Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Erdoğan, Boğaziçi Üniversitesi’ne rektör atadığı Prof. Dr. Melih Bulu’yu görevden aldı

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Boğaziçi Üniversitesi’ne rektör atadığı Prof. Dr. Melih Bulu’yu, bugün Resmi Gazete’de yayımlanan kararı ile görevden aldı.

Erdoğan, 1 Ocak 2021’de verdiği, 2 Ocak 2021’de Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren kararı ile Prof. Dr. Melih Bulu’yu Boğaziçi Üniversitesi’ne rektör atamıştı. Bulu, bu karardan 6,5 ay sonra, yine Erdoğan’ın kararı ile rektörlükten alındı. Bulu’yu rektörlükten alan Erdoğan yeni bir rektör atamadı. Ancak Yükseköğretim Kurulu (YÖK) bugün “Boğaziçi Üniversitesi İçin Rektör Adaylığı Başvuru İlanı” yayımladı.

Melih Bulu, rektör atandığı günden itibaren protestolarla karşı karşıya kaldı. Okulun öğrencileri ve akademisyenleri altı ayı aşkın bir süredir atamayı protesto ediyordu. Eylemler sadece Boğaziçi Üniversitesi ile sınırlı kalmadı, diğer üniversitelerde de yankı buldu. Bulu, Türkiye’nin dört bir yanında protesto edildi.

Bulu’nun 2 Ocak’ta atanmasının ardından başlayan protestolarda bugüne kadar 11 kişi tutuklandı, daha sonra serbest bırakıldı. Eylemlere katılan çok sayıda kişi gözaltına alındı. Yine protestolar sürecinde öğrenciler, elektronik kelepçe takılarak ev hapsi cezasına çarptırıldı. Son günlerde öğrenciler, okulun özel güvenlikleri tarafından şiddet gördüklerini duyurmuştu.

Protestolar sürecinde üniversitede yarı zamanlı öğretim görevlisi Feyzi Erçin’in yaz okulunda vereceği ders, “notlandırmada adaletsizlik yaptığı” gerekçesiyle engellendi. Boğaziçi Üniversitesi LGBTİ+ Çalışmaları Kulübü, kulüp statüsünden çıkarıldı. Cinsel Tacizi Önleme Komisyonu (CİTÖK) ofisi fiilen kapatıldı. Üniversitede yeni bir kararnameyle iki yeni fakülte kuruldu.

Öğrencilerin talepleri

Boğaziçi Üniversitesi’ne atanan rektör Melih Bulu’nun görevden alınması üzerine sosyal medya hesabı Twitter’dan paylaşımda bulunan öğrenciler, taleplerini yineledi. “Boğaziçi Dayanışması” isimli hesaptan yazılan talepler şöyle:

1- Başta Melih Bulu olmak üzere; Naci İnci, Fazıl Önder Sönmez ve Gürkan Kumbaroğlu’ndan oluşan kayyum kadro ve tüm kayyumlar derhal istifa etsin.

2- Hukuksuzca davalar açılan tüm arkadaşlarımızın dava süreçleri sonlandırılsın.

3- Üniversite rektörleri, üniversitelerin tüm bileşenlerinin dahil olduğu bir seçim ile belirlensin.

4- Okulumuza açılmaya çalışılan kayyum fakülte kararları geri çekilsin.

5- Usulsüzce kapatılan BÜLGBTİ+ Çalışmaları Kulubü’ne kulüp statüsü geri verilsin.

6- CİTÖK ofisini fiilen durdurmaya yönelik tüm kararlar geri çekilsin.

7- Kampüslerimizi abluka altına alan polis, okulu terk etsin.

8- Bir darbe kurumu olan Yükseköğretim Kurulu kapatılsın.

9- LGBTİ+ öğrenciler ve tüm LGBTİ+’ların temel insan hakları ve anayasal hakları tanınsın.

10- Akademik özerkliği ve insanlık onurunu savunan, başta Feyzi Erçin olmak üzere tüm eğitimcilerin yaşadıkları hukuksuzluklar son bulsun, sözleşme yenilensin.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.