgını sürecine ilişkin somut veri eksikliği hakkında “Salgın ile Mücadelede Başarı İçin Verilerin Paylaşılması Elzemdir” başlıklı bir açıklamada bulundu. Açıklamada, “Verilerin bakanlık tarafından paylaşılmaması, bu verilerin alanında uzman bilim insanlarınca değerlendirilip yorumlanmasına engel olan yanlış ve tehlikeli bir yaklaşımdır” denildi.

Türk Tabipleri Birliği Uzmanlık Dernekleri Eşgüdüm Kurulu (TTB-UDEK) tarafından yayımlanan açıklamada, “Salgın ile uygun mücadele tüm ülkelerde olduğu gibi verinin bilimsel yöntemlerle toplanması, açık ve şeffaf olarak paylaşılması ve değerlendirilmesi ile mümkündür” denildi.

Açıklamada uzmanların salgınla mücadelede uygun adımları atabilmeleri için aşılama sayıları, tipleri, aşılı ve aşısız gruplarda enfeksiyon gelişen, hastaneye yatan ve ölüm ile sonuçlanan vaka sayıları gibi bilgilere ulaşması gerektiği de belirtildi.

“Salgın ile Mücadelede Başarı İçin Verilerin Paylaşılması Elzemdir” başlıklı açıklama şöyle:

“Ülkemizde COVID-19 pandemisi ve aşılama konusunda sürecin başından beri yaşanan somut veri ve bilgi eksikliği yerli yersiz açıklama ve tartışmalara yol açarken, özellikle aşılama sürecinde sorunlar ve kaygı yaratmaktadır.

Hastalığın kontrolü için yaygın ve etkin bir aşılama programına hız kesmeden devam etmemiz gerektiği açık iken ülkemizde hastalık ve aşılama programına ait verilerin bakanlık tarafından paylaşılmaması, bu verilerin alanında uzman bilim insanlarınca değerlendirilip yorumlanmasına engel olan, yanlış ve tehlikeli bir yaklaşımdır.

Salgın ile uygun mücadele tüm ülkelerde olduğu gibi verinin bilimsel yöntemlerle toplanması, açık ve şeffaf olarak paylaşılması ve değerlendirilmesi ile mümkündür. Yerel verilerin bilim insanları ve uzmanlar ile paylaşılmaması, mevcut soru ve sorunların derinleşmesi, alternatif arayışları ve hastalık ile savaşımda başarısızlık ile sonuçlanacaktır.
Bu nedenle TTB-UDEK olarak üye derneklerimiz ile birlikte ülkemizde pandemi ile ilgili verilerin uygun değerlendirilebilmesi ve doğru kullanılabilmesi için, konunun uzmanları, bilim insanları ve kamuoyu ile paylaşılması gerektiğini bir kez daha dile getirmek istiyoruz.

Salgınla mücadelede uygun adımları atabilmek için öneriler geliştirecek olan uzmanların Türkiye’de aşılama sayıları, tipleri, aşılı ve aşısız guruplarda enfeksiyon gelişen, hastaneye yatan ve ölüm ile sonuçlanan vaka sayıları gibi bilgilere ulaşması gerekmektedir.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.